Vroege spanner en wilgenbezoekers

Vorige week, toen ik vanaf school naar huis fietste, kwam ik onderweg iets leuks tegen: er lag een vroege spanner, een nachtvlinder, midden op het fietspad te slapen. Dus ik, vredelievend als ik ben, zette de vlinder voorzichtig van het fietspad op mijn hand en redde daarmee zijn leven (er kwam op dat moment precies een groepje wielrenners voorbij geracet). Daar stond echter wel een wederdienst tegenover: de vroege spanner zou met mij mee naar huis gaan om daar voor mij te poseren, terwijl ik foto’s van hem zou maken. De vlinder kon zich daar wel in vinden en is 5 km lang rustig op mijn hand blijven zitten. Eenmaal thuis zette ik de spanner op een mooie hyacint en ging ik aan de slag. Ik had intussen al bedacht dat ik van deze gelegenheid gebruik ging maken om mijn nieuwe setje tussenringen (ringen die je tussen de camerabody en lens stopt, waardoor je nog veel dichterbij kunt scherpstellen) uit te proberen. Het zou dus een close-up-fotosessie worden! Eerst heb ik zijn kop vanaf de voorkant gefotografeerd.

Vroege spanner kop
Lief koppie toch?

Daarna bedacht ik dat het ook wel leuk zou zijn om even een foto van het hele beest te maken, zodat jullie als lezers ook weten om wat voor een mooie vlinder het hier gaat. Omdat de vlinder nogal druk werd en maar bleef lopen, besloot ik hem naar een steen te verplaatsen, waar hij gelukkig wel rustig op bleef zitten.

Vroege spanner op steen
De vroege spanner met zijn prachtige tekening en geweldige schutkleur

Toen ging ik weer verder met de close-ups. Eerst een foto van de vleugel, de afzonderlijke schubben zijn duidelijk te onderscheiden!

Vroege spanner detailopname vleugel
Close-up van de vleugel

Ook het patroon op zijn pluizige achterlijf vond ik de moeite waard om vast te leggen.

Vroege spanner detailopname achterlijf
Close-up van het achterlijf

Toen vond ik het wel genoeg geweest en heb ik de vlinder verder met rust gelaten. En ik was net op tijd, want een half uurtje later was hij weggevlogen (of opgegeten door de kat, dat kan natuurlijk ook…)!

Onlangs heb ik een bericht gemaakt waarin onder andere wat foto’s van de grijze zandbij stonden (Woestijndieren in Nederland). Een paar dagen geleden heb ik bij toeval een enorme populatie van deze bijen ontdekt in de buurt van Zwolle, op een stuk dijk van zo’n 50 meter vlogen er zeker wel een paar duizend! Vandaag ben ik naar die plek teruggegaan met mijn camera om te proberen mijn foto’s van vorige keer te overtreffen. Het is echter iets anders gelopen; het weer zat een beetje tegen en er stond nogal veel wind, dus de meeste bijen zaten diep in hun holletje weggekropen. Gelukkig stond er een grote wilg in bloei waar wel een paar bijen op zaten, samen met wat andere beestjes. Prachtig om te zien was hoe een zweefvlieg, helemaal geel van het stuifmeel, zich zat te wassen.

Zweefvlieg op wilgenkatje
Zo leuk, die kleine pootjes die bij het wassen tegen elkaar gewreven worden!

Daarna waren de snoepende zandbijen aan de beurt. Als eerste een mannetje, herkenbaar aan zijn grijze vacht, die veel dunner is dan die van de vrouwtjes.

Grijze zandbij op wilgenkatje
Deze grijze zandbij hield zich goed vast aan de meeldraden van het wilgenkatje, terwijl hij zijn stuifmeel verzamelde!

Als laatste nog een close-up van een vrouwtje. Om een voldoende snelle sluitertijd en toch een goede belichting te krijgen, heb ik mijn flitser gebruikt. Helaas is de foto daardoor een beetje overbelicht geworden, maar gelukkig wel mooi genoeg om een plaatsje in dit bericht te verdienen!

Grijze zandbij op wilgenkatje 2
Close-up van het vrouwtje op een wilgenkatje

Het volgende bericht zal hoogstwaarschijnlijk gaan over misschien wel de mooiste bloemen van Nederland… Maar welke bloemen zouden dat zijn? Ik kan niet wachten om ze te gaan fotograferen!

3 thoughts on “Vroege spanner en wilgenbezoekers

 • 6 april 2016 at 20:58
  Permalink

  Wat een aparte foto’s weer!

  Reply
 • 6 april 2016 at 21:19
  Permalink

  Nooit eerder liet iemand mij een nachtvlinder zo zien in al zijn rijke pracht. Geweldig hoe je oog hebt voor het kleine en dat met ons deelt.

  Reply
 • 6 april 2016 at 21:47
  Permalink

  Het zijn weer super mooie foto’s Quinten!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.