Winter in het Uffelter Binnenveld

Vanmorgen ben ik erg vroeg opgestaan om een bijzonder beestje te gaan zoeken. De laatste tijd zijn er op mijn site aardig wat berichten voorbij gekomen met foto’s van bruine winterjuffers, maar er is nóg een libel in Nederland die als volwassen insect overwintert: de veel zeldzamere noordse winterjuffer. Deze 2 soorten lijken erg op elkaar, maar ja, het blijven verschillende soorten, dus dan wil ik ze natuurlijk ook allebei gezien hebben! Ik wist van tevoren dat ik bijna letterlijk op zoek moest naar een speld in een hooiberg en dat het dus lastig zou worden om er een te vinden. En het feit dat ik vandaag ook nog naar school moest en ik daarom maar 3 uur de tijd had om ze te zoeken, hielp ook niet echt mee.

Ik ging de noordse winterjuffers zoeken in het Uffelter Binnenveld, een heidegebiedje in Drenthe en een bekende overwinteringsplek van deze libellen. Ik kwam er rond zonsopkomst aan en zag dat alles met rijp bedekt was, precies wat ik gehoopt had! De ochtendzon bood mij een mooie kans om een tegenlichtopname te maken van de rijp, maar helaas had ik nog geen beesten gezien. Daarom zocht ik een mooi takje uit met veel rijp en heb ik dat op de foto gezet.

Berijpt takje met tegenlicht
Een berijpt takje met tegenlicht

Daarna heb ik mijn zoektocht vervolgd, maar nog steeds kwam ik niks tegen, inmiddels was er al meer dan een uur verstreken en ik had (op een paar overvliegende ganzen na) nog geen levend wezen gezien! Wel kwam ik wat anders tegen, ook deze keer een plantaardig onderwerp. Het was een blaadje van een klein braamstruikje, dat helemaal onder de rijp zat. Erg mooi om te zien!

Braamblaadje met rijp
Het braamblaadje, bedekt met een laagje rijp

Toen ik daarmee klaar was, vond ik al vrij snel een nieuw onderwerp, en wat was ik daar blij mee! Ik had namelijk op een heideplant een klein bruin spinnetje ontdekt, dat zich schuilhield op het berijpte takje. Echt uniek, dit had ik nog nooit gezien! En wat een schitterende kleurencombinatie! Als eerste heb ik hem van bovenaf gefotografeerd.

Spin met rijp van bovenaf
Het spinnetje tussen de rijp, hij zal het wel koud hebben…

Daarna wilde ik ook zijn kop nog goed zien. Daarom heb ik hem ook nog even van voren op de foto gezet.

Spin met rijp van voren
De spin van voren gezien

Hoewel ik hier al erg blij mee was, had ik nog steeds niet gevonden waar ik voor gekomen was. Toen ik nog een uur had voordat ik weg moest, is mijn vader ook nog gekomen om mee te zoeken. Maar nog steeds wilde het niet vlotten. Nadat er weer een half uur verstreken was zonder ook maar iets te vinden, en ik de hoop eigenlijk al een beetje had opgegeven, kwam mijn wens toch nog uit! Onderaan een pol pijpenstrootje, goed beschut tussen de lange bruine sprieten, hing een noordse winterjuffer! Helaas was de meeste rijp inmiddels al gesmolten, maar dat mocht de pret niet drukken! Ik ben er meteen heftig op los gaan fotograferen! Op de eerste foto is gelukkig nog wel wat rijp te zien rondom het beestje.

Noordse winterjuffer met rijp
Het beestje waar ik 2,5 uur lang naar op zoek ben geweest!

Wat me als eerste opviel, was de kleur. Deze libel was veel bleker dan de nauw verwante bruine winterjuffer. Hij had een mooie lichtbruine, bijna paarsachtige kleur, en zijn rugschild had een mooie groene glans. Tijd dus voor een close-up om deze mooie kleuren van wat dichterbij te aanschouwen!

Noordse winterjuffer close-up
Close-up van de kop van de noordse winterjuffer

Omdat deze waterjuffer mij een beetje zat was en de ergste kou al uit de lucht was, ging hij aan de wandel. Doordat hij zich constant verplaatste, was het lastig om nog meer foto’s vanaf het statief te maken. Gelukkig heb ik het toch nog even geprobeerd, anders had ik deze foto niet gehad!

Noordse winterjuffer met druppeltjes
De winterjuffer aan de wandel!

Daarna was het tijd om te gaan. Ik heb echt een geweldige ochtend gehad in dit schitterende gebied! Nu ik beide winterjuffers mooi op de foto heb gezet met winterse omstandigheden, is het voor mij wel weer genoeg geweest. Op naar het voorjaar!

3 thoughts on “Winter in het Uffelter Binnenveld

 • 18 februari 2016 at 19:03
  Permalink

  Wauw Quinten de Noorse winterjuffer gevonden 🙂 je hebt weer een prachtige foto’s gemaakt!!!

  Reply
 • 18 februari 2016 at 19:06
  Permalink

  Nou Quinten je geduld is toch weer beloond met mooie foto,s,

  Reply
 • 18 februari 2016 at 23:16
  Permalink

  Fijn dat je toch de Noordse winterjuffer gevonden hebt Quinten! Het zijn weer schitterende foto’s . Ook de foto’s van berijpte takjes, bladeren, en die met het spinnetje zijn prachtig. Het is weer een mooie serie foto’s geworden.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.