Winterse natuur – Deel 1: ijs

Anderhalve maand lang is er niks verschenen op deze website. Geen nieuwe blogberichten, geen nieuwe foto’s, geen nieuwe avonturen. In die tijd heb ik echter niet stilgezeten: ik heb mijn portfolio behoorlijk uitgebreid (voorheen stelde het niet zo veel voor), dus misschien is het ook leuk om daar even een kijkje te nemen! Bovendien heb ik regelmatig de vrieskou getrotseerd om foto’s te maken voor een driedelige winterse serie die op deze website zal verschijnen. Dit bericht, het eerste deel, heeft als thema “ijs”. Geniet ervan!

IJs. Het is koud, glad, en als het niet dik genoeg is, kun je er ook nog eens doorheen zakken. Eigenlijk is het dus gewoon waardeloos spul. De voornaamste reden dat wij Nederlanders het toch geweldig vinden, is dat je erop kunt schaatsen. Maar voor mij is er ook nog een andere reden om te genieten van het natuurijs, dat de laatste jaren toch vrij schaars is geweest: je kunt er van die heerlijke abstracte plaatjes van maken. Zeker als het ook nog een beetje gewaaid en gesneeuwd heeft, want dan kunnen er prachtige structuren in het ijs ontstaan!

IJs met groeven en kleine bevroren sneeuwvlokjes van heel dichtbij

Voor sommige dieren kan het ijs echter een groot probleem vormen: kikkers overwinteren bijna altijd onder water, op een diepte waar het water niet onder het vriespunt komt. Maar als het plotseling hard gaat vriezen, kan er al gauw een laagje ijs op het water ontstaan, waardoor de kikkers niet meer onder water kunnen komen. Ze raken dan te veel onderkoeld en sterven. In één vennetje in het Rechterense Veld trof ik er al een stuk of 5 aan die het helaas niet hadden gered. Triest, maar soms is de natuur nou eenmaal keihard…

Close-up van het voorpootje van één van de doodgevroren kikkers
Van bovenaf en in zwart-wit wordt het verhaal van deze arme kikkers nog duidelijker verteld

Gelukkig waren er op diezelfde plek ook nog vrolijker dingen te zien: uit het ijs staken honderden bevroren topjes van plantjes die in het ondiepe deel van het vennetje groeien. Van veraf niet bijzonder spectaculair, maar o zo mooi van dichtbij! In dit macro-landschapje hebben de bevroren sprietjes wel wat weg van een rij dennetjes. De reflectie in het ijs ziet er ook veel mooier uit dan wanneer het gewoon water was geweest.

Een bevroren mini-naaldbos op het ijs

Toen ook de zon wat feller ging schijnen, werd het helemaal mooi. Het beetje zonlicht dat er nu was, toonde prachtig de vele minuscule ijskristalletjes op de sprietjes en maakte de reflectie in het ijs nog vele malen mooier dan daarvoor!

Een heel klein winter wonderland in het Rechterense Veld

Tot zover het eerste deel van “Winterse natuur”. Ik weet dat het geen enorm lang bericht is, maar hopelijk was het wel vermakelijk! Over 10 dagen verschijnt het volgende deel met als thema “sneeuw”. Tot dan!

3 thoughts on “Winterse natuur – Deel 1: ijs

 • 28 januari 2017 at 17:12
  Permalink

  Mooie reportage met die ijskristallen!

  Reply
 • 19 februari 2017 at 12:43
  Permalink

  Arme kikkers! Wel weer hele mooie plaatjes!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.