Bijzondere paddenstoelen in het Arriër Koeland

Vandaag ben ik naar het Arriër Koeland vlakbij Ommen geweest. Dit is een groot grasland met koeien waar men de natuur zijn gang laat gaan. Hier staan nog volop graslandpaddenstoelen die bijna overal verdwenen zijn door de vele kunstmatige bemesting. Na een tijdje zoeken heb ik er een aantal bijzondere soorten aangetroffen. Nu maar hopen dat ik alle namen goed heb!

Rupsendoder
Van deze paddenstoel heb ik er twee gevonden. Deze soort is niet erg bijzonder, maar zijn levenswijze wel. Rupsendoders groeien namelijk op de poppen van vlinders die in de grond begraven zijn! De poppen dienen als voedsel voor deze paddenstoelen en zullen hierdoor sterven. Vandaar ook de naam “rupsendoder”.

Rupsendoder in het gras
De rupsendoder, de nachtmerrie van elke rups…

Gewoon vuurzwammetje
Deze mooie oranje paddenstoel behoort tot de familie van de wasplaten. Wasplaten zijn (meestal) felgekleurde, zeldzame graslandpaddenstoelen die ook wel “de orchideeën onder de paddenstoelen” worden genoemd. Deze familie is goed vertegenwoordigd in het Arriër Koeland, er staan daar een stuk of tien verschillende soorten! Ik hoopte een paar van deze soorten tegen te komen, en dat is me zeker gelukt, ik heb er vijf gevonden! Het gewone vuurzwammetje, één van de meest voorkomende soorten uit deze familie, is de eerste die ik vond.

Gewone vuurzwammetjes in het gras
Deze twee gewone vuurzwammetjes stonden erg dicht tegen elkaar aan

Scharlaken wasplaat
Dit is ook een wasplaat met een scharlakenrode kleur, die alleen aan de kust nog vrij algemeen is. In het binnenland komt hij nog maar op een paar plekjes voor, waaronder het Arriër Koeland. Daar staan er behoorlijk veel.

Scharlaken wasplaten in het gras
Scharlaken wasplaten

Franjevlekplaat
Hier stond het Koeland vol mee. Franjevlekplaten komen algemeen voor in Nederland, maar zijn wel erg fotogeniek!

Franjevlekplaten in het gras
Een groepje franjevlekplaten

Sneeuwzwammetje
Het sneeuwzwammetje is de derde wasplaat die ik tegenkwam. Ook deze prachtige sneeuwwit gekleurde soort is behoorlijk algemeen. Desondanks heb ik er hier maar een paar gevonden.

Sneeuwzwammetjes in het gras
Twee sneeuwzwammetjes

Papegaaizwammetje
Het papegaaizwammetje, een andere wasplaat, is mijn persoonlijke favoriet. Omdat deze soort de laatste paar decennia helaas sterk in aantal achteruit is gegaan, is hij in 2014 benoemd tot paddenstoel van het jaar! Erg leuk dus, dat ik deze soort ook aantrof in het Arriër Koeland. De hele jonge paddenstoeltjes zijn nog donkergroen, maar naarmate ze groter en ouder worden, worden ze steeds lichter van kleur, tot ze uiteindelijk geel tot okerbruin zijn. De meeste papegaaizwammetjes die ik vond, waren al groot en licht van kleur, maar naast één van die paddenstoelen stond ook nog een kleintje.

Papegaaizwammetjes in het gras
Twee papegaaizwammetjes, klein en groot, met heel verschillende kleuren

Kleverige aardtong
Nóg een nieuwe soort voor mij, de kleverige aardtong. Deze matig algemene soort behoort tot de familie van de aardtongen, die ik nog geen van allen ooit gezien had. Het lijkt een beetje op een zwarte tong op een steeltje.

Kleverige aardtong in het gras
De kleverige aardtong, een tong op een steeltje!

Gele wasplaat
De laatste en ook veruit de zeldzaamste soort die ik gevonden heb, de gele wasplaat. Ik had van tevoren gelezen dat deze in het Arriër Koeland voor moest komen, maar dat ik hem ook echt zou vinden, had ik alleen maar kunnen dromen! Er stonden er een aantal vlakbij elkaar, maar helaas waren ze allemaal al wel wat ouder… Eerst heb ik een foto gemaakt van bovenaf.

Gele wasplaat in het gras
De uiterst zeldzame gele wasplaat

Er was ook een gele wasplaat met opgekrulde randen, waardoor alle lamellen erg goed zichtbaar waren. Tussen die lamellen zag ik nog een klein beestje zitten. Hier heb ik ook nog een close-up van gemaakt.

Gele wasplaat met beestje
De lamellen van de gele wasplaat met daartussen een klein beestje

Wat een prachtig soortenrijk gebied is dat Arriër Koeland! Daar wil ik zeker nog een keer heen!

3 thoughts on “Bijzondere paddenstoelen in het Arriër Koeland

 • 12 november 2015 at 00:36
  Permalink

  Prachtig Quinten! Je hebt weer goed je best gedaan met zoeken.

  Reply
 • 12 november 2015 at 10:40
  Permalink

  Ik heb weer heel wat geleerd.

  Reply
 • 15 november 2015 at 16:23
  Permalink

  Mooi stukje natuur met enthousiasme benaderd en knap stukje fotografie.
  Heb ook eens een excursie door dit gebied gehad, erg mooi.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.