Vlinders & orchideeën in Beieren

– Waarschuwing –

Het volgende bericht is behoorlijk lang, als je geen zin hebt om over al mijn avonturen te lezen (wat ik me goed kan voorstellen) is het natuurlijk ook prima om alleen de foto’s met bijschriften te bekijken. Ga er anders maar goed voor zitten en geniet ervan!

Dag 1 – 17-06-2016

’s Ochtends rond een uur of 9 vertrek ik samen met mijn moeder richting Duitsland. Het is een behoorlijk eind rijden, zo’n 600 kilometer, maar in een bepaald bos in Beieren, midden tussen Würzburg en Neurenberg, vliegen op dit moment een paar erg bijzondere vlinders die ik graag zou willen zien. Ik heb pas 2 nachten in mijn eigen bed geslapen na mijn terugkeer van Curaçao, maar de soorten vlinders waar we naar op zoek gaan, hebben nu een piek in de vliegtijd, dus dit is de enige kans om nog wat mooie exemplaren te vinden. Allereerst wil ik nog een tussenstop maken in het noorden van Beieren, daar vliegt namelijk de zwarte apollovlinder, een van de zeldzaamste vlinders van Duitsland! Door autopech en extreem slecht weer lopen we nogal wat vertraging op, maar als we bijna op de plek aankomen, wordt alles goedgemaakt door het prachtige landschap dat we daar aantreffen: enorme velden, helemaal paarsblauw door alle lupines die er in bloei staan!

Lupineveld in Noord-Beieren
Wat een prachtig uitzicht over deze lupinevelden!

Helaas komen er in de verte al weer dreigende wolken aan… Wanneer we op de plek aankomen waar de zwarte apollovlinder zou moeten vliegen, regent het zo hard dat zoeken geen zin meer heeft… Als het weer er na een kwartiertje wachten nog niet veel beter op is geworden, besluiten we door te rijden naar onze eindbestemming, dan maar op de terugweg.

Dag 2 – 18-06-2016

Wanneer ik ’s ochtends wakker word, schijnt het zonnetje, dat ziet er veelbelovend uit! Na een vlug ontbijt stappen mijn moeder en ik in de auto, tijd om het gebied te verkennen! Voordat we echt het bos inlopen, zien we de eerste tweekleurige hooibeestjes al vliegen, prachtige vlinders die we niet in Nederland hebben, maar niet een van de soorten waarvoor ik gekomen ben. Wanneer we in het bos komen, blijkt de weg die erdoorheen loopt verhard te zijn. Langs de weg staan bomen, redelijk ver uit elkaar, met daartussen veel lage struiken en open grasveldjes, dus om het échte natuurgevoel te krijgen stap ik meteen de struiken in! Hier vind ik meteen een erg mooie orchidee, de bosorchis. De witte bloempjes met het mooie paarse lijnenspel maken deze orchidee erg fotogeniek.

Bosorchis in Beieren close-up
Bloemen van de bosorchis

Overal om me heen vliegen boszandogen, grote bruine vlinders, een van de soorten waarvoor ik gekomen ben! Volgens mij is dit het enige bos in een straal van een paar honderd kilometer waar deze indrukwekkende vlinders voorkomen. Helaas zijn de vlinders veel te druk door het mooie weer en nemen ze geen van alle de tijd om eventjes rustig te poseren voor mij… Verder is er niet zoveel te zien tussen de bosjes, dus ik besluit terug te gaan naar de weg. Daar vind ik een andere vlinder die niet in Nederland voorkomt: Zygaena osterodensis, een sint-jansvlinder waar geen Nederlandse naam voor bestaat. Wat een mooie nachtvlinder!

Zygaena osterodensis in Beieren
Zygaena osterodensis op een grashalm langs de weg

Een andere nachtvlinder die ik een aantal keer ben tegengekomen is het vals witje. Deze nachtvlinder is dagactief en heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij net een koolwitje lijkt als hij vliegt. Alweer een leuke nieuwe soort voor mij!

Vals witje in Beieren
Het mooie wit met zwarte vals witje

Langs een zijpaadje vanaf de hoofdweg ontdekt mijn moeder plotseling een van de vlinders die ik wilde zien, degene waar ik misschien wel het meest op gehoopt had: het zilverstreephooibeestje! Deze vlinder is in 1960 uit Nederland verdwenen en inmiddels uit bijna heel West- en Midden-Europa! In Duitsland zijn er nog maar een paar plekken waar deze vlinder met moeite en in lage aantallen te vinden is, waaronder deze. Helaas begint het te stortregenen voordat ik een goede foto kan maken en moet schuilen onder een houten hutje voor vogelaars… Als de ergste regen voorbij is, is het zilverstreephooibeestje natuurlijk in geen velden of wegen meer te bekennen, wel ontdek ik een schuilende boszandoog die ik nu eindelijk goed op de foto kan zetten!

Boszandoog schuilt voor de regen in Beieren
Dit is echt een van de mooiste vlinders die ik ooit heb gezien! Wat een fantastische tekening heeft de boszandoog!

Langs een bospaadje aan de andere kant van de weg staan wat wilde geraniums, de regendruppels die op de bloemblaadjes liggen, vragen echt om een close-up!

Wilde geranium met regendruppels in Beieren
Wilde geranium met regendruppels

Even verderop vind ik een paar bosparelmoervlinders, deze kende ik al wel, maar dat maakt de vlinders niet minder mooi! Wanneer het zonnetje weer voorzichtig door de wolken heen komt, doet deze bosparelmoervlinder zijn vleugels open.

Bosparelmoervlinder vleugels open in Beieren
Bosparelmoervlinder warmt op na een regenbui

Een andere bosparelmoervlinder gaat wat lager in de begroeiing zitten, met zijn vleugels dicht. De tekening op de ondervleugels is bij deze vlinder minstens zo mooi!

Bosparelmoervlinder vleugels dicht in Beieren
Bosparelmoervlinder met gesloten vleugels

Inmiddels is het al bijna 16:00, dat betekent dat we al een tijdje aan het wandelen zijn. We vinden het mooi geweest voor vandaag, morgen is er weer een nieuwe dag!

Dag 3 – 19-06-2016

Vanochtend vertrekken we erg vroeg uit het hotel, rond 6:00. Ik ben benieuwd of ik toevallig slapende zilverstreephooibeestjes kan vinden op de plek waar ik er gisteren ook een had zien vliegen. Na een tijdje gezocht te hebben, vind ik wel een paar tweekleurige hooibeestjes, maar helaas geen zilverstreepjes… Dan maar die tweekleurige op de foto zetten!

Tweekleurig hooibeestje met dauw close-up in Beieren
Slapend tweekleurig hooibeestje in het hoge gras

Zo’n foto van dichtbij is leuk natuurlijk, dan is de vlinder goed te zien, maar toch ook wel een beetje saai. Persoonlijk ben ik vaak wat meer gecharmeerd van foto’s waarin ook de omgeving een rol speelt. Daarom heb ik van dezelfde vlinder nóg een foto gemaakt, nu van wat verder weg.

Tweekleurig hooibeestje met dauw in het hoge gras in Beieren
Druppels, tegenlicht en een beetje overbelichten zijn vaak mijn ingrediënten voor een sfeervolle foto!

Ik zoek nog even verder, maar wanneer blijkt dat de andere vlinders zich toch te goed verstopt hebben, besluiten mijn moeder en ik naar een nabijgelegen natuurgebiedje te rijden dat bekend staat om zijn vele orchideeën. Het is nu toch nog te vroeg voor de vlinders om al te gaan vliegen. Als we daar aankomen, zien we aan het begin van het pad al meteen een rood bosvogeltje staan, een prachtige orchidee die in Nederland helaas uitgestorven is. verderop staan er een heleboel bruinrode wespenorchissen, nog zo’n mooie soort, deze had ik nog nooit eerder gezien. Een van deze wespenorchissen was tussen de wolfsmelk in bloei gekomen, de geelgroene en paarsachtige kleuren van deze planten zijn echt een feestje voor het oog!

