Prachtige libellen & zeldzame vlinders

Vandaag had ik vroeg de wekker gezet (om 4:00!) om bij zonsopkomst bandheidelibellen, naar mijn mening de mooiste libellen van Nederland, te fotograferen. Deze libel met zijn herkenbare brede roodbruine banden op de vleugels is redelijk zeldzaam, dus een paar dagen geleden ben ik al op pad geweest om een goede plek uit te zoeken. Zonsopkomst was vanochtend rond 6:30, maar ik wilde graag een tijdje van tevoren op de locatie zijn, zodat ik alvast de slapende libellen kon gaan zoeken. Maar zoals gewoonlijk sliep ik door mijn wekker heen, die daarom tot 4:45 herrie heeft moeten maken voordat ik eindelijk wakker werd. Op de een of andere manier krijg ik het altijd voor elkaar om ’s ochtends een heleboel libellen te vinden, behalve de soort waarvoor ik gekomen ben. Zo ging het vanochtend dus ook: ik had al een aantal slapende libellen gevonden, maar nog geen bandheidelibellen… Om 6:20 vond ik er eindelijk één, maar toen ik mijn statief ging opzetten, liet de libel zich vallen en kroop hij diep in het gras. Het zat me niet echt mee… Maar gelukkig zat er zo’n 10 meter verderop nog eentje en kon ik alsnog aan de slag gaan! Ik heb eerst geprobeerd om zowel de libel als de zon in beeld te brengen.

Bandheidelibel met tegenlicht
Bandheidelibel met tegenlicht

Omdat ik nog niet echt tevreden was, besloot ik een andere hoek te proberen. Door de foto vanuit een iets hogere hoek te nemen, zorgde de dauw  voor een veel mooiere bokeh (kwaliteit van onscherpte). Ook bleek onderbelichten een bijzonder mooi resultaat te geven.

Bandheidelibel met dauw
Bandheidelibel met dauw (normaal belicht)
Bandheidelibel met dauw 2
Bandheidelibel met dauw (onderbelicht)

Nadat ik naar mijn mening voldoende foto’s had gemaakt, liep ik terug naar de plek waar ik mijn fiets geparkeerd had. Maar dat lukte natuurlijk niet in één keer, vanzelfsprekend kon ik het niet laten om onderweg nog een paar andere libellen te fotograferen. Omdat de foto’s van de bandheidelibel vanuit een wat hogere hoek zo goed waren uitgepakt, heb ik hetzelfde nog eens geprobeerd met een pantserjuffer, nu met wat feller licht. Deze keer heb ik juist een beetje overbelicht, omdat ik vind dat de donkere waterjuffer het fraaiste tot zijn recht komt in een lichte omgeving.

Pantserjuffer met dauw
Pantserjuffer op bedauwd gras

Omdat het een mooie dag beloofde te worden, ben ik vanmiddag ook nog met mijn vader op pad geweest, nu voor een paar bijzondere vlinders: de kommavlinder en de sleedoornpage. Eerst waren de kommavlinders aan de beurt, die maar op één plek in heel Overijssel voorkomen! Ik was er nog nooit geweest, maar het was een schitterend wandelgebied met vooral erg veel hei. Al vrij snel hadden we het eerste vlindertje gevonden, maar die beestjes zijn klein, snel en behoorlijk onopvallend, dus kon ik meteen een nieuwe gaan zoeken, omdat de eerste alweer ik rook leek te zijn opgegaan. Een hele tijd zoeken en een paar kommavlinders later heb ik er gelukkig toch nog een paar acceptabele foto’s uit weten te slepen.

Kommavlinder op bloem 2
Een drinkende kommavlinder
Kommavlinder op bloem
Een kommavlinder van bovenaf

Daarna was het tijd voor de sleedoornpages. Vorig jaar was ik al op dezelfde plek geweest om ze te spotten, maar toen had ik er alleen een paar hoog in de boomtoppen gezien. Sleedoornpages staan bekend om hun verborgen levenswijze: normaalgesproken leven ze vooral hoog in de bomen en komen ze slechts zelden naar beneden. Maar daar heb ik vandaag niks van gemerkt. Ik heb er 3 gezien die stuk voor stuk mooi gingen poseren, zodat ik rustig mijn ding kon doen.

Sleedoornpage vleugels dicht
Een sleedoornpage met dichte vleugels
Sleedoornpage vleugels open
Een sleedoornpage met open vleugels

Eén van de vlinders was zelfs zo blij dat ze op de foto werd gezet, dat ze spontaan eitjes ging leggen!

Sleedoornpage ei-afzet
Een ei-afzettende sleedoornpage

Daarna was het helaas alweer tijd om naar huis te gaan, maar al met al is het een mooie dag geweest! Ik hoop dat jullie dit met plezier hebben gelezen en graag tot de volgende keer!

5 thoughts on “Prachtige libellen & zeldzame vlinders

 • 31 augustus 2015 at 14:46
  Permalink

  Mooie foto’s weer, Quinten! Ik had ze gisteren al op je camera gezien, maar nu op je weblog dus ook! Wat fijn dat je zo’n leuke hobby hebt!
  groetjes van Hans en Tineke Gebuis.

  Reply
 • 9 oktober 2015 at 17:45
  Permalink

  De genomineerde foto staat hier dus bij.moet zeggen dat ik de foto met normale belichting ook erg mooi vind.had je die ook ingestuurd?

  Reply
  • 9 oktober 2015 at 20:36
   Permalink

   Nee, ik vond die onderbelichte foto wat kunstzinniger, dus ik had alleen die ingestuurd. Ik vond het ook zo vreemd om 2x dezelfde foto met een verschillende belichting in te sturen 😉

   Reply
 • 14 december 2015 at 19:16
  Permalink

  Gefeliciteerd met de Young Talent Award! Je foto was mijn favoriet 🙂

  Reply
  • 14 december 2015 at 19:55
   Permalink

   Heel erg bedankt voor het compliment Maarten! Ik doe mijn best om nog meer van dat soort mooie foto’s te maken. Misschien leuk om je te abonneren op mijn website? 😉

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.