Zomer in Azië – Deel 2: Plannen gewijzigd

Welkom terug! Vorige week was ons avontuur geëindigd in Vientiane, de hoofdstad van Laos. Het plan was om daarvandaan door te reizen naar Thakhek, daar een vierdaagse scootertocht te maken, en vervolgens nog ruim een week lang het zuiden van Laos te ontdekken. Echter, het zonnige en warme weer van de afgelopen weken had plaatsgemaakt voor regen. Toen ik op de dag van vertrek naar de weersverwachting in Thakhek keek, werd ik niet erg blij: regen ’s ochtends, regen ’s middags, regen ’s avonds, regen ’s nachts… Onophoudelijk, honderden millimeters per dag, elke dag voor de komende paar weken… Omdat we nu niet meer wisten wat wijsheid was, besloten we een nachtje bij te boeken in ons hotel om na te denken over onze mogelijkheden:

 1. Nog even in Vientiane blijven hangen in de hoop dat de weersverwachting verbetert
 2. Doorreizen naar Thakhek en hopen dat we niet compleet verzuipen

Toen bedacht ik dat er ook nog een derde optie was… Een krankzinnige optie, een ultieme wanhoopspoging om de regen te vermijden… We konden namelijk ook in Vientiane de grens naar Thailand oversteken om op die manier naar ons einddoel (Ubon Ratchathani, vanwaar we onze vlucht naar Bangkok hebben) te reizen. Maar dat zou betekenen dat ons visum voor Laos, dat 30 dagen geldig was, zou worden afgestempeld. Eenmaal in Thailand is er geen weg meer terug… Bovendien heb ik geen flauw idee of dit deel van Thailand mooi is en waar we naartoe kunnen. Het was de weersverwachting die ons uiteindelijk overtuigde: na vandaag alleen nog maar zon in Oost-Thailand! De volgende dag stapten we dus in de bus naar Khon Kaen, de dichtstbijzijnde grote stad over de grens. Na wat problemen bij de grenscontrole omdat we geen hotel hadden geboekt (ja hallo, we zijn toch backpackers?), hebben we de oversteek gemaakt van het bergachtige Laos naar het verrassend platte Thailand. In de stortregen kwamen we aan in Khon Kaen en hebben we in het eerste de beste hotel een kamer geboekt. We waren moe van de lange rit en het slechte weer, dus we besloten een tijdje te slapen op de kamer. En toen we wakker werden? Droog! Vakantie gered! De volgende dag was het tijd voor een stadswandeling, onder andere door het park langs het grote meer in de stad. Daar troffen we enorm veel vlinders, libellen, vogels, eekhoorns en zelfs een slang aan! Een van die libellen was de ‘ditch jewel’ (Brachythemis contaminata), die gekenmerkt wordt door zijn prachtig gekleurde vleugels!

De ditch jewel in het stadsparkje van Khon Kaen

Ondanks de grootte en drukte van de stad was het er niet vervelend. Integendeel: de mensen waren vriendelijk, ik heb er de allermooiste tempel van de vakantie gezien en overal was heerlijk street food te koop! En misschien nog wel het belangrijkste: nergens toeristen te bekennen en bijna niemand die Engels spreekt, heerlijk! We kochten een zak overheerlijke gefrituurde insecten en besloten dat we de volgende dag een scooter wilden huren om naar Nam Phong National Park te rijden. Het was best even wennen om links te rijden, zeker in het drukke stadsverkeer, maar gelukkig hebben we het park veilig weten te bereiken. In het bos viel mijn oog meteen op de kleine oranje vlindertjes die er vlogen. Het bleken ‘yamflies’ (Loxura atymnus) te zijn, een Aziatische vuurvlinder. Vooral opvallend zijn de lange staarten aan de vleugels.

Een yamfly op een varen in het bos

Ook kwamen we een nachtvlinder tegen (vermoedelijk Chalcosia sp.). Door zijn groenige schutkleur viel hij nauwelijks op tegen de boomschors met dezelfde kleur, maar van dichtbij bleek de tekening toch wel erg bijzonder te zijn!

Een prachtig gekleurde beervlinder in Nam Phong National Park

Om maar even in het thema van de vlinders te blijven: tijdens de terugweg van onze wandeling kwamen we nog een exemplaar van ongekende schoonheid tegen! Het bleek te gaan om een ‘long-banded silverline’ (Cigaritis lohita). Deze soort is nauw verwant aan de eveneens prachtige ‘club silverline‘ (Cigaritis syama) en de ‘common silverline‘ (Cigaritis vulcanus) die ik een paar jaar geleden in Cambodja heb gezien.

Close-up van de long-banded silverline

Toen we aankwamen op de parkeerplaats zag ik plotseling iets. Het was blauw. Het zat in een boom. En het staarde me aan! Wat een gave hagedis, zo eentje heb ik nog niet eerder gezien! Het blijkt een agame te zijn, een ‘Indo-Chinese forest lizard’ (Calotes mystaceus). Zoals ze in Thailand zouden zeggen: “Kijk, daar zit een กิ้งก่าดงคอสีฟ้า!”

De Indo-Chinese forest lizard, wat een mooi beest!

Na Khon Kaen besloten we naar Maha Sarakham te gaan, de volgende stad op onze route. Ook hier huurden we een scooter om een bezoek te brengen aan het Kosamphi Forest Park, een park met veel dieren en vooral ook heel erg veel krabbenetende makaken. In Cambodja heb ik geen goede ervaringen opgedaan met deze dieren, maar we besloten het erop te wagen. Overal liepen ze rond en zaten ze in de bomen, vele honderden makaken. Toch wel een unieke ervaring!

Is dit waar het spreekwoord ‘op apegapen’ vandaan komt?

Op een gegeven moment zagen we een groepje apen met jongen op het pad zitten. Met een slecht voorgevoel probeerden we er met een boog omheen te lopen, maar net als destijds in Cambodja kwamen de apen dreigend grommend en brullend achter ons aan gerend! Tja, dan maar weer de andere kant op… Geen slechte keuze, zo bleek, want uit een boom kwam plotseling een prachtig gekleurd spinnetje naar beneden zakken! Het blijkt een oranje lynxspin (Oxyopes sp.) te zijn. Snel heb ik een, twee, drie foto’s kunnen maken, en toen klom het beestje weer naar boven.

De oranje lynxspin die plotseling vlak voor me naar beneden zakte, en daarna net zo snel weer verdwenen was

Op een takje vlakbij zat ook nog een ander leuk beestje, een grote libel! Er is op internet helaas nog weinig informatie te vinden over libellen in die regio, maar met wat externe hulp heb ik deze tot op soort weten te determineren. Het blijkt te gaan om de vrij zeldzame Macrogomphus matsukii, een rombout. Wat geweldig mooi is deze libel, met zijn blauwe ogen en zijn geel met zwarte achterlijf!

Het licht van achteren legt mooi de nadruk op deze prachtige libel!

Tot zover deel twee van mijn reis, hopelijk heb ik jullie weer mee kunnen laten genieten! Volgende week gaan we kijken wat voor leuke beestjes we nog meer in Thailand kunnen vinden!

3 thoughts on “Zomer in Azië – Deel 2: Plannen gewijzigd

 • 4 december 2019 at 22:34
  Permalink

  Wat een avontuurlijke reis Quinten!

  Reply
 • 5 december 2019 at 19:09
  Permalink

  Zo zie je maar wat voor moois het op kan leveren als je omkeert op je ingeslagen weg, of het nu door regen komt of door makaken 🙂 Prachtige foto’s weer – en zou het heel misschien kunnen dat je een nieuwe libellensoort ontdekt hebt? 🙂

  Reply
  • 11 december 2019 at 20:16
   Permalink

   Bedankt Maarten! Helaas geen nieuwe soort, dat was wel spectaculair geweest… Met behulp van experts ben ik er inmiddels achter dat het een Macrogomphus matsukii is, toch ook wel een aardig bijzondere soort. Ik heb dit inmiddels in de tekst aangepast. De nachtvlinder in dit blogje is daarentegen wel waarschijnlijk een nog niet beschreven soort, dus dat is wel gaaf!

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.