Brede Wespenorchis

Vorig jaar aan het eind van de zomer toen ik een keer door het bos wandelde, zag ik een aantal planten die ik nog nooit eerder had gezien. Uit een paar grote bladeren aan de onderkant kwam een stengel omhoog met een soort groene knoppen eraan. Achteraf bleek dat het een uitgebloeide orchidee was: de brede wespenorchis. Nu, bijna een jaar later, ben ik naar dezelfde plek teruggegaan om te kijken of de planten op dit moment nog wel in bloei staan. En dat bleek zo te zijn! Langs heel het bospad staat het nu vol met bloeiende brede wespenorchissen. De planten zijn redelijk onopvallend, maar als je ze ziet staan, zijn ze zeker de moeite van het bekijken waard!

Brede wespenorchis bloemen
Een bloeiende brede wespenorchis

Nadat ik de eerste foto’s had gemaakt, liep ik verder om te kijken of er nog meer mooie planten stonden. Even verderop stonden er nog een aantal in bloei. Maar met één van de planten was iets bijzonders aan de hand: er zat een wesp op. De meeste planten worden bestoven door bijvoorbeeld bijen of vlinders, maar zoals de naam al doet vermoeden, zijn brede wespenorchissen voor de bestuiving aangewezen op wespen.

Brede wespenorchis met wesp
Een brede wespenorchis met zijn bestuiver

Ik raad iedereen die op dit moment in het bos gaat wandelen dus aan om goed op deze mooie planten te letten, hun subtiele schoonheid verdient het om gezien te worden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.