Een groene studie

Met mijn studie bos- en natuurbeheer ben ik de afgelopen tijd regelmatig op excursie geweest, voornamelijk om plantensoorten te leren kennen die typerend zijn voor bepaalde plekken. Op een van deze dagen ben ik naar Zuid-Limburg geweest om naar de flora van de hellingbossen en kalkgraslanden te kijken. Aardig wat bijzondere planten zijn er voorbij gekomen die dag, waaronder de bijzondere boswederik. Hoewel dit plantje echt niet de meest spectaculaire bloemen heeft, intrigeerde het me wel, juist vanwege die subtiliteit.

De boswederik, een klein maar fijn plantje!

Verder is er nog iets waar de kalkrijke gebieden in Zuid-Limburg bekend om staan: orchideeën! Bleek bosvogeltje, soldaatje, bosorchis, grote keverorchis… Ze zijn allemaal voorbijgekomen. Maar wel allemaal afgeschermd met hekken, en dat is maar goed ook! Te vaak hoor ik verhalen van orchideeën die worden uitgestoken, of platgetrapt voor die ene mooie foto… Mensen, denk nou toch eens na en laat kwetsbare planten met rust, al zijn ze nog zo mooi! Gelukkig vonden we tegen het einde van de wandeling nog een prachtige purperorchis die op een plek stond waar we hem goed konden fotograferen!

Een van de vele purperorchissen op ons dagje Zuid-Limburg

Een andere excursie ging naar het duingebied Meijendel, waar de focus lag op plantengemeenschappen in de kalkrijke duinen, en de manier waarop deze in elkaar kunnen overgaan. Een kenmerkende soort voor de zuidkant van duinhellingen, die vol in de zon liggen, is het duinviooltje. Deze plant kan zich direct op de zandige ondergrond vestigen, en heeft bijna geen humuslaag nodig. Het was een bewolkte dag, en met het lichte zand als omgeving ben ik voor een high-key foto gegaan.

De vrolijk gekleurde duinviooltjes in de duinen van Meijendel

Tenslotte heb ik afgelopen week voor de studievereniging met nog enkele andere fotografen een workshop natuurfotografie mogen geven. Na een korte presentatie zijn we vertrokken naar de Blauwe Kamer, een natuurgebied in de uiterwaarden bij Wageningen. Hoewel ik op deze dag voornamelijk mijn camera in mijn tas heb gehouden en anderen heb geholpen, ben ik toch even mijn gang gegaan met wat madeliefjes die daar in het (bijna) avondzonnetje stonden.

Madeliefjes tijdens de fotoworkshop in de Blauwe Kamer

Verder staat het gebied bekend om de vele vogels en de wilde konikpaarden die er leven. Helaas werd er op het moment dat wij er waren precies een jong veulentje, dat door de moeder verstoten was, afgeschoten. Triest dat zoiets moet gebeuren, maar het veulentje een langzame hongerdood laten sterven zou nog veel triester zijn. Het gevolg hiervan was dat de kudde behoorlijk onrustig werd. Ik ben toen plat op de grond gaan liggen en heb met mijn groothoeklens de volgende foto gemaakt, die de beweging van de paarden goed laat zien. Later heb ik het beeld omgezet in zwart-wit, omdat ik dat nog net wat sterker vind.

De onrustige konikpaarden kort na het schot

Zo, nu hebben jullie ook eens kunnen zien wat ik allemaal meemaak met mijn groene studie! Tijd om ook naar Wageningen te komen? 😉

3 thoughts on “Een groene studie

 • 11 juni 2019 at 17:55
  Permalink

  Weer met veel plezier even bekeken. Binnen zicht afstand😄

  Reply
 • 11 juni 2019 at 18:29
  Permalink

  Het is prachtig om te lezen. Mooie foto’s en wat een mooie natuur om extra zuinig op te zijn. Succes met studie en bezigheden.

  Reply
 • 12 juni 2019 at 10:32
  Permalink

  Blijft altijd prachtig. Je staat even stil bij de natuur waar ik aan voorbij ga.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.