Trektocht van de atalanta’s

De atalanta is een prachtige verschijning, met zijn grote zwart met oranje gekleurde vleugels. De laatste tijd is deze vlinder volop te bewonderen geweest, drinkend van de bloemen die nog in bloei stonden. Dit deden ze niet zonder reden: de atalanta is namelijk een trekvlinder. Elk jaar aan het begin van de herfst, wanneer het kouder wordt, trekken ze naar het zuiden, omdat ze instinctief weten dat ze de winter hier niet zullen overleven. En naar het zuiden betekent hier niet naar Limburg, nee, de atalanta’s vliegen helemaal naar Zuid-Europa of zelfs naar Afrika! Het is dus niet gek dat ze voor zo’n lange tocht wat extra nectar-energie nodig hebben. Bij mij in de tuin was vooral de klimop druk bezet, meestal zaten er een stuk of 5 vlinders tegelijk te drinken. Uiteraard kon ik deze kans niet zomaar voorbij laten gaan…

atalanta-met-geopende-vleugels-op-klimop
Even lekker opwarmen in het zonnetje tijdens het drinken kan natuurlijk geen kwaad!

Het leukste was dat de atalanta’s totaal geen aandacht aan mij besteedden, ze waren veel te druk bezig met drinken. Daardoor kon ik ongestoord mijn gang gaan en dichtbij komen. Heel erg dichtbij!

close-up-vleugel-atalanta
De prachtig gekleurde schubben op de ondervleugels van de atalanta

Toen de zon ’s avonds vanaf de andere kant kwam en één atalanta er erg mooi bij zat, kon ik het niet laten om nog even een tegenlichtfoto te maken. De Japanse esdoorn achter de vlinder zorgt hier voor een fantastische achtergrond!

atalanta-op-klimop-met-rode-achtergrond
Tegenlichtfoto van een van de atalanta’s

Helaas zijn de atalanta’s inmiddels al vertrokken. Het werd hen hier te koud onder de poten. Volgend jaar halverwege de lente zien we ze pas weer terug. Zou de herfst nu dan eindelijk echt begonnen zijn?

4 thoughts on “Trektocht van de atalanta’s

 • 7 oktober 2016 at 20:00
  Permalink

  Mooie foto’s Quinten

  Reply
  • 14 oktober 2016 at 10:41
   Permalink

   Bedankt Geertje! 🙂

   Reply
 • 8 oktober 2016 at 09:35
  Permalink

  Ik sta versteld dat zulke kleine dieren de hele afstand naar Zuid Europa of zelfs Afrika
  vliegen. Hoe lang doen ze daar wel niet over. Ik dacht dat vlinders slechts een
  paar dagen leven.
  Overigens weer mooie foto’s en een goede uitleg erbij.

  Reply
  • 14 oktober 2016 at 10:41
   Permalink

   Het ligt er natuurlijk aan waar de atalanta’s vandaan komen hoe lang ze over de reis doen, maar dat kan tot wel 5 weken duren! Veel vlinders leven inderdaad niet zo lang (als volwassen vlinder) en zouden deze tocht dus niet overleven, maar dit verschilt heel erg van soort tot soort. Atalanta’s kunnen bijvoorbeeld tot wel 8 maanden oud worden, voor hen is zo’n lange vliegreis dus niet zo’n groot probleem!

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *