Libellen in de winter

Overal waar water te vinden is, zijn in de zomer ook volop libellen te vinden. In de winter niet. De volwassen libellen zijn dan inmiddels gestorven en de larven zitten onder water verstopt. Maar weinig mensen weten dat er op deze regel ook uitzonderingen zijn: in Nederland komen er 2 libellensoorten voor die als volwassen insect overwinteren! Aan deze bijzondere eigenschap hebben ze dan ook hun namen te danken: de noordse en de bruine winterjuffer. De noordse winterjuffer is in Nederland zeldzaam en komt alleen voor in de laagveenmoerassen in het noordwesten van Overijssel. De bruine winterjuffer is veel algemener en kan in heel Nederland gevonden worden. Beide soorten vliegen in de herfst naar beschutte plekjes op de heide of in het bos, op zoek naar een mooi plekje om te overwinteren, soms vele kilometers bij het voortplantingswater vandaan. Toevallig had ik iets meer dan een jaar geleden, op een warme herfstdag, in het bos zo’n overwinterplek van de bruine winterjuffer gevonden. De libellen vlogen toen vanwege het warme weer nog vrolijk rond! Helaas was vorig jaar mijn statief bij de reparateur, precies op de enige dag dat er veel sneeuw viel, waardoor toen bijna al mijn foto’s grandioos mislukt waren. Toen het vandaag begon te sneeuwen, moest ik mijn kans dus grijpen! Ik ben na school dus op de fiets vertrokken, deze keer mét statief, naar die overwinterplek in het bos, waar ik al vrij snel een bruine winterjuffer vond. Er was niet zo heel veel sneeuw, maar gelukkig wel genoeg voor een paar leuke foto’s!

Bruine winterjuffer met sneeuw
Een bruine winterjuffer met een beetje sneeuw

Op deze foto is ook meteen de geweldige schutkleur van het beestje te zien. Ik heb nog eventjes gezocht, maar dit was de enige die ik kon vinden. Een klein bruin stokje op een bruin takje vinden valt nou eenmaal niet mee… Daarom ben ik maar teruggelopen naar de libel die ik al gevonden had en heb ik hiervan nog een close-up gemaakt.

Bruine winterjuffer close-up
Een close-up van de kop van deze bijzondere libel

Degenen die mijn eerdere berichten hebben gelezen, zullen vast al weten wat voor foto’s ik daarna heb gemaakt… Foto’s met mijn favoriete fotografietechniek: tegenlicht! Door het diafragma erg klein te maken, kon ik een wat grotere scherptediepte verkrijgen. Hierdoor zijn er wat donkere vlekken te zien in de achtergrond, daar stond namelijk een boom. Zo vond ik het beeld wat leuker, zonder die vlekken zou de foto zo kaal en saai zijn!

Bruine winterjuffer met tegenlicht
Het silhouet van de bruine winterjuffer met een beetje (inmiddels bijna gesmolten) sneeuw

Aangezien er voor de rest niet zo veel insecten te vinden zijn in de winter, en ik deze beestjes echt geweldig vind, zullen ze de komende paar maanden vast nog wel vaker voorbij komen op mijn website. En met een beetje geluk ligt er dan een echte dikke laag sneeuw!

One thought on “Libellen in de winter

  • 4 januari 2016 at 23:55
    Permalink

    Bijzonder om te zien. Ik wist niet dat er libellen waren die overwinterden. Je hebt deze mooi vastgelegd, de kou is haast voelbaar en het diertje heeft iets sprookjesachtigs zo met die sneeuwdruppels.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *