Avonturen in Cambodja – Deel 1: Zeldzame dolfijnen

Nog even een korte mededeling vooraf: in de komende paar berichten zullen veel namen voorkomen van plekken waar ik geweest ben. Omdat ik niet alles kan toelichten, zal ik her en der wat linkjes naar Wikipedia toevoegen (anders zouden de berichten wel erg lang worden…). Speciaal voor de mensen die nog wat meer willen lezen over die plaatsen! 😉
Maar nu is het tijd voor mijn “Avonturen in Cambodja”! Geniet ervan!

 

29-03-2017 (dag 1)

“Yessss eindelijk! Geland in Phnom Penh, dan gaat mijn avontuur nu echt beginnen!” Dat was een beetje wat ik dacht toen ik na 3 lange vluchten eindelijk mijn bestemming had bereikt. Het was al bijna donker, maar nog wel erg warm buiten: ik gok zo’n 30 graden. Geen onverwachte temperaturen, want het was het droge (en heetste) seizoen. Met een tuk tuk ben ik toen naar mijn eerste hostel gereden. De rit ernaartoe was enorm spannend, ik had nog nooit zulk chaotisch verkeer gezien! Een heleboel auto’s, en nog veel meer scooters, die elkaar zowel links als rechts inhaalden. Ook voorrang bleek voor de meesten geen bekend begrip te zijn. Gelukkig heb ik het hostel heelhuids bereikt! Na een snelle maaltijd en nog wat tafelvoetbal ben ik redelijk vroeg naar bed gegaan, moe van de lange reis.

 

30-03-2017 (dag 2)

Op mijn eerste volle dag in Cambodja heb ik de Killing Fields van Choeung Ek bezocht. Natuurlijk was dat geen fijne plek, maar wel erg indrukwekkend. Na mijn aankomst in de regen begon na een tijdje de zon te schijnen: opeens vlogen er honderden vlinders in evenveel verschillende kleuren over het terrein! Een prachtig gezicht op een plek die anders zo somber is. Ik heb uit respect echter besloten om geen foto’s te maken, ik vermoedde dat ik op mijn reis nog wel meer moois tegen zou komen. Verder ben ik nog naar het Tuol Sleng Genocide Museum geweest, wat minstens zo indrukwekkend was. Mijn eerste natuurfoto’s lieten nog even op zich wachten…

 

31-03-2017 (dag 3)

Ik heb Wat Phnom, het koninklijk paleis en het Nationaal Museum van Cambodja bezocht. Erg mooi allemaal, maar nog steeds geen foto’s…

 

01-04-2017 (dag 4)

In de ochtend heb ik de drukte van de hoofdstad achter me gelaten en ben ik vertrokken naar Kratie, een klein stadje dat bekend is vanwege de zeldzame Irrawaddydolfijnen die er leven. Helaas zijn er in heel Cambodja naar schatting nog maar zo’n 70-80 van deze prachtige dieren over. Ongeveer een kwart hiervan leeft in de buurt van Kratie, in de grote Mekong-rivier. Tegen de avond kwam ik aan in Kratie en zag ik een fantastische zonsondergang. Verder is er niet zo veel spannends meer gebeurd die dag.

 

02-04-2017 (dag 5)

Ik had besloten om de dolfijnen nog even te laten wachten en eerst een fietstocht te maken naar Sambok Mountain, een groene heuvel met op de top een tempeltje. De fietstocht was erg leuk, langs de weg waren veel kinderen aan het spelen die mij allemaal vrolijk zwaaiend groetten en ‘hello!’ riepen, terwijl ik langsreed. Dat krijg je als je buiten de toeristische gebieden komt! Eenmaal aangekomen bij Sambok Mountain hoorde ik overal cicaden, met hun kenmerkende oorverdovende orkest. Na kort zoeken zag ik er een op een boom zitten. Mijn eerste insectenfoto in Cambodja was een feit!

Eén van de vele herrieschoppers in de Cambodjaanse bossen

Verder vlogen er ook nog wat vlinders in het bos rondom de tempel. Een bijzonder mooi soortje was de ‘spot swordtail’ (Grapium nomius). Ik heb er maar eentje van gezien op Sambok Mountain en gelukkig ging die er even mooi bijzitten!

Een ‘spot swordtail’ op Sambok Mountain.

Een andere vlinder die daar in behoorlijke aantallen rondvloog was de ‘blue leaf blue’ (amblypodia narada). Wanneer deze vlinder zijn vleugels sluit, heeft hij een goede schutkleur en lijkt het van afstand net een blaadje, vandaar ook de naam. Door een beetje overbelichten is de tekening van de vlinder goed zichtbaar en krijgt de omgeving ook mooie zachte kleuren.

Een ‘blue leaf blue’ in een zacht gekleurde omgeving

Vliegend is dit beestje echter een stuk minder onopvallend: de felblauwe kleur van de bovenkant van de vleugels verklaart het andere gedeelte van zijn naam (de eerste ‘blue’ tenminste, de tweede ‘blue’ is omdat de vlinder tot de familie van de blauwtjes behoort).

Hetzelfde vlindertje als net, alleen nu met de vleugels open

Verder was er niet bijster veel te beleven op Sambok Mountain. Het tempeltje was wel mooi, maar meer mooie natuurfoto’s heb ik niet gemaakt die dag.

 

03-04-2017 (dag 6)

Hoera! Dolfijnentijd! Omdat ik had gelezen dat de Irrawaddydolfijnen het meest actief zijn aan het eind van de middag, omdat ze dan op voedsel jagen, besloot ik ’s ochtends met een bootje naar Koh Trong te gaan, een eiland in de Mekong tegenover Kratie. Daar heb ik een fiets gehuurd en ben ik het eiland rondgefietst. Onderweg ben ik regelmatig gestopt om de vele insecten te fotograferen die overal rondvlogen. Een leuk nachtvlindertje was de ‘white tiger moth’ (Nyctemera coleta). De leuke plant waar de vlinder op rustte zorgde in combinatie met een beetje onderbelichten voor een donkere, maar sfeervolle foto!

