Nieuwe lente, nieuwe lens

Eindelijk! Met een beetje financiële steun van Ome DUO is het me gelukt om een legendarische lens aan te schaffen, eentje die al jaren bovenaan mijn wensenlijstje stond: de Meyer-Optik Görlitz Trioplan 100mm f/2.8. De meeste mensen zal dit weinig zeggen, maar onder fotografen is deze lens enorm gewild vanwege het unieke ‘soap bubble bokeh’ effect, dat jullie in mijn foto’s terug kunnen zien. Eigenlijk wordt dit effect veroorzaakt door een lensfout -niet onlogisch bij een lens uit de jaren ’50 met een optisch design uit de 19e eeuw- maar creatief gezien gaat er hiermee een hele nieuwe wereld voor mij open! Maar genoeg over lenzen, tijd voor de lente!

De eerste lentebodes zijn wat mij betreft toch wel de krokussen, met hun kleurrijke paarse, gele of witte bloemblaadjes. Een geweldig onderwerp dus om mijn Trioplan op los te laten tijdens een eerste testrondje. Scherpte en contrast zijn wat ver te zoeken, maar juist daardoor creëert deze lens wel een heerlijk dromerig plaatje!

Eerste testronde van de Trioplan, niet verkeerd lijkt me zo!

Een paar dagen later was het wat zonniger en besloot ik op pad te gaan om te kijken of ik het beroemde ‘soap bubble bokeh’ effect tevoorschijn kon toveren. Veel boeiende onderwerpen waren er helaas niet op de plek waar ik toen was, dus jullie zullen het met deze dode plant moeten doen. In de reflectie van de zon op het water is wel overduidelijk te zien wat ik hiermee bedoel: lichte randjes om de bokehbubbels, waardoor het net zeepbellen lijken. Wat ongelofelijk mooi!

‘Soap bubble bokeh’, iets wat in de toekomst nog veel vaker op deze site te bewonderen zal zijn!

Nog een paar dagen later schoot de temperatuur plotseling omhoog en was het eindelijk zover: VLINDERS! En niet te weinig: tijdens mijn wandeling in het Rechterense Veld heb ik wel een stuk of 50 citroenvlinders geteld! Toch waren het niet de citroenvlinders, maar was het een gehakkelde aurelia, die me mijn foto van de dag opleverde.

Met de Trioplan wordt elke foto bijzonder!

Ondanks mijn voorliefde voor deze oude legende, weet ik dat er ook een hoop mensen zijn die minder gecharmeerd zijn van dit soort foto’s. Daarom ook nog een foto met mijn normale macrolens, van een hommel die ging rusten in een krokus. Het licht was erg slecht, dus heb ik mijn zaklamp gebruikt om de vleugels een beetje op te lichten. Dat was nog een heel gedoe, aangezien ik geen statief bij me had, maar ik ben erg blij met het resultaat!

Wat is de natuur toch mooi! Zeker als je er zo dicht bovenop kruipt!

Zo, het heeft even geduurd, maar er is weer een nieuw blogje! Hopelijk vinden jullie de Trioplan net zo gaaf als ik! En anders heb je een probleem, want er gaan de komende tijd hopelijk nog heel veel van dit soort foto’s volgen… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.