Kleurrijke paddenstoelen

De vliegenzwam is waarschijnlijk de bekendste paddenstoel van Nederland. Wie kent hem niet, met zijn mooie rode kleur en witte stippen? Maar er zijn ook andere paddenstoelen met prachtige kleuren, die, hoewel ze minder bekend zijn, net zo mooi of misschien nog wel mooier dan de alom bekende vliegenzwam zijn. In het bos ben ik er een paar tegengekomen met hele mooie kleuren:

Paars
Ik was het bos nog niet ingelopen of daar stonden ze al: amethistzwammetjes. Deze prachtig gekleurde paddenstoeltjes zijn erg algemeen in Nederland en in bijna elk bos zijn ze wel te vinden als je maar goed genoeg zoekt. Er stonden er 2 naast elkaar bij een dennenappel op een decor van dode bladeren: het perfecte herfstplaatje!

Amethistzwammen met dennenappel
Als dit geen herfst is…

Rood
Toen ik klaar was met de amethistzwammen, kwam ik erachter dat ik het voor elkaar had gekregen om één van de poten van mijn statief in een verse hondendrol neer te zetten… Dat heb ik weer… Eén grondige schoonmaakbeurt later ben ik nog wat verder het bos ingelopen om te kijken wat er nog meer te vinden was. Even verderop wist deze paddenstoel mijn aandacht te trekken. Hij stond verdekt opgesteld achter een boomstronk, maar door zijn felrode kleur kon hij nou eenmaal niet onopgemerkt blijven. Ik heb helaas niet kunnen vinden welke soort het is, maar de mooie rode hoed met de witte rand verdient het om in dit bericht te staan!

Paddenstoel felrode hoed met witte rand
Een foto van bovenaf benadrukt de schoonheid van deze paddenstoel

Geel
De laatste kleur van dit bericht. Geel is geen ongewone kleur in de paddenstoelenwereld, maar paddenstoelen met de volgende kleur, een prachtig oranjegoudgeel, had ik nog nooit gezien! Toch kwam ik ze tegen in het bos, waar ze stonden te stralen op een boomstronkje. Het bleken goudgele bundelzwammen te zijn, een vrij algemene, maar desondanks nieuwe soort voor mij. Als eerste heb ik een foto van wat verderaf genomen, hierop is te zien hoe de bundelzwammen op het dode hout staan. De zon was inmiddels al een tijdje verdwenen, waardoor het licht helaas niet ideaal was.

Goudgele bundelzwammen op boomstronk
Drie goudgele bundelzwammen op een boomstronk

Vervolgens heb ik nog wat foto’s van dichtbij gemaakt. Gelukkig begon de zon toen heel even te schijnen. De bundelzwam op de volgende foto is van de zijkant belicht, hierdoor is goed te zien hoe schitterend de kleur is.

Goudgele bundelzwam in zonlicht
Een goudgele bundelzwam, vanaf de zijkant belicht

Misschien moet ik een dezer dagen nog maar eens op pad gaan om mijn regenboog compleet te maken!

One thought on “Kleurrijke paddenstoelen

  • 1 oktober 2015 at 10:06
    Permalink

    Quinten, schitterende foto’s weer. Je verhaal er om heen is leuk en je uitleg is duidelijk en interessant.
    Let voortaan op waar je je statief neerzet.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.