Nacht in een sprookjesbos

Herfst. Het seizoen van korter wordende dagen, veel regen maar soms toch ook een heerlijk najaarszonnetje, blaadjes die van de bomen dwarrelen… En – voor mij als macrofotograaf niet geheel onbelangrijk – paddenstoelen! Ondanks de vele prachtige foto’s die ik op internet voorbij zag komen, kwam ik er zelf helaas maar niet aan toe om ook op pad te gaan. Afgelopen week had ik zelfstudieweek ter voorbereiding op de eerste tentamens, maar al gauw werd de verleiding van een rustige, zonnige herfstdag te groot: ik knalde mijn boek en laptop op de bank neer, greep mijn cameratas en statief en sprong op de fiets, naar het bos! Daar aangekomen kwam ik jammer genoeg tot de vreselijke ontdekking dat bijna alle paddenstoelen al op hun retour waren, maar na een half uurtje lopen werd mijn zoektocht toch beloond. Heel veel stelde het niet voor: een klein, bruinachtig paddenstoeltje op een boomstronk. Waarschijnlijk een amethistzwam, maar van de gebruikelijke felpaarse kleur was weinig te zien. Maar ach, erg veel keus was er niet, dus aan de slag!

Een kleine zwammetje in een grote wereld

Het licht dat door de bomen scheen gaf toch wel een mooi effect, zeker toen ik nog wat dichter op het paddenstoeltje kroop. Misschien was mijn vondst zo gek nog niet…

Toch wel mooi, dat licht dat tussen de lamellen van de amethistzwam door schijnt!

Een paar dagen later was de zon niet meer dan een vage herinnering en liet het echte herfstweer zich zien. In het donker, met regen en wind, ben ik toen weer naar het bos gegaan, op zoek naar mijn grote kleine schimmelvriend. Het kostte me een klein half uurtje, maar gelukkig stond de paddenstoel er nog net zo florissant bij als de vorige keer. Ik zette de camera op het statief, plaatste een paraplu erboven, legde een zaklamp 20 meter verderop op de grond (van achteren op de zwam gericht) en ging zelf met een plantenspuit en afstandsbediening naast de opstelling staan, sproeien en foto’s maken. De witbalans had ik ijskoud ingesteld, om het nog net wat magischer te maken. Het klinkt vrij ingewikkeld allemaal, dat was het ook wel, maar wat een gaaf resultaat!

Met deze foto was mijn sprookjesavond begonnen!

Eigenlijk was ik al zo blij met deze foto dat ik op het punt stond om in te pakken. Toch probeerde ik nog snel iets anders, waarbij ik de zaklamp tegen het boomstronkje aan plaatste en de lichtbundel omhoog richtte, net achter de paddenstoel langs. Ook weer even sproeien natuurlijk en kijken of het wat was. En wauw, het was wat! In totaal heb ik ruim 50 foto’s gemaakt, omdat het gesproeide water elke keer net wat anders was. Mijn 3 favorieten kunnen jullie hieronder bewonderen!

Eén van de eerste foto’s. Toen ik deze zag, wist ik dat ik nog wel even bezig zou zijn…
Het lijkt wel een gordijn van waterdruppels!
Ik denk dat ik dit toch wel de allermooiste vind: grotendeels zwart en precies op de juiste plek wat licht!

Ik moet toegeven dat dit alles geen heel nieuw concept is, maar ik vind wel dat het me goed gelukt is mijn eigen stijl erin te verwerken. Dat avondje bibberen in het bos was het zeker waard, nu heb ik toch nog wat leuke paddenstoelenplaatjes kunnen maken deze herfst!

8 thoughts on “Nacht in een sprookjesbos

 • 22 oktober 2017 at 23:05
  Permalink

  Nou Quinten, het heeft zo te horen heel wat moeite gekost, maar de foto’s zijn weer schitterend gelukt.
  Was de moeite waard.
  Nu maar succes met je tentamens.

  Reply
  • 23 oktober 2017 at 11:30
   Permalink

   Niet normaal wat jij bereikt met natuurlijke additieven. De kleuren de schepte, echt ongelofelijk goed. Mag ik ze doorsturen naar mijn zwager die de fotoakedemie heeft gedaan?

   Reply
   • 23 oktober 2017 at 18:45
    Permalink

    Natuurlijk mag dat Henjo! Benieuwd wat hij ervan vindt!

    Reply
    • 3 november 2017 at 11:09
     Permalink

     Heel bijzonder, met name die met het watergordijn. Tegen alle cliché’s in en dat is heel knap! Prachtig concept.

     Reply
 • 23 oktober 2017 at 09:34
  Permalink

  Het zijn weer schitterende foto’s Quinten. En met zaklamp vind ik ook de laatste heeeeeeel erg mooi! Suc6 met je tentamens!!!

  Reply
 • 23 oktober 2017 at 10:19
  Permalink

  Weer een mooi en knap stukje fotografie.
  De één na laatste foto heb ik toegevoegd aan mijn (wisseld) buroblad.
  Veel succes met je tentamens.

  Reply
 • 23 oktober 2017 at 15:36
  Permalink

  Hoi Quinten, Wat een schitterende foto’s heb je weer gemaakt. Je hebt er wel wat voor nodig; plantenspuit, statief, paraplu, zaklamp, camera! Maar het is een super leuke hobby en je doet het heel goed. Ga zo door, maar nu weer aan de tentamens! Groetjes!

  Reply
 • 23 oktober 2017 at 18:44
  Permalink

  Bedankt voor de mooie woorden allemaal! 🙂

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.