Zeldzame zadelsprinkhanen

Op de Posbank, een prachtig heidegebied dat deel uitmaakt van natuurgebied de Veluwezoom, komt een heel bijzonder beestje voor. Het is deze keer geen vlinder of libel waar ik naar op zoek ben gegaan, maar een uiterst zeldzame sprinkhaan, namelijk de zadelsprinkhaan. Dit mooie insect komt helaas alleen nog maar voor op een paar plekjes op de Veluwe en ergens in de buurt van Nijmegen. Het zoeken naar de zadelsprinkhanen bleek gelukkig niet al te lastig: door met hun korte vleugeltjes over elkaar te wrijven, creëren ze een erg kenmerkend geluid, waarmee ze hun aanwezigheid verraden. Daarna is het gewoon een kwestie van je oren volgen. In het onderstaande filmpje dat ik gemaakt heb, kun je dit geluid beluisteren.

 

Zoals in het filmpje te zien is, heeft de sprinkhaan een rood stickertje met een nummertje vlak achter de kop zitten. In het gebied waar ik zocht, bleek dit bij de meeste zadelsprinkhanen het geval te zijn. Kennelijk wordt er op dit moment onderzoek verricht naar deze sprinkhanen. Fijn voor de onderzoekers dat ze de sprinkhanen op deze manier kunnen herkennen natuurlijk, maar zo’n merkje is nou niet bepaald mooi voor op de foto… Gelukkig ontdekte ik er ook een zonder stickertje, dat werd dus mijn fotomodel van die dag! Achteraf ontdekte ik wel dat de sprinkhanen op de foto’s een beetje blauwig lijken, terwijl ze in werkelijkheid groen met zwart waren, dit komt doordat hun glimmende achterlijf de blauwe lucht reflecteert.

zadelsprinkhaan-op-de-posbank
De prachtige kleuren van de zadelsprinkhaan

Omdat deze sprinkhanen zulke korte vleugeltjes hebben, kunnen ze niet vliegen, wat het fotograferen er een stuk makkelijker op maakte! Op af en toe wat kruipen na bleef dit exemplaar dan ook vrij rustig zitten, zodat ik hem ook nog van de zijkant kon fotograferen. De groene sprieten en mooie kleuren in de achtergrond zorgen hier voor een mooie omgeving.

zadelsprinkhaan-op-de-posbank-vanaf-de-zijkant
Dezelfde zadelsprinkhaan, nu vanaf de zijkant

Fotograferen op de hei is altijd leuk, maar als ik dan ook nog eens zulke geweldige beestjes tegenkom, kan mijn dag niet meer stuk! Dit is zonder twijfel een van de mooiste sprinkhanen die ons land rijk is!

4 thoughts on “Zeldzame zadelsprinkhanen

 • 18 september 2016 at 07:41
  Permalink

  Prachtig Quinten!

  Reply
 • 28 september 2016 at 10:22
  Permalink

  Lees nu pas dit bericht. Weer heel mooi en interessant. Gefeliciteerd met je verjaardag morgen de 29e. Goeie dag joh, ben ik ook jarig!

  Reply
 • 29 september 2016 at 19:21
  Permalink

  Heel erg bedankt! U ook gefeliciteerd! 😉

  Reply
 • 15 oktober 2016 at 05:30
  Permalink

  Dag Quinten,
  Ik ben bij toeval op je site gestuit, omdat ik op zoek was naar informatie over het Woldlakebos bij Scheerwolde. Ik heb je artikelen doorgelezen en -gekeken en ben diep onder de indruk van zowel je redactionele als je visuele kwaliteiten. Ik heb de afgelopen jaren van iedere plaats in ons land – tot aan de allerkleinste, zoals bijv. de buurtschap Engeland bij jou ‘om de hoek’ – een informatieve homepage gemaakt (dat is míjn ‘uit de hand gelopen hobby’) om de mensen te wijzen op de schoonheid van de buitengebieden in ons land, als beoogde stimulans om er vaker op uit te trekken in het buitengebied. Daarom draag ik graag mijn steentje bij om nog meer mensen te laten genieten van jouw artikelen middels links ernaar op mijn plaatspagina’s in kwestie (voor zover je een plaats in je artikelen hebt genoemd), zoals hierboven betreffende (de Posbank bij) Rheden. Ga over een paar dagen een keer op mijn site kijken, en zoek dan via mijn zoekfunctie op je naam, dan zie je vanzelf welke artikelen ik gelinkt heb (mijn pagina’s worden namelijk maar eens in de paar dagen ververst naar de bezoekers van mijn site, omdat anders mijn dataverkeer met meer dan 20.000 foto’s nogal uit de hand loopt). Ga zo door!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.