Winterse natuur – Deel 2: sneeuw

Na het vorige bericht over ijs is het deze keer tijd voor een verhaal over een ander fantastisch winters fenomeen: sneeuw! Wat geniet ik ervan wanneer er overal om mij heen wollige vlokjes naar beneden dwarrelen, om vervolgens de wereld zoals wij die kennen te verbergen onder een koude, witte deken. Op zo’n moment is het mooi om wat kleur te zoeken in al dat wit. Die kleur vond ik in de vorm van feloranje paddenstoelen op een boomstronkje, ergens diep in het anders zo donkere bos. In een zee van wit leken deze paddenstoelen, vermoedelijk zwavelzwammen, nog meer te stralen dan normaal. Maar ja, wat wordt er nou niet mooier door een laagje sneeuw?

Oranje paddenstoelen, bedekt met sneeuw nog mooier dan normaal!

Even verderop vond ik een vergelijkbaar groepje paddenstoelen, dit heb ik van bovenaf gefotografeerd. Doordat de sneeuw op sommige plekken al een beetje gesmolten is, ontstaan er bijzondere patronen op de hoeden.

De half gesmolten sneeuw zorgt voor mooie patronen op de hoeden

Paddenstoelen waren echter niet de enige kleurrijke dingen die ik tegenkwam: ook de bruine sporendoosjes van het mos staken mooi af tegen het wit. En als er dan her en der ook nog een beetje groen door de sneeuw heen schemert wordt het natuurlijk helemaal mooi!

Sporendoosjes van mos steken boven de sneeuw uit

Verder heb ik voor de tweede keer in korte tijd een bezoek gebracht aan de noordse winterjuffers. Even checken of die het nog een beetje volhielden met al dat winterse weer. Tot mijn grote genoegen bleek dat zo te zijn, maar de paar winterjuffers die ik nog terug kon vinden, zaten stuk voor stuk te ver boven de grond om mooi op de foto te kunnen met sneeuw. Na wat zoekwerk werd er eentje gevonden die er wat gunstiger bij hing… Aan de slag dus!

Brrr… Respect voor dat kleine beestje!

Aan het achterlijf hingen wat druppels van de smeltende sneeuw. Zoiets is altijd nóg mooier wanneer je iets dichterbij kijkt!

Druppeltjes aan het achterlijf van de winterjuffer, aan de tandjes aan het uiteinde is te zien dat dit een vrouwtje is

Nu we de achterkant van de libel gehad hebben, mag de voorkant natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig had ik ook daarvan een close-up gemaakt. Vooral het mutsje van sneeuw dat de winterjuffer hier op haar kop heeft vind ik erg schattig.

De voorkant van de juffer met haar sneeuwmutsje

Tot zover deel 2 van deze serie. Hoewel sneeuw zich uitstekend leent voor landschapsfotografie, heb ik er bewust voor gekozen om daar niet mee bezig te gaan. In het laatste bericht met als thema rijp, dat over 10 dagen op de website komt, komen er namelijk al genoeg landschappen voorbij! Tot dan!

One thought on “Winterse natuur – Deel 2: sneeuw

  • 19 februari 2017 at 12:39
    Permalink

    Wat prachtig weer!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.