De schaduwkant van het insectenrijk

Sinds een jaar of 50 wordt Nederland geteisterd door een plaag die zijn weerga niet kent. Een plaag die hier vanuit de V.S. gekomen is en niet van plan lijkt te vertrekken. Een plaag die onze rhododendrons bedreigt. Ik heb het natuurlijk over de Graphocephala fennahi, beter bekend als de rhododendroncicade. Deze kleine en mooi gekleurde cicaden zien er onschadelijk uit, maar schijn bedriegt… Zowel de larven als de volwassen dieren voeden zich met sap van de plant, die hierdoor gele vlekken op de bladeren kan krijgen, maar dit is nog niet het grootste probleem. Dat is namelijk de manier waarop de eitjes gelegd worden: hierbij maakt de cicade insnijdingen in de bloemknoppen, waarin de eitjes kunnen overwinteren. Daarbij komt er echter ook een schimmel mee, waardoor de knoppen naar de knoppen gaan… Wat een duivelse beesten…

rhododendroncicade-op-een-blad
Deze rhododendroncicade lijkt al een slachtoffer op het oog te hebben

Maar helaas houdt het hier nog lang niet op met alle florale misdaden die er in ons land gepleegd worden. Voor dit bericht zal ik me beperken tot één ander crimineel insect: het elzenhaantje. Erg opvallend zijn deze kleine blauwe kevertjes niet, maar toch kunnen ze makkelijk gevonden worden aan de hand van het spoor van vernieling dat ze achterlaten. Als larven vreten ze het bladmoes van elzenbladeren weg, waardoor er slechts een skelet van nerven overblijft. Ook de volwassen kevers kunnen er wat van: die vreten grote gaten in de bladeren, zodat ze genoeg energie hebben om de winter door te komen. Vandalisme van de bovenste plank! Ik kon deze misdadigers natuurlijk ‘gewoon’ op de foto zetten, maar in plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om een elzenhaantje te fotograferen dat op het plaats delict door een van de gaten recht in de camera keek. Van onderaf en met tegenlicht voor een wat duisterder effect.

elzenhaantje-kijkt-door-gat
Op heterdaad betrapt!

Hopelijk heb ik jullie met dit bericht geattendeerd op enkele van de duistere figuren die de insectenwereld kent. Blijf altijd op je hoede, want voor je het weet is jouw tuin aan de beurt!

2 thoughts on “De schaduwkant van het insectenrijk

 • 1 oktober 2016 at 15:23
  Permalink

  Ik zal onze rhodo’ s goed in de gaten houden!

  Reply
 • 1 oktober 2016 at 18:53
  Permalink

  Mooi weer hoor. Je bent ook van alle markten thuis zeg.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.