Paardenbloemen en een viervlek

Wat mij betreft is de zonsopkomst het mooiste tijdstip van de dag voor macrofotografie. Toch is het, zeker voor mij als slechte slaper, niet altijd verstandig om zo extreem vroeg op te staan. Vandaar dat ik veel liever werk op het makkelijker haalbare en zeker niet minder mooie moment waarop de zon ondergaat. Als ik binnen zit en ik zie dat heerlijke goudgele licht door de ramen naar binnen schijnen, begint het bij mij te kriebelen: ik wil op pad!

Dit voorjaar ben ik twee van dat soort mooie avonden achter elkaar op pad geweest naar een veldje met paardenbloemen. De eerste avond met wat sluierbewolking, dus erg bijzonder waren de omstandigheden niet. Toch is het juist op zo’n moment leuk om een beetje met het licht en de schaduwen te spelen, soms levert dat wat moois op!

Schaduwspel van een paardenbloem

De tweede avond had ik meer geluk: aan een van de paardenbloemen hing een slapende viervlek! Bovendien was het licht vele malen mooier dan de dag ervoor! Lekker aan de slag dus!

Een slapende viervlek en dan ook nog eens zulk fijn licht! Wat een mazzelpik ben ik soms ook!

Als ik zo’n prachtig onderwerp voorgeschoteld krijg, ga ik vaak net zo lang door tot ik elke hoek, elke afstand, elke belichting gehad heb. Ik had geen haast, dus ik denk dat ik misschien wel een uur naast deze libel op de grond gelegen heb!

Een stukje dichterbij en vol tegenlicht geeft al een heel ander effect

Natuurlijk moeten er ook andere lenzen geprobeerd worden. En welke lens is er op zo’n moment nou leuker dan mijn Trioplan? Deze keer juist overbelichten voor een zacht en dromerig beeld.

Mijn dromerige Trioplan-foto van dit blogje! Ik blijf toch verliefd op deze oude lens!

Tot slot nog een beeld waarin ik wat meer de nadruk heb gelegd op de opvallende oranje met zwarte vleugelvlekken van deze soort. De zon was toen ook al bijna onder, dus veel tijd had ik niet meer.

Het einde van deze mooie dag nadert… Welterusten viervlek!

Al met al ben ik aardig tevreden met de foto’s die deze twee avonden me hebben opgeleverd. Maar ja, erg verrassend is dat niet als je zo verwend wordt, op zo’n moment is het bijna een grotere uitdaging om mislukte foto’s te maken!

One thought on “Paardenbloemen en een viervlek

  • 29 oktober 2018 at 13:45
    Permalink

    Vooral de onderste foto is erg mooi! De vlekjes lijken wel glas in lood!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.