Soms zit het mee…

En soms zit het tegen. Die les heb ik gisterochtend weer eens geleerd, toen ik de wekker om 4:30 had gezet om weidebeekjuffers met dauw te fotograferen. Er was veel bewolking voorspeld, maar toch ook aardig wat zon, dus een mooie zonsopkomst erbij zou het plaatje natuurlijk extra mooi maken. Maar ja, dan moet je de weidebeekjuffers wel kunnen vinden… Nadat ik meer dan een uur gezocht had op dezelfde plek als waar ik de foto’s van het vorige bericht had gemaakt (daar had ik er toen tientallen zien vliegen), gaf ik mijn zoektocht op en ging ik me maar bezighouden met wat andere juffers die ik, ondanks hun kleinere formaat en minder opvallende kleuren, wél kon vinden. Als eerste een vrouwtje van de blauwe breedscheenjuffer (de mannetjes zijn blauw, de vrouwtjes bruin). Ik vind het bijzonder hoe de omgeving van het beestje in één minuscule waterdruppel terug te zien is!

Blauwe breedscheenjuffer in gras met dauw
De (niet erg) blauwe breedscheenjuffer met dauw

Een meter verderop vond ik ook nog een lantaarntje, een waterjuffer die zijn naam te danken heeft aan het opvallende blauwe stukje aan het uiteinde van het achterlijf. De vrouwtjes van deze soort kunnen in allerlei verschillende kleuren voorkomen, waaronder de paarse en gele kleuren die dit vrouwtje sieren.

Lantaarntje op een grashalm met dauw
Lantaarntje op een grashalm, nu nog helemaal bedauwd

De kleine druppeltjes op de ogen van dit beestje smeekten om een close-up, dus die heb ik natuurlijk ook gemaakt!

Lantaarntje van voren in gras met dauw
Hetzelfde lantaarntje, nu van voren vastgelegd

Die mooie zonsopkomst waar ik het eerder over had, was er nooit gekomen, de wolken zaten er helaas voor… Maar toen uiteindelijk toch de zon een beetje doorbrak, zag ik ineens een aantal weidebeekjuffers zitten! Waarschijnlijk hadden ze zich diep in het gras verborgen gehouden tot ze hun vleugels konden drogen in de zon. Toen was mijn ochtend opeens toch nog een stukje mooier! Ik kon eindelijk de libel fotograferen waarvoor ik zo vroeg was opgestaan! Maar na een paar foto’s… Oeps, batterij leeg! Kennelijk was het gewoon niet mijn dag… Gelukkig ben ik wel blij met de foto’s die ik nog net op tijd had gemaakt. Van zo’n mooie waterjuffer kun je ook eigenlijk geen slechte foto’s maken!

Weidebeekjuffer in gras met dauw
De weidebeekjuffer in het hoge, bedauwde gras. Door het tegenlicht valt deze donkere juffer extra op!

Nu de examens afgelopen zijn, mag ik vanaf morgen even tot rust komen op het prachtige Curaçao. Mijn volgende bericht zal ik hoogstwaarschijnlijk vanaf daar schrijven, hopelijk met heel veel foto’s van tropische insecten!

2 thoughts on “Soms zit het mee…

 • 27 mei 2016 at 20:42
  Permalink

  Quinten je bent zeker niet voor niets zo vroeg opgestaan want je hebt weer hele mooie foto’s gemaakt! 🙂

  Reply
 • 5 juni 2016 at 09:23
  Permalink

  Schitterende foto van de Weidebeekjuffer. Ik hou van de lekker ruime compositie, gaaf licht, mooi dat er wat van de vegetatie zichtbaar is.Klasse!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.