Zomer in Azië – Deel 3: Inspirerend Isaan

Vorige week was ons avontuur geëindigd in Maha Sarakham, een stad in Isaan, het noordoostelijke deel van Thailand. Gisteren zijn we naar het bos met de makaken geweest, maar vandaag staat er nog niks op de planning. Omdat we de scooter voor twee dagen hebben gehuurd, besluiten we naar een nabijgelegen bosgebied te rijden. Gewoon, zomaar, even lekker wandelen. Een van de dieren die ik hier tegenkwam was deze trechterspin, genoemd naar het trechtervormige web waar hij in leeft. Is het geen schatje?

Een enorm schattige trechterspin in het bos

Een ander prachtig beestje dat in het bos leeft is deze bidsprinkhaan. Vanwege het felle zonlicht, dat mijn meeste foto’s deed mislukken, moest ik een beetje improviseren. Wat heb je met zonlicht dat je met bewolkt weer niet hebt? Natuurlijk, schaduwen!

De bidsprinkhaan, gefotografeerd door een dood blaadje. Een van mijn persoonlijke favorieten van de reis!

Diezelfde zon die de vorige foto mogelijk maakte, zorgde helaas ook voor een verzengende hitte, waardoor lekker wandelen bijna ondoenlijk is… De tweede helft van de dag hebben we daarom voornamelijk op de scooter rondgereden om te genieten van die heerlijk rustige omgeving. Op de weg terug naar de stad kwamen we langs het Kaeng Loeng Chan meer. Dit meer doet dienst als waterreservoir, maar op de drogere plekken loopt vee en groeien lotusbloemen.

Een van de vele lotusbloemen in het Kaeng Loeng Chan meer

Waar water is, zijn natuurlijk ook libellen te vinden. Een bepaalde libel trok vooral mijn aandacht vanwege de vele vlekken op de vleugels: een vrouwelijke ‘pied paddy skimmer’ (Neurothemis tullia). Maar omdat het zo warm was, was de libel erg onrustig. Telkens kroop ik langzaam naar het beestje toe, heeeeeel langzaam zodat ze niet zou schrikken… En telkens vloog ze weer hard weg, waardoor ik haar uit het oog verloor… Uiteindelijk heb ik ANDERHALF UUR LANG achter die ene libel aangezeten voordat ik een acceptabele foto had. Een beetje een abstract plaatje, maar persoonlijk hou ik daar wel van.

De pied paddy skimmer aan het Kaeng Loeng Chan meer

Een dag later was het al weer tijd om naar de volgende plek te reizen: Roi Et. Dit stadje heeft me echt enorm verrast en is ook mijn grootste aanrader voor mensen die naar Isaan willen reizen! Maar vanwege de vele dingen die er te doen waren, ben ik er niet aan toe gekomen om ook maar één foto te maken! Ik zal jullie dus niet vervelen met mijn verhalen over het leuke Roi Et, maar in plaats daarvan meteen doorgaan naar onze volgende verblijfplaats: Sisaket. Of liever gezegd, een luxe resort, zo’n 10 kilometer buiten de stad. Na weken van slapen in goedkope hostels en guesthouses konden we ons die 15 euro per nacht wel even veroorloven. Een eigen huisje, een zwembad, ontbijtje erbij, ideaal! Bovendien had ik al gauw een leuk plekje vlakbij ontdekt, waar veel vlinders en andere insecten zaten! Hier heb ik eindelijk een ‘common rose’ (Pachliopta aristolochiae) kunnen fotograferen. Deze grote pages had ik al vaak zien vliegen, maar dit was de eerste keer dat er eentje rustig ging zitten!

Eindelijk een common rose op de foto!

Terwijl ik foto’s maakte, riep mijn vriendin me dat ze een ander bijzonder beest had gevonden. Het bleek te gaan om een nimf van de ‘lychee giant stink bug’ (Tessaratoma papillosa), een wants. Wat een spectaculaire kleuren!

Nimfje van de lychee giant stink bug

Ook nu had mijn vriendin al weer wat moois gevonden terwijl ik nog bezig was. Als dat geen ware liefde is… Deze keer had ze een rups gevonden. En niet zomaar eentje: de rups van de common rose, die vlinder die ik net 10 minuten eerder eindelijk op de foto heb kunnen zetten! Door onder te belichten kon ik mooi de stucturen van de omringende bladeren benadrukken.

De rups van de common rose met nog een klein vriendje

Op de terugweg kwamen we ook nog een ‘lemon emigrant’ (Catopsilia pomona) tegen die zich verstopte in de begroeiing. Liggend tussen de planten heb ik een foto gemaakt waar ik zelf erg blij van word. Juist dankzij de onrust door de vele structuren en de lichte kleuren vind ik dit een erg fijn plaatje om naar te kijken!

De lemon emigrant in zwart-wit!

Verder hebben we vooral veel gerelaxt in het zwembad en rustig aan gedaan, niet onlogisch na elke dag zo lang wandelen. Toch kon ik het niet laten om met zonsondergang nog even naar mijn plekkie te gaan. In het hoge gras ontdekte ik een ‘black-tipped percher’ (Diplacodes nebulosa), een algemene libel in Thailand, maar ook wel een hele mooie! Met zijn kenmerkende zwarte vleugeltoppen vond ik deze libel een mooi silhouet vormen tegen de zacht gekleurde avondhemel. Ik kon nauwelijks iets zien door al dat prikkende chloor in mijn ogen, maar wonder boven wonder heb ik er nog een scherp plaatje van kunnen maken!

De black-tipped percher, vlak na zonsondergang

Dat was het weer voor vandaag, hopelijk worden jullie hier net zo blij van als ik! Volgende week reizen we door naar Ubon Ratchathani en… Het grote Bangkok! Tot dan!

5 thoughts on “Zomer in Azië – Deel 3: Inspirerend Isaan

 • 11 december 2019 at 23:06
  Permalink

  Weer prachtige foto’s! En een leuk reisverhaal!

  Reply
 • 12 december 2019 at 04:32
  Permalink

  Wow! Moieeee 😍😍😍

  Reply
 • 12 december 2019 at 09:00
  Permalink

  Weer mooi om te lezen allemaal. Je zou alles moeten schrijven in een boek. Denk dat daar een hoop liefhebbers voor zijn.

  Reply
 • 14 december 2019 at 19:32
  Permalink

  Hoe krijg jij zulke scherpe foto’s on de natuur. Prachtig verhaal erbij maakt het ‘plaatje’ volmaakt👏.

  Reply
 • 18 december 2019 at 18:30
  Permalink

  Bedankt voor alle mooie reacties weer! Het maakt me altijd blij om die te lezen! 🙂

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *