Een zoogdier, een schimmel en een geleedpotige

Een weiland vol met koeien, één van de meest kenmerkende beelden voor Nederland. Tijdens een fietstocht vandaag heb ik dit landschap gefotografeerd. En dan niet zo’n saai rechthoekig weiland met kort groen gras, maar een een enorm veld, waar de koeien rondlopen tussen het hoge gras en andere planten. Het zonlicht was niet te fel, waardoor ik deze foto aardig goed gelukt vind.

Koeien in een weiland
Waren alle weilanden met koeien maar zo mooi…

Na deze korte stop ben ik doorgefietst naar een moerassig veldje waar ik al een tijdje naartoe wilde. Hier heb ik een tijdje rondgewandeld, maar helaas niet zoveel gevonden, het enige wat ik eraan heb overgehouden zijn natte schoenen… Maar mijn wandeling bleek niet helemaal voor niks te zijn; Toen ik door het bos langs het veld terugliep naar mijn fiets, zag ik nog een mooie paddenstoel staan, de gele knolamaniet. Deze paddenstoel lijkt erg op de groene knolamaniet, één van de giftigste paddenstoelen ter wereld en de reden dat er wel eens mensen in het nieuws zijn die zijn overleden na het eten van een paddenstoel. Alleen is de gele variant een stuk minder dodelijk. Omdat de paddenstoel erg licht gekleurd was, heb ik de foto onderbelicht, waardoor de paddenstoel een mooi contrast vormt met zijn omgeving.

Gele knolamaniet in het donkere bos
Een gele knolamaniet in het donkere bos

Daarna ben ik toch maar weer het veld ingegaan, nu op een andere plek. Hier vond ik één van de mooiste spinnen van Nederland, de wespspin. Deze spin komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar door de warmere zomers als gevolg van de klimaatverandering is deze soort de laatste jaren naar het noorden opgerukt. In 1980 werden ze voor het eerst in Nederland gevonden, in Limburg, maar inmiddels is de wespspin in grote delen van het land een gewone verschijning in ruige graslanden. Zoals wel vaker heb ik twee verschillende foto’s van hetzelfde onderwerp gemaakt. De spin hing schuin naar beneden, waardoor ik hem moest fotograferen met de lucht als achtergrond. Ik heb een beetje overbelicht om de kenmerkende rugtekening mooi vast te leggen.

Tijgerspin in zijn web
De wespspin (een beetje overbelicht)

Voor de tweede foto heb ik juist heel erg onderbelicht. Hierdoor heeft de lucht op de achtergrond een mooie kleur blauw gekregen en is van de spin alleen nog maar een silhouet te zien. Ik vind dit persoonlijk ook wel een mooi effect geven.

Silhouet tijgerspin in zijn web
De wespspin (onderbelicht)

Na drie berichten op rij over alleen maar paddenstoelen vond ik het weer eens tijd voor wat anders. Ik zal proberen om deze afwisseling vol te houden, dat maakt het voor mij ook een stuk leuker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.