Boomkikkers in het Aamsveen

Helaas zijn de mooiste dieren vaak ook de zeldzaamste. Dit geldt ook voor de boomkikker. Dit tropisch uitziende kikkertje is door verlies van leefgebied sterk achteruit gegaan in Nederland en komt nu nog maar op een paar plekjes voor. Eén van deze plekjes is het Aamsveen, een hoogveengebied dat tegen de Duitse grens aanligt, vlakbij Enschede. Door goede beschermingsmaatregelen komt de boomkikker hier nog in redelijke aantallen voor. Vandaag ben ik die kant op geweest in de hoop dit bijzondere beestje te kunnen vinden. Mijn eerste zoektocht vorig jaar was meteen een succes, maar na een paar mislukte pogingen dit jaar op dezelfde plek was mijn vertrouwen in mijn boomkikkerzoekvaardigheden (wauw, dat is een hele mond vol…) toch wat afgenomen. Maar omdat het weer ideaal was, niet al te warm met veel zon, had ik goede hoop voor vandaag! Eenmaal aangekomen in het Aamsveen begon de zoektocht. Na een half uur braamstruiken (daar zonnen ze op) te hebben afgespeurd was het eindelijk zover: ik had een boomkikker gevonden! Maar een avontuur van Quinten zou een avontuur van Quinten niet zijn als er niet iets compleet mis zou gaan: de kikker die ik had gevonden bleek extreem mensenschuw te zijn en dook meteen de bosjes in toen ik daar met mijn camera aan kwam lopen… Dat heb ik weer… ‘Lichtelijk teleurgesteld’ ben ik toen maar verder gaan zoeken. Maar aangezien ik al zo’n beetje alle braamstruiken had bekeken, was mijn hoop op een tweede boomkikker niet zo groot meer. Maar toen geschiedde er een wonder: ik vond er zowaar nog eentje! En wel op een struik waar ik al eerder langs was gelopen! Deze kikker liet zich gelukkig wel van alle kanten goed fotograferen en liet mij rustig mijn gang gaan.

Boomkikker op braamblad
De boomkikker die mij wel mijn gang liet gaan
Boomkikker close-up
Een close-up vanaf de andere kant

Toen ik tevreden was met de foto’s en ik terug wilde lopen naar de auto, zag ik op een andere braamstruik ook nog een gehakkelde aurelia zitten die van de bramen snoepte! Ik kon nog net één foto maken voor de vlinder ervandoor ging.

Gehakkelde aurelia op braam
De gehakkelde aurelia op een braam

Zo is iets wat begon als een moeizame zoektocht toch nog in iets moois veranderd!

2 thoughts on “Boomkikkers in het Aamsveen

 • 11 september 2015 at 21:04
  Permalink

  Quinten, wat is het weer mooi! Ik volg je met belangstelling

  Reply
 • 14 oktober 2015 at 08:06
  Permalink

  Wat een mooie foto’s….kunnen zo in een natuurtijdschrift.
  Leuk dat je ook nog wat over de kikker vertelt en niet alleen het plaatje laat zien!
  Ik wil graag op de hoogte blijven….ga zo door en laat ons maar van de mooie beelden genieten

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *