Leuke libellen in het Woldlakebos

Het Woldlakebos in de Weerribben is een van de mooiste plekken van Nederland om zeldzame libellen te spotten. Eigenlijk was ik erheen gegaan om de prachtige grote weerschijnvlinder te zien, die hier in de boomtoppen woont, maar dat is helaas geen succes geworden. Toch heb ik dankzij alle rondvliegende libellen enorm genoten van dit mooie gebied! De foto’s in dit bericht zijn niet bijzonder mooi, maar het gaat me hier vooral om de leuke soorten die erop staan.

vuurlibel

De vuurlibel vind ik een van de mooiste libellen die ons land rijk is. Niet vanwege zijn prachtige tekening, waar ik insecten meestal om bewonder, maar vanwege zijn felrode kleur. Echt bijzonder mooi! Tot nu toe kende ik ze echter alleen uit het buitenland, dus het was een grote verrassing toen er plotseling een paar voorbij vlogen!

Felle kleuren van de vuurlibel
De felrode vuurlibel, wat een schoonheid!

Telkens als ik in de buurt kwam, vlogen ze weg, maar na vele mislukte pogingen heb ik er toch nog eentje van voren kunnen fotograferen!

Close-up van een vuurlibel
Wat lacht hij lief hè?

Tengere grasjuffer

De tengere grasjuffer is een vrij zeldzaam soortje dat ik, voor zover ik weet, nog nooit eerder had gezien. Hier vlogen ze in redelijke aantallen onopvallend rond (dit is op de onlangs herontdekte dwergjuffer na de kleinste libel van Nederland), maar toen ik een paringswiel van deze soort voorbij zag vliegen, kon mijn dag niet meer stuk! Het mannetje zit tijdens de paring met zijn achterlijf vast achter de kop van het vrouwtje, dat op haar beurt met haar achterlijf aan het borststuk van het mannetje vastzit en zo bevrucht wordt. Altijd leuk om dit te zien!

Paringswiel van de tengere grasjuffer
Pure libellenliefde bij deze tengere grasjuffers

Gevlekte witsnuitlibel

De gevlekte witsnuitlibel was ik al vaker tegengekomen, maar het was me nog nooit gelukt om zijn witte snoet goed op de foto te krijgen. Deze keer gelukkig wel!

Witte snuit van de gevlekte witsnuitlibel
De witte snufferd van de gevlekte witsnuitlibel

Wat ik ook mooi vind aan deze libellen, is de zwarte vlek op de vleugels op de plek van de aanhechtingen. Dit heb ik dus ook nog even in beeld gebracht.

Detailopname gevlekte witsnuitlibel
De mooie vleugels van de gevlekte witsnuitlibel

Al met al is deze dag, ondanks een kleine teleurstelling, toch nog een redelijk succes geworden!

3 thoughts on “Leuke libellen in het Woldlakebos

 • 19 juli 2016 at 21:56
  Permalink

  Fantastisch, vooral de foto van de vleugels van de gevlekte witsnuitlibel. Je inspireert me enorm met al je mooie foto’s . Ik ben zelf ook begonnen met fotograferen van libelles. Die oogjes zijn ook zo apart.Je tekst vind ik ook de moeite waard om te lezen, je bent zo enthousiast!
  Ik hoop nog veel van je werk te genieten!

  Reply
  • 20 juli 2016 at 15:30
   Permalink

   Fantastisch om dit te horen Inge, hier doe ik het voor! 🙂

   Reply
 • 20 juli 2016 at 23:53
  Permalink

  Prachtige foto’s weer van de libellen! Die rode libel vind ik heel bijzonder!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.