Vandaag ben ik naar het Arriër Koeland vlakbij Ommen geweest. Dit is een groot grasland met koeien waar men de natuur zijn gang laat gaan. Hier staan nog volop graslandpaddenstoelen die bijna overal verdwenen zijn door de vele kunstmatige bemesting. Na een tijdje zoeken heb ik er een aantal bijzondere soorten aangetroffen. Nu maar hopen dat ik alle namen goed heb!
Rupsendoder
Van deze paddenstoel heb ik er twee gevonden. Deze soort is niet erg bijzonder, maar zijn levenswijze wel. Rupsendoders groeien namelijk op de poppen van vlinders die in de grond begraven zijn! De poppen dienen als voedsel voor deze paddenstoelen en zullen hierdoor sterven. Vandaar ook de naam “rupsendoder”.

Gewoon vuurzwammetje
Deze mooie oranje paddenstoel behoort tot de familie van de wasplaten. Wasplaten zijn (meestal) felgekleurde, zeldzame graslandpaddenstoelen die ook wel “de orchideeën onder de paddenstoelen” worden genoemd. Deze familie is goed vertegenwoordigd in het Arriër Koeland, er staan daar een stuk of tien verschillende soorten! Ik hoopte een paar van deze soorten tegen te komen, en dat is me zeker gelukt, ik heb er vijf gevonden! Het gewone vuurzwammetje, één van de meest voorkomende soorten uit deze familie, is de eerste die ik vond.

Scharlaken wasplaat
Dit is ook een wasplaat met een scharlakenrode kleur, die alleen aan de kust nog vrij algemeen is. In het binnenland komt hij nog maar op een paar plekjes voor, waaronder het Arriër Koeland. Daar staan er behoorlijk veel.

Franjevlekplaat
Hier stond het Koeland vol mee. Franjevlekplaten komen algemeen voor in Nederland, maar zijn wel erg fotogeniek!

Sneeuwzwammetje
Het sneeuwzwammetje is de derde wasplaat die ik tegenkwam. Ook deze prachtige sneeuwwit gekleurde soort is behoorlijk algemeen. Desondanks heb ik er hier maar een paar gevonden.

Papegaaizwammetje
Het papegaaizwammetje, een andere wasplaat, is mijn persoonlijke favoriet. Omdat deze soort de laatste paar decennia helaas sterk in aantal achteruit is gegaan, is hij in 2014 benoemd tot paddenstoel van het jaar! Erg leuk dus, dat ik deze soort ook aantrof in het Arriër Koeland. De hele jonge paddenstoeltjes zijn nog donkergroen, maar naarmate ze groter en ouder worden, worden ze steeds lichter van kleur, tot ze uiteindelijk geel tot okerbruin zijn. De meeste papegaaizwammetjes die ik vond, waren al groot en licht van kleur, maar naast één van die paddenstoelen stond ook nog een kleintje.

Kleverige aardtong
Nóg een nieuwe soort voor mij, de kleverige aardtong. Deze matig algemene soort behoort tot de familie van de aardtongen, die ik nog geen van allen ooit gezien had. Het lijkt een beetje op een zwarte tong op een steeltje.

Gele wasplaat
De laatste en ook veruit de zeldzaamste soort die ik gevonden heb, de gele wasplaat. Ik had van tevoren gelezen dat deze in het Arriër Koeland voor moest komen, maar dat ik hem ook echt zou vinden, had ik alleen maar kunnen dromen! Er stonden er een aantal vlakbij elkaar, maar helaas waren ze allemaal al wel wat ouder… Eerst heb ik een foto gemaakt van bovenaf.

Er was ook een gele wasplaat met opgekrulde randen, waardoor alle lamellen erg goed zichtbaar waren. Tussen die lamellen zag ik nog een klein beestje zitten. Hier heb ik ook nog een close-up van gemaakt.

Wat een prachtig soortenrijk gebied is dat Arriër Koeland! Daar wil ik zeker nog een keer heen!
Prachtig Quinten! Je hebt weer goed je best gedaan met zoeken.
Ik heb weer heel wat geleerd.
Mooi stukje natuur met enthousiasme benaderd en knap stukje fotografie.
Heb ook eens een excursie door dit gebied gehad, erg mooi.