Winterse natuur – Deel 3: rijp

Na het ijskoude ijs en de sneeuwwitte sneeuw is het nu -door griep helaas een weekje later dan gepland- tijd voor een bericht over een derde winters natuurverschijnsel: rijp. Rijp is het laagje ijskristallen dat ontstaat bij een combinatie van vorst en een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen “gewone” planten plotseling een sprookjesachtig uiterlijk krijgen! Zo ook de allerlaatste bloeiende bloemetjes van de dopheide die ik een tijdje geleden aantrof in het Rechterense Veld. Het was nog vroeg en schemerig, en om een wat mysterieus effect te bereiken heb ik zelfs nog een beetje extra onderbelicht.

De laatste roze dopheide van het Rechterense Veld houdt dapper stand!

Maar met een gewone belichting en een kleurrijker onderwerp is rijp misschien nog wel mooier. Dit eikenblaadje met herfstkleuren zorgt met zo’n ijzig randje toch voor een beeldschoon beeld?

Een kleurenexplosie met een winters accent

En als de zon zich op zo’n frisse morgen dan ook nog even laat zien, wordt het helemaal magisch! Het zonlicht geeft op zo’n moment eigenlijk een iets te warme sfeer en de rijp is binnen de kortste keren verdwenen, maar deze close-up van een varen heb ik nog net mee kunnen pakken!

Een doorschijnend varenblad met sporendoosjes en rijp

Maar het kan nóg winterser, met grotere rijpkristallen en sneeuw in de achtergrond. Die situatie trof ik aan na een nacht dat het kwik tot 10 graden onder het vriespunt was gedaald. Onder die omstandigheden ben ik heel dicht op een jong dennetje in het grote heideveld in Rechteren gekropen met mijn groothoeklens. Zwaar berijpte dennennaalden en een wit veld, da’s pas winter!

Het dennetje met de rijp in de voorgrond en het heideveld met sneeuw in de achtergrond dragen hier beide bij aan het winterse gevoel van de foto

In het bos vond ik een ander geschikt onderwerp: een eikenblaadje. Het was dood en bruin, de randen waren niet gaaf, en toch vond ik het interessant genoeg om een beetje mee te experimenteren. Tegenlicht toonde het bijzondere netwerk van nerven, een heleboel zwarte spikkels (volgens mij veroorzaakt door een schimmel) en een duidelijk kleurverloop, bovenin donkerbruin en naar beneden toe steeds lichter. Een randje van rijp en een bevroren druppel aan de onderkant maakten er helemaal een kunstwerkje van! Hoe langer ik bezig was, hoe mooier ik dit op het eerste oog lelijke blaadje vond worden. Helaas kreeg ik door een kromming in het blad de scherpte niet helemaal lekker, een groot diafragma betekende grote onscherpe delen en een klein diafragma een erg onrustige achtergrond. Gelukkig heb ik dit op kunnen lossen door met een gratis programmaatje op de computer 12 foto’s met een verschillend scherptegebied samen te voegen tot één scherpe foto. Heerlijk die technologie!

Een dood eikenblaadje, misschien niet erg mooi, maar zeker wel kunstzinnig!

En met deze foto is er een eind gekomen aan de serie over winterse natuur. Dat was tenminste het oorspronkelijke plan. Ik heb er echter voor gekozen om deel 3 op te splitsen in twee delen, omdat dit anders zo’n enorm bericht zou worden. Over 10 dagen verschijnt er dus nog een deel 4, waarin we verder kijken naar rijp, maar dan nog net even wat extremer… Tot dan!

6 thoughts on “Winterse natuur – Deel 3: rijp

 • 18 februari 2017 at 18:42
  Permalink

  Quinten. Dat blaadje doet me aan een vleermuis denken! Mooi hoor!

  Reply
  • 20 februari 2017 at 13:28
   Permalink

   Hoi Marjan,
   Ik zie wat je bedoelt! Zo met die vorm en de manier waarop het aan het takje hangt…

   Reply
 • 19 februari 2017 at 09:41
  Permalink

  Quinten je hebt weer prachtige foto’s gemaakt!!!

  Reply
  • 20 februari 2017 at 13:29
   Permalink

   Hoi Geertje,
   Bedankt voor het compliment! Ben er zelf ook wel blij mee! 🙂

   Reply
 • 19 februari 2017 at 12:40
  Permalink

  Het zijn mooie items om te schilderen 😉

  Reply
  • 20 februari 2017 at 13:33
   Permalink

   Hoi Tineke,
   Mocht je er eentje willen gebruiken voor een schilderij, dan ben ik zeker benieuwd naar het resultaat! 😉

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *