Herfstkikker & spelen met water

In het bos is de grond op dit moment bedekt met een laag van dode bladeren. Dan is het natuurlijk leuk wanneer je daartussen nog leven vindt. Omdat het nu geen voortplantingstijd is voor de bruine kikkers, zijn ze nu in het bos te vinden, waar ze ’s nachts over de bodem springen op zoek naar eten. Overdag zitten ze verscholen in de laag van dode bladeren. Wanneer ze iets groots horen naderen, zoals een natuurfotograaf genaamd Quinten die maar geen geschikt onderwerp kan vinden tijdens zijn boswandeling, springen ze verschrikt op en proberen ze te vluchten. Maar die natuurfotograaf, blij dat hij eindelijk een interessant onderwerp gevonden heeft, laat dat dan natuurlijk niet gebeuren. En zo kwam ik tot het maken van de volgende foto van een ‘herfstkikker’ tussen de bladeren!

Kikker in de herfst
Hier probeerde de kikker zich te verstoppen, zonder succes…

Eigenlijk was ik meteen blij met de foto die ik als eerste maakte, maar ik wilde nog wat anders proberen. Voorzichtig heb ik de kikker opgepakt en op een stuk grond gezet dat niet met bladeren, maar met mos bedekt was. Omdat ik het contrast tussen de bruine kikker en het donkergroene mos erg mooi vond, heb ik hier behoorlijk wat foto’s van genomen. Uiteindelijk zijn er twee die ik het best gelukt vind. Wat ik leuk vind aan de eerste foto, is dat de kikker je recht aankijkt. Bovendien vind ik de compositie van het beeld hier mooi.

Kikker op het mos
De bruine kikker op een bedje van mos

Bij de tweede foto vind ik vooral het voorpootje van de kikker leuk, je kunt nu goed zien dat de kikker echt óp het mos staat.

Kikker op het mos 2
… en vanaf de andere kant

Daarna vond ik dat ik de kikker wel genoeg had lastig gevallen. Toen besloot ik om eens iets heel anders te proberen. Op een andere plek ik het bos lagen een paar grote plassen. Naast één zo’n plas stond een boompje met prachtige felle herfstkleuren. Ik heb die boom op de foto gezet, maar niet op de manier die het meest voor de hand ligt. Ik heb de camera op het statief gezet en precies de juiste hoek gezocht dat het boompje in de weerspiegeling van het water zichtbaar was. De kleuren lijken daardoor nog veel mooier!

Weerspiegeling in een plas
De weerspiegeling van het mooi gekleurde boompje

Daarna maakte ik nog zo’n soort foto, alleen nu met de camera bijna recht naar beneden gericht (helemaal recht ging niet, anders zou de weerspiegeling van de camera ook op de foto komen). Door de grijze lucht zijn de bomen in de weerspiegeling zichtbaar als silhouetten. in de plas zelf lagen ook nog wat dode bladeren, die hier voor wat kleur in de foto zorgen. Nu was er alleen één probleem: omdat ik met de camera vlak boven de plas hing, kon ik óf de bladeren, óf de bomen scherp krijgen… Gelukkig bestaan er tegenwoordig van die handige programmaatjes waarmee je meerdere foto’s samen kunt voegen. De onderstaande foto is dus eigenlijk niet één foto, maar twee!

Weerspiegeling in een plas 2
Een plas met bladeren en de weerspiegeling van bomen

Uiteindelijk is het niet heel spectaculair, maar wel creatief. Ik ben blij met het resultaat!

2 thoughts on “Herfstkikker & spelen met water

 • 24 oktober 2015 at 18:41
  Permalink

  Zo Quinten, je bent weer behoorlijk op pad geweest met een prachtig resultaat. Schitterend.

  Reply
 • 25 oktober 2015 at 17:14
  Permalink

  Ik heb al je foto’s weer bekeken. Echt heel mooi hoor!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.