Vlinders in de Alpen – Deel 1: Liechtenstein

Een paar dagen geleden ben ik teruggekeerd van alweer een reisje: 5 dagen vlinders zoeken in de Alpen! Ik was nog nooit in de Alpen geweest, dus heb ik van tevoren veel onderzoek gedaan naar interessante locaties en heb ik een lijst opgesteld met 10 doelsoorten (9 vlinders en 1 waterjuffer). Zoals ik al vaker heb verteld, zijn hooibeestjes mijn favoriete vlinders. Daarom was de eerste vlinder die ik absoluut wilde zien het goudooghooibeestje. Deze beeldschone vlinder is helaas ernstig bedreigd (met een achteruitgang van meer dan 80% in de laatste 25 jaar) en is een van de zeldzaamste soorten van Europa. Binnen Europa heeft deze vlinder maar een paar vliegplaatsen, die ook nog eens erg geïsoleerd zijn van elkaar. Niet zo gek dus, dat het goudooghooibeestje het hoofddoel van mijn trip zou zijn! In een moerasgebied in Liechtenstein trof ik de vlinders in redelijke aantallen aan: wat een prachtbeesten!

Mijn allereerste goudooghooibeestje! Wat was ik blij toen ik deze vond!

Een paar uur ben ik bezig geweest om zo veel mogelijk mooie foto’s te maken. Geen eenvoudige opgave als je de vlinders graag in de schaduw wil hebben bij een strakblauwe lucht. Ten eerste is het vrij lastig fotograferen met een camera in je ene hand en een reflectiescherm in je andere. Bovendien schrikken de vlinders ook vaak van de schaduw, waarna ze wegvliegen. Maar ja, je moet er wat voor over hebben… Goudooghooibeestjes zijn nou eenmaal een stuk mooier zonder dat felle zonlicht…

Een drinkgezelschap van 5 vlinders op uitwerpselen. Voor ons misschien een vies idee, maar voor hen een bron van mineralen!
Een bijzonder gaaf exemplaar: mooie kleur, mooie oogvlekken, mooie strepen, mooie alles!

Wat me al vrij snel opviel, was hoeveel variatie er was binnen de populatie: grote goudooghooibeestjes, kleine goudooghooibeestjes, lichte goudooghooibeestjes, donkere goudooghooibeestjes, goudooghooibeestjes met grote oogvlekken, goudooghooibeestjes met kleine oogvlekken en ga zo maar door!

Sommige goudooghooibeestjes hebben grote oogvlekken…
… Andere juist hele kleine!
Mijn persoonlijke favoriet!

Na al deze foto’s vond ik het mooi geweest en besloot ik naar het Bangser Ried (een natuurgebiedje in Oostenrijk tegen de Liechtensteinse en Zwitserse grens) te gaan voor doelsoort 2 en 3: het pimpernelblauwtje en het donker pimpernelblauwtje. Beide soorten zijn ook in Nederland te vinden, maar omdat ze beide enorm zeldzaam zijn, is het voor zover ik weet lastig om ze hier te fotograferen zonder het kwetsbare leefgebied te betreden. Hier zal ik het kort houden, maar voor de mensen die meer willen lezen over deze vlinders en hun bijzondere leefwijze, plaats ik een linkje naar de website van de Vlinderstiching. Klik hier om meer te lezen over het pimpernelblauwtje en hier om meer te lezen over het donker pimpernelblauwtje.

Het donker pimpernelblauwtje op zijn waardplant: de grote pimpernel
Het pimpernelblauwtje, een beetje grauw van kleur, maar desondanks erg mooi!

Verder vond ik ook nog een zwartsprietdikkopje dat het fotograferen waard was: al drinkend uit een bloem begon de vlinder langzaam naar beneden te kruipen langs de stengel. Zo is goed te zien wat een lange tong dit toch al niet erg grote vlindertje heeft. Ik vind het wel een grappige foto geworden, het lijkt net alsof het dikkopje aan het abseilen is!

Het zwartsprietdikkopje, abseilend langs een bloemstengel

Tenslotte ben ik aan het eind van de dag nog even teruggekeerd naar de goudooghooibeestjes, even kijken of ik nog iets kon doen met het zachtere avondlicht. Dat lukte helaas niet: ik zag niet veel vlinders meer vliegen en degene die ik zag, kon ik niet bereiken omdat ik niet het kwetsbare leefgebied wilde betreden. Nadat de zon achter de bergen verdwenen was, had ik toch nog een beetje mazzel: langs het pad, verstopt in het riet, bleek er eentje te zitten. Dus heb ik mijn groothoeklens op de camera geschroefd en daar wat mee geprobeerd. Het is totaal niet wat ik in gedachten had en erg tevreden ben ik niet met deze foto, maar stiekem vind ik hem toch wel wat hebben…

Een goudooghooibeestje met een groothoeklens vastgelegd, vlak nadat de zon achter de bergen verdwenen is

Zo, dat waren de eerste 3 doelsoorten, die kan ik ook weer van mijn lijstje afstrepen! In deel 2 zien jullie of ik met de andere vlinders net zoveel succes heb gehad…

3 thoughts on “Vlinders in de Alpen – Deel 1: Liechtenstein

 • 12 juli 2017 at 12:28
  Permalink

  Liechtenstein was destijds mijn eerste buitenland ervaring, studiereis van onze school, met ruim 50 jongens kamperen in Liechtenstein.
  Toen was ik al enorm onder de indruk van de schitterende natuur en de geweldige uitzichten. Jij laat me dit herbeleven en bevestigd dat nogmaals met deze mooie reportage. Super!

  Reply
  • 19 juli 2017 at 16:13
   Permalink

   Hoi Karel,
   Mooi te horen! Voor mij was Liechtenstein mijn eerste keer in de Alpen, dus ook ik was onder de indruk van al die hoge bergen om me heen. Natuurlijk heb ik maar één klein gebiedje gezien van het land, maar het lijkt me zeker leuk om de rest van Liechtenstein ook eens te ontdekken!

   Reply
  • 13 juli 2020 at 10:13
   Permalink

   Fantastisch mooie fotos van bijzondere vlinders.
   Met welke lens maakte je de meeste fotos? Macro of tele?

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.