Vroeg opstaan loont (soms)

Afgelopen week heb ik mijn favoriete libellen, de bandheidelibellen, weer opgezocht. Net als vorig jaar liep de wekker al erg vroeg af, om 4:00, omdat ik over het algemeen veel meer moeite heb om libellen ’s ochtends te vinden dan vlinders. Zo vaak sta ik niet vroeg op, en als ik het dan toch een keer doe, doe ik het ook liever in één keer goed! In het pikkedonker ben ik, nog half slapend, in een half uurtje naar het gebiedje gefietst waar ik de bandheidelibellen de vorige dag had zien vliegen. Heel veel waren het er niet geweest, dus ik hoopte maar dat ik niet voor niks zo vroeg was opgestaan, maar toen een vallende ster vlak voor mijn aankomst de hemel doorkliefde, zag ik dat als een voorteken dat het vinden van die libellen wel goed zou komen! De eerste 20 meter was dat nog niet zo, maar wat ik wel vond, was een lantaarntje dat er leuk bij hing! Inmiddels was het zogeheten “blauwe uurtje” begonnen, het uur voor zonsopkomst waarin de camera prachtige kleuren blauw uit de lucht kan toveren. Tijd om te experimenteren met mijn groothoekmacrolens! De libel een beetje links onderin, de maan tussen twee pitrusstengels, goed belichten om de kleuren mooi uit te laten komen en hoera: een van mijn beste foto’s van het afgelopen jaar!

Lantaarntje tijdens het blauwe uurtje vlakbij Oudleusen
Lantaarntje tijdens het blauwe uurtje vastgelegd, zelfs de maan is nog zichtbaar!

Ook daarna kon mijn geluk niet op: een paar meter verderop hingen twee slapende bandheidelibellenvrouwtjes in het hoge gras! Met minimumtemperaturen van rond de 18 graden was het niet echt koud geweest die nacht, maar toch had een van de libellen wat dauw op haar vleugels gekregen, helemaal mooi dus! Inmiddels kwam de zonsopkomst steeds dichterbij, de lucht begon al lichtroze te verkleuren. Als eerste heb ik een beetje een overzichtsfoto gemaakt met mijn gewone macrolens die ik inmiddels op mijn camera had geschroefd. Niet heel bijzonder, maar zo is de libel wel mooi te zien. Bovendien is de lucht nu erg mooi van kleur.

Bandheidelibel vlak voor zonsopkomst
Overzichtsfoto van een van de bandheidelibellen

Mijn doel van die ochtend was niet zozeer om heel de libel op de foto te krijgen, dat heb ik al vaker gedaan (zoals hier), maar vooral om letterlijk en figuurlijk de focus te leggen op de rode banden die de vleugels van deze soort sieren. Bij een tegenlichtopname heb ik de libel symmetrisch vastgelegd. Hier springen de banden er echt uit doordat ze veruit de meeste kleur geven aan de foto.

Symmetrische bandheidelibel
Bandheidelibel symmetrisch en met tegenlicht vastgelegd

Van lichtroze werd de kleur van de lucht steeds meer oranje. Dat bleek nog mooier te kleuren bij de dieprode banden van de libel!

Vleugeldetail bandheidelibel voor zonsopkomst
Oranje lucht en een bandheidelibel: wat een prachtige combinatie!

Toen kwam de zon op, het blauwe uurtje ging over in het gouden uurtje. Ik besloot mijn reeks van tegenlichtfoto’s voort te zetten. Nu ben ik wel echt voor het uiterste gegaan door de zojuist opgekomen zon in de foto op te nemen. De bandheidelibel besloot op dat moment de druppeltjes van haar kop te vegen en lijkt te zwaaien!

Bandheidelibel bij zonsopkomst
Goedemorgen mevrouw bandheidelibel!

Bij de laatste foto heb ik gezorgd dat alleen de banden scherp zijn. Het zonlicht werd met de minuut feller, maar gelukkig zorgde het in combinatie met de dauwdruppeltjes op de vleugels nog wel voor van die mooie lichtvlekjes in de achtergrond.

Vleugeldetail bandheidelibel na zonsopkomst
De letterlijke focus op de banden waar ik het eerder over had

Of ik mijn foto’s van vorig jaar heb overtroffen weet ik niet, dat mogen jullie zelf oordelen, maar ik heb in ieder geval een heerlijke ochtend gehad! Vroeg opstaan loont!

4 thoughts on “Vroeg opstaan loont (soms)

 • 1 september 2016 at 23:52
  Permalink

  Weer een mooi verhaal en prachtige foto’s Quinten.

  Reply
 • 6 september 2016 at 15:52
  Permalink

  Bedankt voor jullie mooie woorden! 🙂

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *