Lentekriebels

Net als de rest van Nederland had ik wel behoefte aan zo’n mooie zonnige dag als vandaag. Vandaar dat ik een lange wandeling heb gemaakt in het Westerveldse Bos in Zwolle om – hopelijk – mijn eerste vlinder van 2016 te spotten! Mijn avontuur begon al goed, want toen ik nog maar een paar minuten onderweg was, vond ik een meeldauwlieveheersbeestje in het mos. Deze diertjes zijn in veel bossen te vinden en eten geen bladluizen zoals de meeste andere lieveheersbeestjes, maar voeden zich met schimmels. Omdat de volwassen lieveheersbeestjes kunnen vliegen, dragen ze bij aan de verspreiding van meeldauw (een plantenschimmel), vandaar dus de naam. Het meeldauwlieveheersbeestje dat ik vond zat lekker te genieten in het zonnetje. Door een beetje onder te belichten heb ik hem behoorlijk mooi op de foto kunnen zetten! De schaduwen die het zonlicht creëert, zorgen voor een spannend effect en maken het beeld op deze manier sfeervol!

Meeldauwlieveheersbeestje op het mos
Het meeldauwlieveheersbeestje, is hij niet schattig?

Even verderop trof ik mijn volgende foto-onderwerp aan: een pop van het klein geaderd witje, een van de meest voorkomende vlinders van Nederland. Aan de onderkant was de pop met een beetje spinsel vastgemaakt aan de boom, in het midden wordt hij door een dun zijdedraadje tegen de boomstam aangehouden. Als je goed kijkt kun je op de foto dit draadje zien waar de pop in hangt. Het zonlicht zorgde voor veel schaduwen, maar door een diffusiescherm voor de zon te houden, kon ik het meeste licht blokkeren en meer details van de pop zichtbaar maken.

Pop klein geaderd witje
De pop van het klein geaderd witje

Daarna heb ik een heel stuk gewandeld zonder verder nog iets tegen te komen. Maar aan het eind was het toch nog zover: ik zag mijn eerste vlinder van dit jaar! Het was een kleine vos, een vlinder die als volwassen dier overwintert en die, zodra het ook maar een beetje lente wordt, gaat vliegen. Omdat hij nog niet zo actief was en vooral bezig was met zonnebaden, kon ik rustig mijn gang gaan. Als eerste heb ik een foto gemaakt van bovenaf, niet heel spectaculair, maar hier is wel goed de mooie tekening te zien die de vleugels van deze vlinder siert.

Mijn eerste kleine vos van 2016
Mijn eerste vlinder van 2016!

Daarna ben ik ook nog even plat op de grond gaan liggen om een tegenlichtfoto vanaf de voorkant te maken. Hier is goed te zien hoe het licht door de vleugels van de kleine vos schijnt, echt prachtig!

Kleine vos met tegenlicht
De kleine vos met tegenlicht

Leuk om eindelijk weer eens wat insecten tegen te komen! Ik kan niet wachten tot mijn volgende wandeling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *