Toevalstreffers

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ga de komende tijd wat minder fotograferen. Op dit moment is het buiten erg saai en de laatste tijd kom ik vaak terug van wandelingen zonder ook maar één foto gemaakt te hebben. Ik vind het wel leuk om berichten voor mijn website te maken, maar niet als ik zelf niet tevreden ben over de foto’s die erin komen. Vandaar dat ik het voorlopig maar even wat rustiger aan doe, totdat ik weer leuke ideeën krijg of totdat de winter écht begint (want als dat gebeurt, heb ik nog wel wat leuke plannen!). Misschien is dat al over een week, maar het kan ook nog een paar maanden duren. Waarschijnlijk is het grootste probleem de afwezigheid van de insecten, de enige foto-onderwerpen die mij nooit gaan vervelen.

Gelukkig heb ik voor dit bericht nog wel een paar foto’s! Als eerste een mooie zonsopkomst boven de Vecht van een paar weken geleden. Voor deze foto heb ik een filter gebruikt om een lange sluitertijd te halen, zonder dat de foto overbelicht wordt. Daardoor zijn de wolken langgerekt en is het water, dat in werkelijkheid erg golfde, wat rustiger geworden.

Zonsopkomst boven de Vecht
Zonsopkomst boven de Vecht

De rest van de foto’s heb ik vandaag gemaakt. Hoewel ik totaal geen vogelaar ben, had ik vanochtend de wekker vroeg gezet om ijsvogels te gaan fotograferen. Dat is helaas niks geworden, ik heb er niet één gevonden. Maar als het niet meezit, heb je nog altijd kans op toevalstreffers: foto’s die je niet van plan was te maken, maar waar het geluk een grote rol bij speelt. Mijn eerste foto is hier een voorbeeld van. Hier vlogen er toevallig een paar ganzen over. Door snel te reageren heb ik nog best een leuke foto kunnen maken met silhouetten van vliegende ganzen.

Ganzen in vlucht
Silhouetten van ganzen in vlucht

Zoals ik net al zei, is dit een toevalstreffer. En dat is nou juist het probleem: hopen op goede foto’s is niet wat ik wil. Ik wil van tevoren weten wat ik ga fotograferen en hoe ik dit ga doen. Maar op dit moment heb ik dus totaal geen inspiratie en doe ik maar wat.

Toen ik mijn hoop op ijsvogels al had opgegeven en ik terugliep naar de auto, zag ik nog een veer in het gras liggen die ik nog even snel op de foto heb gezet. Het is uiteindelijk niet bepaald een spannend plaatje geworden, maar ik vind de kleuren wel mooi.

Veer in het gras
Een veer in het gras

De zon, die eerst de hele tijd geschenen had, was inmiddels achter de wolken verdwenen. Dit creëerde het perfecte licht om een boom met grillige kale takken er extra mysterieus uit te laten zien bij een foto met tegenlicht.

Spookachtige boom
Een spookachtige boom!

Ik was bijna bij de auto, toen er nog een paar ganzen van me schrokken en verschrikt opvlogen. Ik heb heel snel gereageerd en met succes: persoonlijk vind ik dit mijn mooiste foto van de ochtend!

Ganzen in vlucht 2
Hoera! Nog meer vliegende ganzen!

Sorry dat dit bericht een beetje een donkere ondertoon heeft, maar dat komt omdat de laatste weken erg druk voor mij zijn geweest. Nu eerst even vakantie vieren en opladen voor het nieuwe jaar met hopelijk veel nieuwe en verrassende foto’s!

Fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar allemaal!

3 thoughts on “Toevalstreffers

 • 25 december 2015 at 18:49
  Permalink

  Mooie foto’s Quinten!

  Reply
 • 25 december 2015 at 20:57
  Permalink

  De spookachtige boom vind ik erg mooi.

  Reply
 • 25 december 2015 at 22:21
  Permalink

  Deze toevalstreffers zijn toch wel erg mooi, Quinten!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.