Glanzende porseleinzwammen

Tijdens een boswandeling vanmiddag verwonderde ik me over de hoeveelheid paddenstoelen op omgevallen, dode bomen. En vooral ook over het aantal soorten dat erop te vinden was. Op één grote boom vond ik wel 5 of 6 verschillende soorten! Toen ik die boom aan het bekijken was, zag mijn vader een eindje verderop nog een dode boom liggen, die helemaal onder de witte paddenstoelen zat. Het bleken porseleinzwammen te zijn; sneeuwwitte paddenstoelen, waarvan de hoeden bedekt zijn met een slijmlaagje dat voor een mooie glans zorgt. Ik heb deze fotogenieke paddenstoelen op een paar verschillende manieren gefotografeerd. Als eerste heb ik een foto gemaakt waarop het grote aantal van de porseleinzwammen te zien is.

Heleboel porseleinzwammen
Het waren er echt heel veel!

Daarna heb ik een rijtje paddenstoelen vanaf de zijkant vastgelegd, het (nu nog) groene bos zorgt hier voor een rustige groene achtergrond.

Porseleinzwammen op een rij
Het bos zorgt hier voor een mooie achtergrond

Als derde heb ik mijn favoriete fototechniek gebruikt: tegenlicht. Door de porseleinzwammen van onderaf te fotograferen, is goed te zien hoe het licht door de hoeden schijnt.

Porseleinzwam van onderaf met tegenlicht
Door het tegenlicht worden de paddenstoelen doorschijnend

Mijn vader ontdekte er toen nog eentje met een druppel eraan, dat zag er ook erg leuk uit!

Porseleinzwam met druppel
Door de druppel is de foto meteen al wat mooier

Zo heb ik één soort op een aantal verschillende manieren vastgelegd, dan kunnen jullie zelf bepalen welke je het mooist vindt!

3 thoughts on “Glanzende porseleinzwammen

 • 20 september 2015 at 22:23
  Permalink

  Het zijn weer schitterende foto’s!

  Reply
 • 25 september 2015 at 13:09
  Permalink

  Persoonlijk vind ik de doorschijnende het mooist Quinten, weet jeook welke giftig zijn en welke niet?

  Reply
  • 25 september 2015 at 20:40
   Permalink

   Hoi Marjan, deze porseleinzwammen zijn niet giftig, maar ook niet erg lekker om te eten. Van een paar soorten paddenstoelen weet ik wel of ze eetbaar zijn, maar veel soorten lijken op elkaar, dus plukken en opeten durf ik meestal niet aan. Vorig jaar heb ik wel een keer grote sponszwam uit het bos meegenomen en gegeten, die was wel lekker!

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.