Het weidebeekjufferkwartet

Voor een projectje waar ik de afgelopen week mee bezig ben geweest wilde ik de enorm fotogenieke weidebeekjuffers vastleggen op alle 4 de dagdelen. Ik heb ervoor gekozen om alleen de mannetjes op de foto te zetten, omdat die van die kenmerkende donkere vlekken op de vleugels hebben. Per foto zal ik een korte toelichting geven over het proces waarop hij ontstaan is.

Ochtend

Voor deze foto had ik al een beetje in gedachten wat ik wilde: een weidebeekjuffer in een veld met boterbloemen. Ik had namelijk een heleboel van die bloemen ontdekt in een grasland langs de Vecht, op de plek waar de juffers vlogen. Ruim voor zonsopkomst had ik de wekker gezet en na een lange zoektocht ontdekte ik er vlak voor zonsopkomst eentje op een scherpe boterbloem (de hogere variant). Beter had ik het niet kunnen treffen! Door mijn groothoeklens te gebruiken ontstond er een interessant beeld waarin de zonsopkomst mooi te zien is, evenals de schapenwolkjes, de boterbloemen en de weidebeekjuffer.

Ochtend: wakker worden in een veld met boterbloemen

Middag

Voor de middagfoto wilde ik graag het gedrag van de mannelijke juffers in beeld brengen. Die zijn namelijk enorm territoriaal en proberen altijd hun gebied te verdedigen tegen langs vliegende soortgenoten. Ook proberen ze andere mannetjes uit diens territorium te verdrijven. Voor mijn foto ben ik met mijn waadpak, camera en statief het water in gegaan, heb ik een mooie gele plomp uitgekozen en heb ik daar een hele lange tijd gewacht. Als er dan uiteindelijk een mannetje op de bloem gaat zitten en er een ander mannetje aan komt vliegen om de libel te verjagen, is het een kwestie van foto’s maken en hopen dat er een goede tussen zit. Na een paar uur schieten was dit het beste resultaat.

Middag: het territoriale vlieggedrag van de mannelijke weidebeekjuffers

Avond

Voor de avondfoto had ik niet echt een plan, behalve dat ik hem vlak voor of vlak na zonsondergang wilde maken. Op goed geluk ben ik dus richting de Vecht gegaan, waar ik een heleboel weidebeekjuffers in het riet aantrof. Ook vlogen er een paar in het hoge gras. Omdat het riet al voor mijn nachtfoto op de planning stond, besloot ik het gras in te duiken (niet bijzonder slim met mijn hooikoorts…) en een juffer met tegenlicht te fotograferen. De zon die net onder de horizon was verdwenen, gaf de lucht prachtige kleuren die ik in mijn foto kon gebruiken.

Avond: bij een prachtige rozerode lucht in slaap vallen in het hoge gras

Nacht

Uiteraard de lastigste foto. Mijn plan was om een unieke foto te maken, eentje die nog nooit eerder was gemaakt! Ik heb een weidebeekjuffer hoog in het riet gezocht en die met mijn groothoeklens vastgelegd, zodat in de achtergrond sterren te zien zouden zijn. Eerst nam ik één foto waarbij ik op de libel had scherpgesteld, daarna 54 foto’s met een sluitertijd van 30 seconden met het scherpstelpunt op oneindig. Als ik al deze foto’s zou combineren, zou ik de draaiing van de sterren rond de Poolster zichtbaar kunnen maken! Omdat ze op de kermis een stuk verderop een felle lamp aan hadden laten staan, moest ik zelf voor de schaduw zorgen over de weidebeekjuffer. Het riet in de achtergrond is hierdoor wel wat verlicht en zorgt voor diepte in de foto. Na een heleboel uren nabewerking (54 foto’s samenvoegen voor de sterrensporen, daarna samenvoegen met de foto met de scherpe libel en tenslotte alle oneffenheden 1 voor 1 weghalen) kan ik jullie met trots de laatste foto laten zien van het weidebeekjufferkwartet!

Nacht: slapen onder de draaiende sterren

En daarmee is het kwartet compleet. Nooit eerder ben ik zó lang bezig geweest met het fotograferen voor één blogje, maar ik ben wel heel erg blij met het eindresultaat!

2 thoughts on “Het weidebeekjufferkwartet

 • 1 juni 2017 at 22:34
  Permalink

  tjonge tjonge Quinten, wat heb je weer veel geduld gehad vandaag.
  Het resultaat is prachtig. Schitterende foto’s.
  Iedere keer weer een verrassing als ik zie dat je weer iets op je website hebt geplaatst.

  Reply
 • 16 juni 2017 at 12:32
  Permalink

  Prachtige resultaten!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.