Nachtelijke avonturen op de Wageningse Berg

Het is donker, volle maan, een beetje mistig, met een temperatuur richting het vriespunt. De meeste mensen zitten binnen, warm en knus, geef ze eens ongelijk. Toch is het ook in het bos op de Wageningse Berg niet helemaal stil. Een rusteloze kleine wintervlinder fladdert van boom naar boom. In de verte klinkt een eenzame uil. Zachtjes kraken de bladeren die de bosbodem bedekken. Het zijn twee natuurfotografen, twee arme zielen die geen rust kunnen vinden, gedoemd rond te dwalen tot ze de perfecte foto hebben. Ik ben een van hen.

Na deze extreem dramatische introductie lijkt het me tijd om eens over deze avond te vertellen. Ik was met een studiegenoot op pad om kleine wintervlinders te fotograferen, net als vorig jaar. De aantallen vielen nu echter tegen: veel meer dan drie vlinders op een boom zat er jammer genoeg niet in. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien en te werken met de andere nachtbrakers die zich lieten zien. Om te beginnen dit beestje met acht lange dunne poten…

Een hooiwagen aan de wandel, met de volle maan voor wat extra sfeer

Ook dieren met acht pootjes minder dan deze hooiwagen ontsnapten niet aan mijn oplettende blik. Bij deze naaktslak (vermoedelijk een bosaardslak) heb ik van achteren belicht met mijn zaklamp. Op zo’n vochtige boomstam geeft dat een best wel magisch effect!

Door het grote contrast ontstaat er een vrij abstract beeld

Tenslotte heb ik toch nog een wintervlinder gefotografeerd. Het is echter geen kleine maar een grote wintervlinder, ook zo’n gekke vlinder die pas gaat vliegen als het koud wordt. Doordat ik het diafragma van de camera voor deze foto heb dichtgeknepen, bestaat de achtergrond uit een grillige warboel van takken.

Het grote neefje van de kleine wintervlinders waarvoor we gekomen waren

En ondanks dat er met die foto een einde was gekomen aan mijn koude avondje fotograferen, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om het bericht hier al te eindigen. Ondanks een heuse sneeuwstorm is er namelijk geen blogje verschenen hier op de website, voornamelijk omdat ik toen vrij inspiratieloos was en ik niet veel moois heb kunnen maken. Toch wil ik één foto met jullie delen, van een paddenstoeltje in het Rechterense Veld.

Toch nog een sneeuwfoto!

Hopelijk heb ik jullie weer een beetje kunnen laten meegenieten van mijn belevenissen. Een mooi en insectenrijk 2018 toegewenst!

One thought on “Nachtelijke avonturen op de Wageningse Berg

  • 29 december 2017 at 18:41
    Permalink

    Jij beleeft zo s’nachts nog eens wat Quinten!
    De sneeuwfoto is wel erg mooi!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.