Nieuwsgierige slangen in Wageningen

Het lekkere weer van de afgelopen weken bezorgt mij een beetje een dilemma: enerzijds wil ik graag nieuwe berichten schrijven en foto’s delen met de wereld, anderzijds wil ik mijn toch al spaarzame vrije tijd het liefst volledig buiten spenderen. Gevolg is nu dat ik enorm veel foto’s heb, maar te weinig tijd om ze te verwerken in blogjes. Ik zal daarom mijn best doen om de komende tijd met alle nieuwe foto’s de blog op deze site een nieuwe impuls te geven!

Laten we beginnen met mijn recente avonturen op de Wageningse Berg, of liever gezegd, onderaan de Wageningse Berg. Op de zuidhelling bevindt zich namelijk een enorme populatie ringslangen! Omdat slangen tegenkomen in Nederland altijd fantastisch is, besloot ik eens te kijken wat er daar nou werkelijk te zien was. Behoorlijk wat blijkbaar: op een vrij sombere dag waarop de verwachtingen niet al te hoog gespannen waren, lukte het me om in een half uurtje meer dan 10 slangen te spotten! Helaas waren ze nogal onrustig en lukte het me niet om ze goed op de foto te krijgen. Wel kreeg ik een mooie citroenvlinder in het vizier, die zich probeerde te verschuilen tussen de klimop.

Het prachtige gele mannetje van de citroenvlinder

Een paar dagen later besloot ik nog eens een nieuwe poging te wagen, nu wel met zon. Ik had mijn fiets nog niet neergezet of ik hoorde al geritsel uit de bosjes komen… Wat was dat dan? RINGSLANGENORGIE! Behoorlijk wat mannelijke slangen zaten verstrengeld om één vrouwtje en probeerden met haar tot paring te komen. Een enorm bijzonder gezicht!

Verbaasd stond ik naar deze krioelende massa van slangen te kijken

Door weinig geluid te maken kon ik behoorlijk dichtbij komen om wat plaatjes te schieten. Gelukkig hoefde ik niet bang te zijn: ringslangen zijn de liefste slangetjes die we in Nederland hebben, totaal niet gevaarlijk.

Naarmate de tijd verstreek en de slangen mij begonnen te vertrouwen, durfden de nieuwsgierige beestjes ook steeds dichterbij te komen. Terwijl ik aan het fotograferen was kropen ze over mijn handen, over mijn benen, eentje zelfs bijna in mijn broekspijp! Ik besloot me wat meer op de afzonderlijke ringslangen te richten.

Awww zo schattig!

Wat een unieke ervaring om door zo lang stil te zitten het vertrouwen van die prachtige dieren te winnen! Echt iets om nooit meer te vergeten!

3 thoughts on “Nieuwsgierige slangen in Wageningen

 • 11 mei 2018 at 21:28
  Permalink

  Dit is nu één zijn met de natuur.
  Dit zijn lieve slangen, zijn er nog meer ‘lieve’ reptielen?
  Veel plezier met met je fototoestel, ik kijk al weer uit naar de volgende serie.
  Bij mijn zus in Drenthe zie ik er ook regelmatig een, maar zodra ik me laat zien is deze vertrokken.
  Groeten, Henjo Broekhuizen

  Reply
 • 13 mei 2018 at 20:46
  Permalink

  Ik dacht dat deze soort slangen in Nederland al erg zeldzaam waren, en ook vrij solitair leven. Je hebt aangetoond dat dat allemaal wel meevalt blijkbaar. Mooie reportage.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *