1 paddenstoeltje, 4 benaderingen

Onlangs kwam ik in het bos een paddenstoeltje tegen. Het was een saai gekleurd en onopvallend exemplaar, nauwelijks een centimeter groot, zo’n ding waar de meeste mensen gewoon voorbij lopen. Maar ik niet. Vanwege de leuke omgeving van het paddenstoeltje, een prachtig groen tapijt van mos, besloot ik hem “eventjes” op de foto te zetten. “Eventjes” bleek ruim een uur te worden, waarin ik heb geëxperimenteerd met verschillende lenzen, technieken, lichtinval, etc. Na dit uurtje experimenteren had ik 4 foto’s die net wat mooier waren dan de rest. Deze vind ik, elk op zijn eigen manier, best goed gelukt!

Foto 1

Bij deze foto heb ik het tegenlicht gebruikt dat tussen de bladeren door scheen. Hierdoor is de achtergrond vrij licht van kleur en is de rest van de foto redelijk duister. Wat er wel mooi uitspringt is de hoed van de paddenstoel, dit komt doordat ik deze tegen een wat donkerder deel van de achtergrond heb geplaatst en door de lichtval van achteren. Hierdoor zijn de lamellen aan de onderkant duidelijk te onderscheiden.

paddenstoeltje-in-het-mos

Foto 2

De hoek waaruit ik deze foto heb gemaakt is bijna hetzelfde gebleven, het licht komt dus nog steeds van achteren. Nu heb ik er echter voor gekozen om de paddenstoel tegen een licht deel van de achtergrond te plaatsen, waardoor het contrast groot is en er een silhouet ontstaat. Bovendien is de foto nu liggend, waardoor het mos een grotere rol speelt. Thuis heb ik de foto naar zwart-wit omgezet, omdat ik het beeld zo nog wat sterker vond.

paddenstoeltje-in-het-mos-zwart-wit

Foto 3

Deze foto heb ik met mijn groothoeklens gemaakt, omdat ik een struik met felgekleurde geeloranje bladeren, die vlak achter de paddenstoel stond, herkenbaar op de foto wilde hebben (met mijn macrolens zou dit een kleurrijke maar onherkenbaar vage achtergrond zijn geworden). Een paddenstoel, kleurrijke bladeren: een mooi herfstplaatje dacht ik zo!

paddenstoeltje-in-een-herfstbos-groothoek

Foto 4

Voor de laatste foto heb ik mijn camera nóg dichter naar de paddenstoel toe gehaald. Doordat mijn camera redelijk diep in het mos was weggezonken, kwam er een soort groene waas over de foto. Bovendien zorgt het mos zo voor een spectaculaire omgeving voor de paddenstoel. Een beetje overbelichten maakte de foto helemaal af!

paddenstoeltje-door-het-mos-heen-gefotografeerd

Zoals jullie zien komen er geen insecten voor in dit bericht. Herfst heeft ook dit jaar weer genadeloos toegeslagen en de meeste insecten zijn nu verstopt, dus dat gaat nu even wat lastiger. Volgende week staat er nog 1 blogje met wat roofzuchtige beestjes op het programma, verder dan dat weet ik het nu ook nog niet. We zullen zien wat de natuur ons brengt!

One thought on “1 paddenstoeltje, 4 benaderingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.