Bosbloemen, vlinders, veldbloemen en nog meer vlinders!

De afgelopen week stond bij mij in het teken van dé voorjaarsvlinder van Nederland: het oranjetipje. Dagenlang heb ik vele kilometers gefietst om ze te zoeken, ik kon niet wachten om mijn favoriete vlinder na bijna een jaar weer eens te zien! Op mijn eerste fietstochten kwam ik van alles tegen, maar helaas nog niks met een feloranje kleur… Maar dat ik naar één specifiek beestje op zoek was, wil natuurlijk niet zeggen dat ik onderweg geen andere leuke soorten heb gefotografeerd!

Witte klaverzuring

Tijdens mijn zoektocht kon ik het niet laten om voor dit plantje, dat ik onlangs op het internet voorbij heb zien komen, eventjes te stoppen. Hoewel de meeste mensen dit onopvallende plantje met zijn kleine witte bloempjes zo voorbij zouden lopen, is het toch echt een prachtige soort die zeker de moeite waard is om vast te leggen. Met een close-up heb ik geprobeerd om het bijzondere paarse lijnenspel op de bloemblaadjes zichtbaar te maken.

Bloem witte klaverzuring close-up
Een bloemetje van de witte klaverzuring

Omdat het geen stralende dag was, hingen de bloemen met hun kopjes naar beneden. Om in de bloem te kijken moest ik dus schuin van onderen fotograferen. Voor dit beeld heb ik een compositie genomen die wat anders is dan anders, maar hier naar mijn idee wel goed heeft uitgepakt. Ik heb twee bloemetjes beide voor de helft in beeld, met daartussen een stuk blauwe lucht. Ik vind hem persoonlijk best geslaagd!

Bloemen witte klaverzuring
Twee bloemen van de witte klaverzuring van onderaf gefotografeerd

Windevedermot

Dit kleine en onopvallende bruine microvlindertje met zijn smalle vleugeltjes kwam ik tegen vlakbij de stuw in Dalfsen. Het geel van de paardenbloem in de achtergrond contrasteert mooi met de windevedermot, vandaar dat deze foto een plaatsje in dit bericht verdient!

Windevedermot in het gras
Niet een hele mooie vlinder, maar hij steekt wel mooi af tegen de felgekleurde achtergrond!

Dagpauwoog

De dagpauwoog is een van de bekendste en meest algemene dagvlinders van ons land, maar daarom niet minder mooi! Deze ontdekte ik op hetzelfde stukje als de vorige vlinder, terwijl hij zat te drinken op de bloeiende sleedoorn. En ik geef hem groot gelijk! Wat ruiken die bloemen heerlijk zoet! Door de beperkte scherptediepte in deze foto heeft de vlinder een zachte witte omlijsting gekregen, waardoor hij zelf extra opvalt.

Dagpauwoog op sleedoorn
Dagpauwoog op de bloeiende sleedoorn

Kievitsbloem

In het vorige bericht had ik aan het eind toch iets gezegd over “misschien wel de mooiste bloemen van Nederland” die waarschijnlijk in dit bericht zouden komen? Hier zijn ze dan! De kievitsbloemen! Deze prachtige bloemen zijn in Nederland uiterst zeldzaam en komen alleen tussen Zwolle en Hasselt in grote aantallen voor. Ik heb ervoor gekozen ze met zonsondergang te fotograferen, omdat ik het zachte licht dan zo mooi vind. Op de onderstaande tegenlichtfoto lijkt de bloem wel licht te geven!

Lichtgevende kievitsbloem bij zonsondergang
Je zou toch bijna denken dat ik deze foto op de lampenafdeling van IKEA heb gemaakt…

Daarna was het tijd voor een foto van wat dichterbij. Door de symmetrie en het prachtige patroon op de bloemblaadjes vind ik de foto erg mooi geworden!

Kievitsbloem close-up
Geweldig mooi toch, die kievitsbloemen?

Hoewel de meeste bloemen paars van kleur zijn, staan er ook enkele witte tussen. Een van die witte bloemen heb ik met de ondergaande zon in de achtergrond gefotografeerd. Doordat de foto een klein beetje van onderaf is genomen, is de stempel in de bloem goed zichtbaar.

Witte kievitsbloem bij zonsondergang
Witte kievitsbloem bij zonsondergang

Nog even een leuk weetje: je zou het misschien niet zeggen, maar deze foto’s heb ik in de bocht van een oprit naar de A28 genomen! Niet echt een plek waar je zulke bloemen zou verwachten!

Klein geaderd witje

Nu weer terug naar de vlinders. Het klein geaderd witje is een erg veel voorkomende en niet erg opvallende soort. Hoewel de kleuren van deze vlinder niet spectaculair zijn, is het net als bij de witte klaverzuring het lijnenspel dat de soort van dichtbij zo mooi maakt! Dit klein geaderd witje dook meteen in het gras toen er een wolk voor de zon schoof.

Klein geaderd witje rustend op grashalm
Het klein geaderd witje, rustend op een grashalm

Oranjetipje (!!!)

Gisteren was het dan eindelijk zo ver, in het Westerveldse Bos heb ik mijn eerste oranjetipjes van 2016 gevonden! Omdat het gisteren zo’n warme dag was, besloten sommige oranjetipjes kennelijk om uit hun pop te kruipen om van het weer te genieten! De vlinders zijn totaal geen zeldzaamheid, over een paar weken zijn ze in elke tuin wel aan te treffen, maar ik wilde ze graag al vanaf het allereerste begin van hun vliegtijd meemaken omdat ik ze zo mooi vind! Het zijn de mannetjes die de opvallende oranje vleugeltoppen hebben, bij de vrouwtjes zien die zwart.

Oranjetipje drinkend op pinksterbloem
Hier zit er eentje te drinken op een pinksterbloem, de plant waar ze hun eitjes op leggen

Maar oranjetipjes zijn niet alleen mooi als ze met hun vleugels open zitten, als ze die dichtklappen zijn ze net zo mooi! Wat een prachtige kleuren!

Oranjetipje rustend op pinksterbloem
Een oranjetipje, rustend op een pinksterbloem

Zo heb ik mijn zoektocht naar deze typische voorjaarsvlinder toch nog goed kunnen afsluiten! De meteorologische lente mag dan al een tijdje bezig zijn, die van mij is gisteren pas echt begonnen!

7 thoughts on “Bosbloemen, vlinders, veldbloemen en nog meer vlinders!

 • 12 april 2016 at 20:39
  Permalink

  Prachtige foto’s weer Quinten! Op onze reis door Portugal stond veel gele klaverzuring in bloei. Dit is de mooiste tijd van het jaar vind ik, de kievitsbloem is één van mijn lievelingsbloemetjes.

  Reply
  • 12 april 2016 at 21:37
   Permalink

   Hoi Marjan! Ik vind dit ook de mooiste tijd van het jaar, het is altijd weer wonderbaarlijk om te zien hoe snel de natuur na de stille winter weer tot leven komt!

   Reply
 • 12 april 2016 at 21:26
  Permalink

  Wat een heerlijk bericht 🙂 met prachtige plaatjes!

  Reply
  • 12 april 2016 at 21:39
   Permalink

   Bedankt Maarten!

   Reply
 • 13 april 2016 at 08:23
  Permalink

  Jeetje Quinten wat zijn het weer mooie foto’s. Vooral die van de kievitsbloem . Het is inderdaad net een brandend lampje. Je gaat het weer druk krijgen met fotograferen de komende tijd. Gaat weer een hoop bloeien en de vlinders komen er weer aan.

  Reply
 • 23 april 2016 at 15:48
  Permalink

  dag Quinten, lopend met fiets met lekke band zagen we je liggend in het gras het oranje tipje te fotograferen!
  Wat een prachtige foto s zijn het geworden, zo teer en kwetsbaar.
  De kievietsbloemen zagen wij ook lopend in de berm wat een schoonheid!
  Groet Marjan

  Reply
 • 5 juni 2016 at 09:28
  Permalink

  Mooie foto’s van de Kievitsbloemen. Ik vind hier de foto van de Dagpauwoog toch wel de mooiste. Lekker ruim van opzet, top!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.