Toch nog insecten?

Ondanks de naam van mijn website, is het inmiddels al weer een tijdje geleden dat ik insecten heb gefotografeerd. Voor de macrofotograaf is de herfst nou eenmaal een lastig seizoen, er zijn nu bijna geen insecten te vinden en veel planten zijn uitgebloeid. Toch is het me vandaag gelukt om nog een paar insecten te spotten! Als eerste vond ik een jonge rups van de rietvink, een nachtvlinder. Deze soort overwintert als rups, het is dus niet verwonderlijk dat de rups in deze tijd van het jaar nog zo jong is. Door het regenachtige weer hangen er een paar druppels in de haren van de rups.

Rups rietvink met druppels
De rups van de rietvink

Daarna is het me ook nog gelukt om een aantal bloemvliegen te vinden. Eentje ging erg mooi op het uiteinde van een blad zitten. Ik heb geprobeerd het beeld wat speelser te maken door zo’n zelfde plant als die waar de vlieg op zat in de achtergrond mee te nemen. Het enige nadeel is dat de vlieg zelf hierdoor een beetje wegvalt.

Vlieg op een blad
Een bloemvlieg op een blad

De laatste tijd heb ik in bijna elk bericht wel een paar onderbelichte paddenstoelenfoto’s staan. Wees maar niet bang, ook deze keer zal ik ze jullie niet onthouden! Deze keer zijn het geweizwammetjes die op de foto staan, samen met nog een paar andere paddenstoelen. Deze stonden midden in het bos op een boomstronkje. Geweizwammen komen overal in Nederland voor op dood hout en zijn erg herkenbaar vanwege hun witte kleur en vertakkingen. Als ze jong zijn, zijn ze nog bedekt met een wit poeder, maar later in het najaar worden ze zwart van kleur.

Geweizwammen en andere paddenstoelen
Geweizwammen met hun kenmerkende vorm, samen met een paar andere paddenstoelen

Daar vlakbij op de grond heb ik bovendien nog een paddenstoelensoort gevonden die ik nog nooit eerder had gezien: de draadknotszwam. Het is een algemene soort in Nederland, maar omdat ze zo onopvallend zijn, verbaast het me niet dat ik ze nog nooit had gezien. Deze bleek gekleurde paddenstoelen zijn erg lang en dun, waardoor ze wel heel herkenbaar zijn. Ze zien er erg fragiel uit, maar dat valt best wel mee, ze zullen niet zo snel omvallen!

Draadknotszwammetjes in het bos
Draadknotszwammetjes in het bos

Het verbaast me elke keer weer hoeveel leuke en nieuwe soorten ik tegenkom, er is nog zoveel te ontdekken!

One thought on “Toch nog insecten?

  • 17 oktober 2015 at 19:15
    Permalink

    Weer een heel mooie serie!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.