Prachtige bleke blauwtjes

Het bleek blauwtje is naar mijn mening een van de meest fotogenieke vlinders uit de familie van de blauwtjes. Helaas komt hij in Nederland niet voor, maar gelukkig hoef je maar zo’n 20 kilometer de Belgische grens over om ze te zien. Vlakbij Seraing bevindt zich een vallei, omringd door bos en een steile rotswand, waar deze vlinder volop vliegt. Mijn plan was om weer eens vroeg op te staan, zodat ik foto’s kon maken wanneer het licht nog mooi is en de vlinders nog rustig zijn. De dag daarvoor was ik al wel even wezen kijken waar de meeste vlinders zaten; toen was ik tot de geweldige conclusie gekomen dat de vallei overal helemaal vol zat met deze schoonheden! Dat beloofde veel goeds voor de volgende ochtend… Op de terugweg heb ik nog een bezoekje gebracht aan de Sint-Pietersberg, waar vooral veel sint-jansvlinders rondvlogen, mooie dagactieve nachtvlinders.

Parende sint-jansvlinders op de Sint-Pietersberg
Parende sint-jansvlinders op de Sint-Pietersberg

Maar ik dwaal een beetje af, dit bericht gaat over bleke blauwtjes. De volgende ochtend ben ik vroeg op pad gegaan, ik wilde ruim voor zonsopkomst op de plek aanwezig zijn, zodat ik genoeg tijd zou hebben om te zoeken. Omdat het veld aan alle kanten omringd was, zouden de zonnestralen pas ver na zonsopkomst de vallei beschijnen. De rotswand die het veld afschermde, zou echter wel het allereerste zonlicht vangen. Daarom had ik besloten dat ik met mijn groothoek-macrolens een foto wilde maken van een bleek blauwtje met in de achtergrond de rotswand, vlak nadat de zon op was. Volgens mij is dat aardig goed gelukt!

Bleek blauwtje in zijn leefgebied bij zonsopkomst
Bleek blauwtje in zijn leefgebied bij zonsopkomst

Vervolgens ben ik met mijn gewone “onscherpe-achtergrond-macrolens” verder gegaan. Een ander bleek blauwtje zat er erg mooi bij op een grasspriet. Ik heb hem op een paar verschillende manieren op de foto gezet. Als eerste verticaal, zodat de grasspriet tot aan de top in beeld past en de vlinder wat kleiner is op de foto.

Bleek blauwtje met dauw
De gehele grasspriet is hier in beeld gebracht

Als tweede heb ik de vlinder wat groter in beeld gebracht en heb ik sterk onderbelicht. Hierdoor springen de kleine dauwdruppeltjes op de vleugels er wat meer uit. Net kleine diamantjes!

Bleek blauwtje met dauw sterk onderbelicht
Door te onderbelichten wordt de nadruk op de dauwdruppeltjes gelegd

Tenslotte heb ik nog een keer bijna dezelfde foto gemaakt als de vorige, alleen nu normaal belicht. Bovendien steekt de vlinder nu zijn tong uit!

Bleek blauwtje met dauw steekt zijn tong uit
Nu steekt het blauwtje zijn tong zelfs naar me uit. De brutaliteit!

Toen was het eindelijk zover: de vallei kwam in de zon te liggen. Op de wilde marjolein, die volop bloeide in dit veld, zat er ook nog eentje die op het punt stond zijn vleugels te openen. Omdat ik deze met tegenlicht heb gefotografeerd, heeft de vlinder een mooi gloeiend randje aan zijn vleugels.

Bleek blauwtje in het ochtendzonnetje
Bleek blauwtje op wilde marjolein met tegenlicht

Toen gingen de vleugels open. Bij het mannetje is nu goed te zien waarom deze vlinder het bleek blauwtje wordt genoemd!

Bleek blauwtje warmt op in het ochtendzonnetje
Dit mannetje warmt zich op in het zonnetje

Zoals bij de meeste soorten blauwtjes zijn ook bij deze soort de vrouwtjes bruin van kleur. Niet zo bleek als de mannetjes, maar wel net zo mooi!

Bleek blauwtje warmt op in het ochtendzonnetje (vrouwtje)
Ook de vrouwtjes zijn zich lekker aan het opwarmen

Op dat moment zie ik er plotseling eentje vliegen. En nog een. Binnen de kortste tijd zit de vallei weer net zo vol met fladderende vlinders als toen ik er de vorige dag had rondgekeken. Tot mijn grote verbazing zie ik ook nog wat anders vliegen. Zou het kunnen dat…? Nee dat zal toch niet, of toch…? Ja het is er eentje hoor! vlak voor mijn voeten was zojuist een van de zeldzaamste vlinders van België geland, de rotsvlinder! Ook deze soort komt niet in Nederland voor. Wat een mazzel dat ik die hier gezien heb, zo vlak over de grens! Ik duik wederom op de grond en ga aan de slag!

Rotsvlinder met tegenlicht
De uiterst zeldzame rotsvlinder, ongelofelijk dat ik die hier aantref!

Vervolgens vloog de rotsvlinder op en ging een paar meter verderop zitten. Op een rots. Hij doet zijn naam wel eer aan…

Rotsvlinder in het ochtendzonnetje
De korstmossen kleuren mooi bij deze rotsvlinder

Toen kwam er plotseling nog een tweede rotsvlinder aanvliegen! Samen vlogen ze omhoog langs de rotswand. Maar dat maakte mij niet uit. Ik had mooie foto’s van de bleke blauwtjes en van de rotsvlinders. Mijn dag kon niet meer stuk!

One thought on “Prachtige bleke blauwtjes

  • 25 augustus 2016 at 11:20
    Permalink

    Geweldig om weer deelgenoot te zijn van je ervaringen! Je laat het ons helemaal meebeleven en de kleuren van de foto’s zijn prachtig.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.