De ‘white tiger moth’ op Koh Trong

Naast deze nachtvlinder waren er ook genoeg dagvlinders te vinden, zoals de feloranje ’tawny coster’ (acraea terpsicore). Deze vlinder was vrij schrikachtig en de harde wind hielp ook niet echt mee, maar na veel mislukte foto’s wist ik toch dit plaatje te schieten waar ik wel tevreden mee ben.

Een ’tawny coster’ drinkend uit een bloem

Verder vlogen er enorm veel ‘eastern striped albatrosses’ (Appias olferna), wat, ondanks de enigszins verwarrende naam, ook gewoon vlinders zijn. Erg spectaculair zijn ze niet, de mannetjes zijn zwart met wit, de vrouwtjes een beetje bruinachtig met wit, maar samen, wanneer ze aan het paren zijn, vind ik ze toch wel erg leuk!

Parende ‘eastern striped albatrosses’ op Koh Trong

Een wat kleiner vlindertje dat op veel plekken vloog was het tijgerblauwtje (Lampides boeticus) (wauw, eindelijk een soort met een Nederlandse naam!), dat voorkomt in grote delen van Europa, Afrika, Azië en Australië. Heel soms worden ze zelfs in Nederland gespot! Niet echt een zeldzame soort dus, maar dat maakt de tekening op hun vleugels er niet minder mooi op.

Een tijgerblauwtje, rustend op een plant met mooie gele bloemen

Maar vlinders waren niet de enige insecten op Koh Trong: ook de libellen waren hier goed vertegenwoordigd. Veel soorten waren niet bijzonder spectaculair gekleurd, daar zal ik jullie dus verder niet mee lastigvallen, maar nadat ik me een tijdje met de vlinders bezig had gehouden, trof ik toch één beeldschoon exemplaar aan, dat er ook nog eens goed voor ging zitten! Dat deze onbekende libel uit de familie van de rombouten komt, is voor mij wel duidelijk, maar een soortnaampje durf ik er niet aan te plakken, veel te veel libellen die op elkaar lijken…

Onbekende rombout op Koh Trong

Op dat moment vond ik het mooi geweest. Ik had lang genoeg gewacht. Ik MOEST nu de dolfijnen zien! Ik fietste naar de boot, voer terug naar Kratie en ben toen eindelijk naar de Irrawaddydolfijnen gegaan. Gewapend met camera en macrolens (niet helemaal optimaal, maar iets beters had ik niet bij me…) ben ik met een bootje het water opgegaan. Ik keek links. Ik keek rechts. Voor. Achter. Nergens iets te zien. Maar toen hoorde ik plotseling rechts in de verte een blazend geluid… JA! HET WAREN DE DOLFIJNEN! Ik richtte mijn camera en nam snel een paar foto’s. In high-key welteverstaan: bijna alles zwaar overbelicht en alleen de dolfijnen en wat eilandjes in de rivier wat donkerder. In zwart-wit vond ik de foto nog net wat mooier.

Zeldzame Irrawaddydolfijnen in de Mekong, vlakbij Kratie

Ik zal eerlijk zeggen dat ik al vrij snel tevreden was met deze foto en dat ik het grootste gedeelte van de boottocht zonder camera heb genoten van de vele dolfijnen die ik zag. Mag ook wel eens lijkt me! Een geweldige ervaring rijker ben ik toen teruggekeerd naar Kratie. Met wederom een briljante zonsondergang fantaseerde ik over de nieuwe avonturen die ik in Sen Monorom, een stadje midden in de natuur in het oosten van Cambodja en mijn volgende bestemming, zou gaan beleven…

9 thoughts on “Avonturen in Cambodja – Deel 1: Zeldzame dolfijnen

 • 4 mei 2017 at 17:16
  Permalink

  Super reportage. Ik verheug me al op de volgende

  Reply
  • 10 mei 2017 at 16:23
   Permalink

   Bedankt Marjan!

   Reply
 • 6 mei 2017 at 18:14
  Permalink

  Ha Quinten,
  Ik hoorde vandaag pas over jouw blog, van mijn ouders (Hans en Tineke). Wat een mooie verhalen en foto’s!
  Ik ben ook in Cambodja geweest en herken veel van wat je schrijft; erg leuk, ik kijk uit naar het vervolg.
  Groet, Marc

  Reply
  • 10 mei 2017 at 16:28
   Permalink

   Hoi Marc,
   Bedankt! Gaaf dat je ook in Cambodja bent geweest!
   Er zullen ongetwijfeld nog wel meer herkenbare dingen voorbij komen, alhoewel ik onmogelijk alles kan vertellen wat ik heb meegemaakt…
   Groet,
   Quinten

   Reply
 • 7 mei 2017 at 12:19
  Permalink

  Quinten, het is weer schitterend. Dank je wel.

  Reply
  • 10 mei 2017 at 16:28
   Permalink

   Bedankt Loes!

   Reply
 • 9 mei 2017 at 16:54
  Permalink

  Wat een mooie vlinders heb je gezien! Mooie reportage.

  Reply
  • 10 mei 2017 at 16:29
   Permalink

   Jaaaa maar de allermooiste insecten moeten nog komen… 😉

   Reply
 • 18 mei 2017 at 16:50
  Permalink

  Prettig te lezen reisverslag. Wat een ervaring, mag je trots op zijn.
  Wederom weer erg mooie foto’s (ook foto-technisch gezien).

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.