Hoera, het is lente!

De dagen worden langer, de temperaturen gaan omhoog, de vogels fluiten weer, de eerste bloemen staan in bloei. Volgens mij kan dat maar één ding betekenen: het is lente! Om dat te vieren ben ik op pad geweest om de mooiste voorjaarsbloeiers op de gevoelige plaat vast te leggen. De eerste bloemen die in bloei stonden waren de krokussen, dus laat ik daar maar mee beginnen. Langs de kant van de weg had ik hier in Dalfsen een leuk groepje van deze bloemen gevonden. Vaak zijn krokussen egaal van kleur, maar deze waren wit met paarse strepen. Toen ik wat dichterbij ging kijken, bleken er ook nog een paar minuscule vliegjes op de bloemen te zitten. Meteen had ik een beeld in mijn hoofd dat ik wilde maken: een close-up van zo’n vliegje op de oranje stamper en in de voor- en achtergrond een paars met wit lijnenspel. Nadat ik mijn camera had opgesteld, wachtte ik geduldig tot er een vliegje in beeld kwam lopen. Ik wachtte… En ik wachtte… Uiteindelijk, bijna een uur later, zag ik plotseling wat zwarts bewegen in de krokus. Snel zorgde ik dat de focus goed was en maakte ik vier foto’s. Toen was het vliegje al weer vertrokken. Vol verwachting keek ik naar de resultaten. De eerste drie foto’s bleken mislukt: het vliegje had gelopen en was daardoor onscherp. En foto 4? Die had ik niet beter kunnen wensen!

Wat voelt het goed als een uur wachten beloond wordt met zo’n foto!

Een ander plantje dat in deze tijd van het jaar bloeit is holwortel. Holwortel is behoorlijk zeldzaam in Nederland, maar in het Engelse Werk in Zwolle groeit het in redelijke aantallen langs de wandelpaden. Het leuke aan de bloemen is dat ongeveer de helft wit is en de andere helft roze. Ik ging dus op zoek naar twee verschillend gekleurde planten naast elkaar zodat ik beide kleuren in één foto te krijgen. In de achtergrond worden dezelfde kleuren nog eens herhaald. Bovendien zit ook hier weer een vliegje op de bloem, daar heb ik de scherpte op gelegd.

De zeldzame holwortel in het Engelse Werk

Een ander plantje dat nu in bloei staat, is de bosanemoon. Vanwege de tere, witte bloemen is de bosanemoon het favoriete onderwerp van veel natuurfotografen in deze tijd van het jaar. Dit voorjaar heb ik me voor het eerst aan deze elegante bloemetjes gewaagd. Vlak voor zonsopkomst was ik al aanwezig op de plek waar de bosanemonen staan. ’s Nachts zijn de bloemen dicht, je kunt dan dus heel andere foto’s maken dan overdag. Ik koos een bloempje uit en stelde mijn camera op. Toen de zon opkwam, heb ik een foto gemaakt. Niet direct tegen de zon in (die zat nog achter een boom verstopt), maar een beetje schuin, waardoor het licht erg subtiel is. Dat zorgt hier voor een hele rustige foto.

De eenvoudige schoonheid van een gesloten bosanemoon bij zonsopkomst

Toen het licht wat feller werd, heb ik de zon wel direct in beeld gebracht. Op deze manier krijgen de bloem en de bladeren een lichtgevend randje. Het eerste uur na zonsopkomst staat dus niet voor niets bekend als het gouden uurtje!

Een bosanemoon wordt gekust door de eerste gouden zonnestralen

Daarna heb ik gewacht tot de bloemen opengingen. Ik koos er opnieuw eentje uit en plaatste een wit scherm achter de bloem. Bovendien heb ik een paar stops overbelicht, om een lekker licht beeld te creëren. De foto werd hierdoor erg leeg en rustig, en de nadruk ligt op de meeldraden en gele helmknoppen van deze prachtige bloem.

Heel veel wit en een klein beetje geel bij deze bosanemoon

Tenslotte heb ik ook nog een wat groter groepje bosanemonen gefotografeerd. Ik heb scherpgesteld op twee bloemen, de rest zorgt voor een mooie onscherpe omgeving. De bosanemonen stonden in de schaduw, en door weer wat over te belichten, werd de achtergrond prachtig van kleur. Zo is er een plaatje ontstaan dat grotendeels bestaat uit zachte pasteltinten.

Bosanemonen in pasteltinten in het Engelse Werk

Voorlopig is dit even het laatste wat jullie van me zullen horen. Over 6 dagen vertrek ik namelijk voor een maand naar Cambodja! Met een veel te grote backpack op m’n rug ga ik het land verkennen en hopelijk veel mooie beesten ontdekken en fotograferen. Maar dat kunnen jullie hier over een aantal weken uitgebreid lezen! 😉

5 thoughts on “Hoera, het is lente!

 • 23 maart 2017 at 09:07
  Permalink

  Quinten het is weer een leuk verhaal en hele mooie foto’s. Heel veel suc6 en plezier in Cambodja!!!

  Reply
 • 23 maart 2017 at 10:30
  Permalink

  Wauw, echt weer een staaltje interesse en knap fotowerk.
  Heel veel plezier in Cambodja

  Reply
 • 23 maart 2017 at 12:16
  Permalink

  Heel mooi Quinten. We kijken uit naar de foto’s uit Cambodja.

  Reply
 • 23 maart 2017 at 13:49
  Permalink

  Quinten weer bedankt voor je mooie reportage en een mooie tijd in Cambodja

  Reply
 • 23 maart 2017 at 21:07
  Permalink

  Dank jullie wel allemaal! Ik weet zeker dat ik het enorm leuk ga hebben in Cambodja, ik kan echt niet wachten!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.