Bruinrode wespenorchis tussen wolfsmelk in Beieren
Prachtige kleurencombinatie van wolfsmelk en een bruinrode wespenorchis

Her en der staan ook wat grote muggenorchissen. Bij deze plant neem ik iets meer afstand, waardoor een bruinrode wespenorchis in de achtergrond ook duidelijk zichtbaar is in de foto.

Grote muggenorchis in Beieren
Grote muggenorchis met een bruinrode wespenorchis in de achtergrond

Helaas zijn veel orchideeën, zoals de grote keverorchis en de spinnenorchis, al uitgebloeid, maar voor de vele bijenorchissen die langs het pad te vinden zijn, ben ik gelukkig precies op tijd! Met een beetje fantasie is er een lachebekje in de bloem te herkennen.

Bloem bijenorchis in Beieren
Bloem van de bijenorchis

Het rode bosvogeltje waar ik het zojuist over had, staat ook op dit moment vol in bloei. Wanneer ik twee van deze planten naast elkaar zie staan, duik ik meteen het gras in om een overzichtsfoto te maken. Er vliegt precies een zweefvlieg voorbij die op een van de sierlijke bloemen wil landen.

Rood bosvogeltje met zweefvlieg in Beieren
Rood bosvogeltje met een zweefvlieg

Daarna is het tijd om weer terug te gaan naar het vlindergebied. Als eerste wil ik naar paadje waar ik gisteren het zilverstreephooibeestje had gezien en waar ik vanochtend naar diezelfde vlinder had gezocht. Gelijk aan het begin zijn we al getuige van een mooi schouwspel: Op een grashalm zitten twee parende woudparelmoervlinders! Wéér een soort die ik nog nooit gezien had! En dan ook nog eens parend! Wat fantastisch!

Parende woudparelmoervlinders in Beieren
Man en vrouw woudparelmoervlinder zijn druk bezig

Een andere vlinder waar ik er in dat bos al vele honderden van gezien had, is de pruimenpage. Tot nu toe heb ik er echter nog geen een goed op de foto gekregen, maar langs dat bospaadje blijft er eindelijk eentje rustig zitten!

Pruimenpage in Beieren
Pruimenpage op een grasspriet

In de verte zie ik op een heuvel een heleboel witte bloemen staan. Ik ben benieuwd of ik daar nog wat zal aantreffen. Mijn moeder en ik lopen erheen en worden aangesproken door twee andere Nederlanders, die ook in dat gebied zijn voor de vlinders, wat toevallig! Zij leiden ons naar een plek waar heel veel zilverstreephooibeestjes zitten, ik ben even helemaal gelukkig!

Zilverstreephooibeestje in Beieren
Het zilverstreephooibeestje, een van de meest bedreigde vlinders van Europa

Ook de roodbonte parelmoervlinder, mijn derde en laatste doelsoort van dit weekend, zou hier ergens in de buurt moeten zitten. Helaas kan ik deze vlinder niet vinden…

Dag 4 – 20-06-2016

Na een mooi weekend keren we vandaag weer terug richting Nederland. Ik ga ’s ochtends wel weer op zoek naar slapende zilverstreephooibeestjes, wederom zonder succes… Maar een woudparelmoervlinder die zich opwarmt in het zonnetje maakt mijn ochtend helemaal goed!

Woudparelmoervlinder warmt zich op in Beieren
Woudparelmoervlinder warmt zich op in het ochtendzonnetje

Daarna is het écht tijd om te gaan. Wel maken we, net als op de heenweg, een kleine omweg om de zeldzame zwarte apollovlinders te zoeken. Gelukkig schijnt deze keer het zonnetje! Natuurlijk zitten die vlinders bovenop een berg, dus moeten we onze beenspieren weer even hard laten werken… Als we boven zijn, duurt het niet lang voordat we de eerste zien vliegen, wat een geweldige vlinder! De zwarte apollovlinder is erg groot, dus hij gaat regelmatig even in het gras zitten. En dat komt mij natuurlijk wel goed uit…

Zwarte apollovlinder in het gras in Noord-Beieren
De zwarte apollovlinder met zijn doorzichtige vleugeltoppen, wat is hij prachtig!

Ook staan hier nog wat bergnachtorchissen in bloei, terwijl deze langs het orchideeënpad al waren uitgebloeid. Hoera, nog meer orchideeën!

Bergnachtorchis in Noord-Beieren
Bloem van de bergnachtorchis

Een andere vlinder die op deze berg rondvliegt, is de ringoogparelmoervlinder. Deze vlinder heeft adderwortel als waardplant, en laat dat nou precies de plant zijn waar deze berg vol mee staat! De ringoogparelmoervlinder is herkenbaar aan de ringvormige vlekjes op de ondervleugels.

Ringoogparelmoervlinder op adderwortel in Noord-Beieren
Ringoogparelmoervlinder op adderwortel, het zwakke zonlicht schijnt door zijn vleugels

En daarmee is er een einde gekomen aan dit lange bericht! Ik heb een fantastisch weekend gehad met veel nieuwe vlinders en orchideeën! Dat mag toch ook wel als je net voor je gymnasium geslaagd ben?

6 thoughts on “Vlinders & orchideeën in Beieren

 • 29 juni 2016 at 09:36
  Permalink

  Wat een prachtige excursie hebben jullie gemaakt. Nu weet ik waar in de kunst, als je het zo mag noemen, de stroming “Tiffany” vandaan komt. Gewoon afgekeken van de vlinders.

  Reply
 • 29 juni 2016 at 16:28
  Permalink

  Leuk uitgebreid verhaal Quinten. Wel het één en ander moeten doorstaan, maar het resultaat mag er weer zijn. Je hebt de lange reis niet voor niets gemaakt. Het zijn weer schitterende foto’s geworden. En waar je voor ging heb je tenminste gevonden.
  Succes verder.

  Reply
  • 8 juni 2020 at 11:53
   Permalink

   Hallo Quinten, erg leuk verhaal en prachtige foto’s. wij gaan volgende week ook naar Duitsland om vlinders te fotograferen. Is het soms mogelijk om enkele coördinaten van de vlindergebieden of namen van gebiedjes door te geven? Ik ken al wel wat gebiedjes maar extra informatie is natuurlijk altijd welkom. Alvast erg bedankt.

   Reply
 • 29 juni 2016 at 19:40
  Permalink

  Zo Quinten het zijn weer hele mooie foto’s!

  Reply
 • 30 juni 2016 at 14:31
  Permalink

  Wat een prachtig “vlinderweekend” hebben jullie in Duitsland gehad, Quinten! Ik heb genoten van de mooie foto’s! En nog van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma!

  Reply
 • 23 mei 2020 at 14:28
  Permalink

  Prachtige foto’s Quinten. Fijn om naar te kijken en tegelijkertijd denk je … die zou ik ook wel willen maken. Mijn vriend en ik zouden dit jaar Noord Macedonië bezoeken, maar dat gaat door de Corona niet door en nu zijn we op zoek naar alternatieven. Het zilverstreephooibeestje en boszandoog zijn twee soorten die ook op ons lijstje staan, maar dan moet je nog zien waar ze exact zitten. Zou je de vindplaats door kunnen geven van deze 2 soorten? Zo niet, geen punt, maar vragen kan altijd.
  Met vr gr
  Ep van Hijum

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *