Kleine jagers op bijzondere bloemen

Vanmiddag ben ik naar het Westerveldse Bos in Zwolle geweest om even een kijkje te nemen in een klein veldje waar wat bijzondere planten staan. Een mooie plant die daar nu in bloei staat, is de parnassia. De parnassia is vernoemd naar de berg Parnassos in Griekenland, waar de god Apollo zou wonen. Vroeger kwam de soort overal in Nederland voor, maar tegenwoordig is de soort sterk afgenomen en vrij zeldzaam. De bloemen ervan staan bekend om hun schoonheid en hebben menig dichter geïnspireerd tot het schrijven van liederen.

Allemaal erg mooi natuurlijk, maar ik kwam daar niet voor de parnassia’s. Eigenlijk kwam ik meer voor wat er óp de parnassia’s zat. Ik had namelijk gelezen dat de bloemen een perfecte jaagplek vormen voor een kleine jager: de krabspin. Ik weet niet precies wat voor soort krabspinnen het waren, maar bijna elke bloem was wel bezet!

Krabspin op parnassia
Een krabspin in zijn kenmerkende houding op een bloem van de parnassia

Op de bloemen zitten ze te wachten tot er een insect, vaak een nietsvermoedende vlieg, op landt. En als dat gebeurt… HAP! Dan grijpt de spin zijn slachtoffer en spuit hij een verlammend gif bij hem in.

Krabspin op parnassia met vlieg
Een krabspin met zijn prooi

Eén van de spinnen die ik vond, had een schorpioenvlieg gevangen. Toen ik een reeks foto’s maakte, had ik precies het geluk dat er een zweefvlieg voorbij vloog. Dit is dan ook meteen de mooiste foto van de middag, het beeld is door de zweefvlieg linksboven net wat completer!

Krabspin met schorpioenvlieg op parnassia
Mijn mooiste foto van de dag!

Vaak zijn de prooien die ze vangen groter dan de spinnen zelf! Hieronder een kleine krabspin met een (in verhouding) enorme zweefvlieg. De spin zelf zit grotendeels in de bloem verstopt.

Krabspin met veel te grote zweefvlieg op parnassia
Een kleine krabspin met een grote prooi

Hopelijk blijft het weer de komende tijd goed genoeg om nog wat mooie foto’s te maken!

2 thoughts on “Kleine jagers op bijzondere bloemen

 • 9 september 2015 at 19:41
  Permalink

  Wow wat een details weer te zien, super mooi!

  Reply
 • 9 september 2015 at 23:25
  Permalink

  Dat is weer een mooie serie Quinten

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.