Op een frisse morgen in Rechteren

Zo nu en dan vind ik het leuk om ’s morgens vroeg de wekker te zetten, op pad te gaan en simpelweg te hopen dat ik wat leuks tegenkom. Soms heb ik geen geluk en kom ik niks tegen, maar dan ben ik in ieder geval mijn dag begonnen met een heerlijke ochtendwandeling door de natuur. Andere keren heb ik meer succes, zoals laatst, op een heerlijke koude ochtend in het Rechterense Veld. Ik had toen wel een beetje een plan: ik wilde rechtstreeks naar een plek gaan met veel hoog gras, waarvan ik weet dat er na een koude nacht vaak veel dauw op zit. Ik hoopte daar een leuk onderwerp aan te treffen. Misschien een laat heideblauwtje? Of een mooie heidelibel? Het bleek iets heel anders te worden, namelijk een grote groene sabelsprinkhaan! Deze sprinkhaan is genoemd naar de lange legbuis, de “sabel”, die de vrouwtjes aan hun achterlijf hebben. Mijn grote groene sabelsprinkhaan zat op een plek waar de zon nog niet scheen, het gras was dus nog lekker nat! Ik heb foto’s gemaakt…

grote-groene-sabelsprinkhaan-in-een-overbelichte-omgeving-1
… van veraf, zodat de omgeving goed te zien is.
grote-groene-sabelsprinkhaan-in-een-overbelichte-omgeving-2
… van een stuk dichterbij om de nadruk op de sprinkhaan te leggen.
grote-groene-sabelsprinkhaan-met-groothoeklens
… met een groothoeklens, lekker chaotisch! Omdat ik zo dicht bij de sprinkhaan kwam, werd deze wakker en begon ze te kruipen.
grote-groene-sabelsprinkhaan-in-een-overbelichte-omgeving-3
… verticaal om de hoogte te benadrukken.
grote-groene-sabelsprinkhaan-in-een-overbelichte-omgeving-4
… en weer horizontaal, omdat ik de zon die bijna achter de bomen tevoorschijn kwam in beeld wilde hebben.

En toen kwam de zon eindelijk tevoorschijn! Op dat prachtige moment veranderde mijn zilveren feestje in een gouden feestje! Toen ben ik gaan doen wat ik het allerleukste vind: lekker klooien met tegenlicht!

grote-groene-sabelsprinkhaan-in-een-overbelichte-omgeving-5
Eerst van behoorlijk dichtbij.
grote-groene-sabelsprinkhaan-onderbelicht
Daarna van wat verder weg en een beetje onderbelicht.
grote-groene-sabelsprinkhaan-in-een-overbelichte-omgeving-6
Vervolgens weer een gewone belichting.
portret-van-de-grote-groene-sabelsprinkhaan
En tenslotte nog van voren!

En met deze foto was mijn ochtend van grote-groene-sabelsprinkhanenfotografie wat mij betreft succesvol afgesloten! Hopelijk hebben jullie door deze foto’s een beetje met mij mee kunnen genieten!

5 thoughts on “Op een frisse morgen in Rechteren

 • 14 oktober 2016 at 13:31
  Permalink

  Inderdaad heb ik mee kunnen genieten. Wat fijn dat er mensen zijn die voor dag en dauw (!) opstaan en zulke mooie foto’s maken 🙂 Het contrast tussen de groene sprinkhaan en de goudbruine omgeving is geweldig vastgelegd en de dauwdruppeltjes maken het heerlijk fris om naar te kijken.

  Reply
 • 14 oktober 2016 at 23:25
  Permalink

  Ik sluit me aan bij Maarten; als avondmens die er ’s avonds moeilijk in komt, en er ’s ochtends moeilijk uit komt, mis ik dit soort pareltjes en moet ik het met de foto’s doen van anderen die wél zo vroeg uit de veren komen. Maar dat is ook geen straf, zo blijkt hier! Quinten ik heb je pagina gelinkt op mijn pagina van de buurtschap Rechteren (zie de link onder mijn naam).

  Reply
  • 15 oktober 2016 at 20:28
   Permalink

   Beste Frank, welkom als abonnee!
   Leuk dat je mijn site gevonden hebt en nog leuker dat je links op plaatsengids.nl hebt gezet.
   Ik hoop dat je nog veel plezier zult beleven aan mijn blogberichten. 😉
   Groet, Quinten

   Reply
 • 15 oktober 2016 at 10:12
  Permalink

  Wat een gewillig fotomodel, deze sabelsprinkhaan, Quinten!;0 Alweer heel mooie foto’s!

  Reply
 • 15 oktober 2016 at 12:52
  Permalink

  Quinten wat zin het weer prachtige foto’s! Echt genieten!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *