Het libellenseizoen is geopend!

Even een korte aankondiging vooraf: Dit weekend vindt het jaarlijkse kunstweekend “Kunst om Dalfsen” plaats, en ik ben gevraagd om een paar van mijn foto’s te exposeren! Tien door mij gekozen foto’s zijn dit weekend te bewonderen op Snellenerf 43 in Dalfsen, dus mocht er iemand tijd en zin hebben om te komen kijken, dan zou ik dat erg leuk vinden! Maar genoeg daarover, nu het echte bericht!

Na de voorjaarsvlinders zijn nu ook de eerste libellensoorten weer actief! Vandaag ben ik de hele middag op zoek geweest. Omdat de zon de hele middag heeft geschenen en de harde schaduwen de foto’s niet ten goede komen, kostte het wat meer moeite dan normaal om mooie beelden te creëren. Statief uit de tas, camera uit de tas, camera op het statief, statief instellen, lens scherpstellen en dán pas een foto maken door met mijn rechterhand het knopje op mijn afstandsbediening in te drukken, terwijl ik met mijn linkerhand met een reflectiescherm het zonlicht blokkeer. Een heel gedoe dus. En als ik iets te onvoorzichtig ben, vliegt de libel weg en kan ik weer – ietsje gefrustreerder dan daarvoor – van voor af aan beginnen. Maar gelukkig is het me toch gelukt om een paar leuke voorjaarssoorten vast te leggen!

Vuurjuffer

Deze kleurrijke waterjuffer is de eerste libellensoort die in het voorjaar gaat vliegen (op de winterjuffers na dan). Ik kwam er tientallen tegen in het Rechterense Veld, een heidegebied, maar het is een erg algemene soort, dus je kunt ze ook gewoon in tuinen aantreffen. Dit is duidelijk een vrouwtje, de mannetjes hebben minder zwart op het achterlijf. Ze zat op een dennennaald toen ik haar fotografeerde.

Vuurjuffer tussen de dennennaalden
De geel met rode vuurjuffer steekt mooi af tegen het groen van de den

Watersnuffel

Nog zo’n veelvoorkomend beestje, een van de meest algemene waterjuffers die ons land rijk is. Deze libel dankt zijn naam aan het feit dat de mannetjes vaak in een rechte lijn vlak boven het water vliegen, ze “snuffelen” er als het ware aan. Dit mannetje is nog behoorlijk jong, als hij ouder wordt, verandert zijn kleur van lichtblauw naar donkerblauw. Vrouwtjes zijn meestal bruin.

Watersnuffel in het gras
Deze watersnuffel bleef rustig zitten op een grasspriet

Eerder vertelde ik hoe het harde licht mijn werk bemoeilijkte, maar het bood me ook mogelijkheden. Een beetje creatief denken en kunt toch mooie foto’s maken!

Creatief met hard licht bij een watersnuffel
De schaduw van de watersnuffel op een grasspriet

Smaragdlibel

Deze soort had ik nog niet zo vaak gezien, maar o wat is hij mooi! Het borststuk en achterlijf zijn beide donkergroen glanzend van kleur, vandaar ook de naam. Bij het mannetje is het achterlijf dik aan de basis en het uiteinde, maar dun in het midden. Aangezien het achterlijf van dit exemplaar overal even dik is, is dit een vrouwtje. Ik vermoed dat ze pas net uit haar larvenhuidje gekropen is, omdat ze haar vleugels samengevouwen heeft, volgens mij doen ze dat alleen in het begin. Ondanks haar vermoedelijk korte tijd als volwassen libel kon ze al wel goed vliegen, maar gelukkig bleef ze rustig zitten toen ik haar fotografeerde.

Smaragdlibel in rusthouding
Wat een prachtige libel! De vleugels lijken wel glas-in-lood!

Dit zal voorlopig even het laatste zijn wat jullie van me horen, volgende week beginnen namelijk mijn examens. Maar als die zijn afgelopen, ga ik voor een paar weken naar Curaçao om bij te komen van die “zware weken”. Ik ben erg benieuwd wat ik daar allemaal voor mooie beesten aan zal treffen!

One thought on “Het libellenseizoen is geopend!

 • 10 mei 2016 at 16:57
  Permalink

  Quinten, je bent er weer in geslaagd een paar mooie opnamen aan je verzameling toe te voegen. Nu eerst je examen en dan naar Curaçao. Toe maar! We weten dat ook daar een hoop te fotograferen valt, met name prachtige vogels, vissen en leguanen e.d. We zijn er zelf namelijk al eens geweest. Succes!
  Rob en Elze Klute
  Dalfsen

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *