De feeërieke Filipijnen

Welkom op mijn website! Ik kan me goed voorstellen dat je geen idee hebt waar je nu weer bent beland, het is immers al bijna 3 maanden geleden sinds mijn laatste blogje is verschenen. Maar om het geheugen even op te frissen: mijn naam is Quinten, ik fotografeer veel, en door bijpassende verhalen te schrijven, probeer ik jullie met mijn foto’s te vermaken!

Oké, zo lang geleden is het nou waarschijnlijk óók weer niet, maar ik heb het enorm druk gehad de afgelopen maanden, dus van blogjes schrijven is het helaas niet gekomen… Gelukkig lijkt het erop dat de komende maanden wat rustiger zullen worden, dus hopelijk kan ik een beetje inlopen op alle foto’s die ik heb gemaakt!

Om te beginnen wil ik jullie meenemen naar half juni, toen ik in het vliegtuig stapte om een ongelofelijk avontuur aan de andere kant van de wereld te beleven! Vorig jaar ben ik in Cambodja verliefd geworden op de Zuidoost-Aziatische cultuur, natuur, mensen… Eigenlijk alles. Dus dit jaar lag mijn bestemming ietsje oostelijker: de Filipijnen! Vanwege de prachtige natuur ben ik als eerste naar het eiland Bohol vertrokken, waar ik een nog veel prachtiger meisje heb leren kennen… Nou ja, van fotograferen is het dus niet echt gekomen. Toch heeft mijn camera niet helemaal liggen te verstoffen, zeker niet toen ik een bezoek bracht aan het Tarsier Conservation Area. Tarsiers, ook wel spookdiertjes genoemd, zijn kleine halfaapjes die leven in Zuidoost-Azië. Ze vallen vooral op door hun enorme ogen, die ze gebruiken om in het donker op insecten te kunnen jagen. Op Bohol leeft een ondersoort van het Filipijns spookdier (Carlito syrichta fraterculus), die nergens buiten het eiland voorkomt! De beestjes worden veel gefotografeerd, en om een beetje anders dan anders te doen, besloot ik mijn oude Trioplan-lens te gebruiken. Achteraf misschien niet zo’n geweldig idee vanwege de lichtomstandigheden, maar toch zijn de foto’s wel leuk geworden.

Een van de weinige tarsiers die wakker was; hier is te zien hoe enorm groot zijn ogen zijn!

Een ander kenmerkend lichaamsdeel van de tarsiers zijn de lange vingers. Daarmee kunnen ze zich zonder moeite vasthouden aan de takken waar ze aan hangen, en bovendien helpt het ze met het vangen van hun prooien. Bij een van de slapende tarsiers heb ik juist hierop gefocust.

Een slapende tarsier, karakteristiek zijn de lange vingers en tenen

Vlak voor ik het reservaat uitliep, trok mijn vriendin me plotseling aan mijn arm en wees ze naar een paar gele bloemen. Daar zat een van de mooiste libellen die ik ooit had gezien! Achteraf blijkt het te gaan om een Neurothemis terminata, een libel uit de familie van de korenbouten, die je kunt aantreffen van Maleisië tot de Filipijnen.

Nu was ik toch wel erg blij dat ik mijn Trioplan gebruikte… Wat een geweldige special effects geeft deze lens toch!

Een paar dagen later ben ik ook nog op pad gegaan in de omgeving van het stadje Jagna. Het had net geregend en was gelukkig iets afgekoeld (ik heb ondervonden dat elke dag ruim 30 graden en benauwd niet erg fijn is…), dus een mooi moment om de omgeving eens te verkennen! Het zonnetje was nog niet doorgebroken of de eerste vlinders vlogen al weer rond. Een mooi exemplaar ‘igoleta bushbrown’ (Mycalesis igoleta), ging zitten tussen wat varens en bood mij de kans een mooie foto te maken.

De ‘igoleta bushbrown’, een soort die slechts op enkele eilanden in de Filipijnen voorkomt!

Maar niet alleen de vlinders waren interessant: ook de grote bananenbladeren met de pas gevallen regendruppels waren erg fotogeniek. Beetje zonlicht erbij en het plaatje is compleet!

Een bananenblad na een regenbui

Maar ja, insecten blijven toch wel mijn prioriteit, dus toen ik twee parende ‘common five-rings’ (Ypthima stellera) aantrof, was ik niet meer te houden! Na een paar minuten kwam ik weer tevoorschijn uit het hoge gras, met een foto op mijn camera waar ik toch wel erg blij mee was!

De parende ‘common five-rings’ die ik bij mijn wandeling tegenkwam

En met dit plaatje sluit ik het blogje af; zoals ik eerder al vertelde, heb ik niet bijster veel foto’s gemaakt tijdens mijn vakantie. Misschien jammer, maar toch is het een geweldig avontuur geweest! Aangezien ik toch weer zo snel mogelijk die kant op wil, zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer foto’s uit dit geweldige land op mijn website verschijnen!

One thought on “De feeërieke Filipijnen

  • 17 oktober 2018 at 08:15
    Permalink

    Spectaculaire foto’s, wat een scherpte, kleur en sfeer. Dit in combinatie met de bevolking en je schatje lijkt mij de beste formule voor nog meer (kunst) werk.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *