Smurfen in de Engbertsdijksvenen

“Wauw, nu al weer een nieuw blogbericht, twee dagen na het vorige? Dan moet er wel iets heel bijzonders aan de hand zijn!”

De afgelopen dagen vond er inderdaad een prachtig natuurfenomeen plaats, misschien wel het mooiste dat we in Nederland hebben. Elk jaar, ergens in maart of april, is het namelijk paartijd voor de heikikkers. Om indruk te maken op de vrouwtjes zijn de mannetjes van deze soort, die normaal gesproken bruin zijn, gedurende enkele dagen blauw van kleur! De intensiteit van die blauwe kleur verschilt per gebied; hoe groter een populatie is, hoe blauwer de kikkers vaak worden. Bovendien zijn de temperatuur en de weersomstandigheden van belang, sommige jaren zijn de kikkers blauwer dan andere jaren. Wekenlang heb ik het internet in de gaten gehouden, ik was vastberaden om deze unieke gebeurtenis dit jaar zelf te aanschouwen. En dit weekend was het eindelijk zover! Vooral in een paar gebiedjes in Noordoost-Overijssel, waaronder de Engbertsdijksvenen, schenen de heikikkers dit jaar erg mooi te zijn. Omdat deze “blauwe periode” maar enkele dagen duurt, ben ik gisteren meteen op pad gegaan om de kikkers op te zoeken. En ik was niet de enige, tientallen andere natuurfotografen hadden hetzelfde plan als ik… Toen ik op de plek aankwam, waren velen al in de weer met gigantische telelenzen om de kikkers zo dichtbij mogelijk te halen. Helaas ben ik (nog) niet in het bezit van een telelens, maar daar had ik rekening mee gehouden: terwijl iedereen netjes aan de kant bleef staan, ben ik met vuilniszakken om mijn benen het water in gestapt om toch dichtbij te kunnen komen! En het werkte fantastisch! Totdat de linker vuilniszak begon te lekken en ik met mijn rechterbeen tot aan mijn bovenbeen in het water wegzakte… Maar gelukkig had ik toen al een paar mooie foto’s, dus mijn natte benen waren het meer dan waard! Onderstaand de foto’s die het beste gelukt zijn, geniet ervan!

Blauwe heikikkers 2016 7
Om te beginnen een overzichtsfoto met enorm veel blauwe heikikkers!
Blauwe heikikkers 2016
Voor deze drie foto’s was ik het water ingestapt, lekker koud!

Blauwe heikikkers 2016 2

Blauwe heikikkers 2016 3

Toen kwam iemand me vertellen dat er verderop nóg een plek was, waar de kikkers veel dichter bij de kant zaten. Waarom krijg ik dat pas te horen nadat ik natte benen heb gehaald…

Blauwe heikikkers 2016 4

Blauwe heikikkers 2016 5

Blauwe heikikkers 2016 6

Het enige wat ik niet op de foto heb, is een blauw mannetje dat op de rug van een vrouwtje zit. En eigenlijk is dat maar goed ook, dan heb ik tenminste een excuus om volgend jaar terug te gaan voor de herkansing! 🙂

2 thoughts on “Smurfen in de Engbertsdijksvenen

 • 28 maart 2016 at 18:52
  Permalink

  Mooie foto’s Quinten!

  Reply
 • 5 juni 2016 at 14:08
  Permalink

  Fantastisch die kikkers ! natuurlijk ook de tekst erbij!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.