Kleurrijke beestjes rondom Ommen

Druk, druk, druk, altijd druk. Vrijdag mijn laatste tentamen, meteen door naar de Eifel, zondag terug, en dan begint er dinsdag weer een nieuw avontuur als ik naar de Filipijnen vlieg! Het leven is maar zwaar voor een student… Gelukkig heb ik nu heel even de tijd om er gauw een blogje uit te persen. Het gaat om een paar leuke dieren die ik een tijdje geleden in het Eerder Achterbroek in de buurt van Ommen ben tegengekomen. Allereerst het groentje: een geweldig klein vlindertje dat her en der voorkomt in heidegebieden. Het bijzondere aan deze vlinder is zijn felgroene kleur, die behoorlijk uniek is onder dagvlinders. Omdat groentjes makkelijk op te jagen zijn, viel het nog niet mee om een goede foto te maken midden op een stralende dag. Door de schaduwkant van de vlinder te pakken en extreem over te belichten ontstaat er toch wel een interessante plaat wat mij betreft!

Het lijkt net of dit groentje straalaandrijving heeft, maar in werkelijkheid is het een overbelicht pijpenstrootje

Wat ook leuk is aan deze vlindertjes is dat ze soms helemaal plat gaan liggen om zo veel mogelijk zonlicht te vangen…

Dit is toch wel een optimale manier om te zonnen!

Het groentje bleek echter niet de enige groene geleedpotige te zijn in het Eerder Achterbroek: op een grote jeneverbesstruik trof ik ook deze komkommerspin aan. Voor deze foto heb ik dé basisregel van de natuurfotografie  overboord gegooid en mijn onderwerp perfect in het midden geplaatst. Gewoon. Omdat ik het hier wel mooi vind!

Een erg algemeen spinnetje, maar o zo mooi!

Een andere spin die ik tegenkwam op de hei was deze krabspin. Op een vergelijkbare manier als bij het groentje heb ik door overbelichten een leuk high-key plaatje kunnen maken.

Een lekker licht krabspinnetje, het pijpenstrootje zorgt hier ook voor een leuk lijnenspel

Omdat het gebied verder niet heel interessant was, vond ik het toen wel mooi geweest. Op de terugweg naar de auto kwam ik nog wel een bont zandoogje tegen, vers uit de pop! Omdat het vliegen nog vrij moeizaam ging, kreeg ik mooi de kans om deze bijna nooit gefotografeerde soort eens goed vast te leggen.

Zelfs het bont zandoogje, een op het oog vrij saaie bruine vlinder, kan van dichtbij heel mooi zijn!

Zo, dat was het weer voor de komende maand. Zoals ik al vertelde begint er morgen weer een nieuw avontuur voor mij, daarna komt er nog genoeg tijd voor nieuwe blogjes!

2 thoughts on “Kleurrijke beestjes rondom Ommen

 • 11 juni 2018 at 21:02
  Permalink

  Allemaal prachtig omschreven en gefotografeerd. De kleuren zijn bijzonder, maar de soorten zijn mij niet bekend, dus zelf ga ik mijzelf oefenen als ik het heide op ga.

  Reply
 • 11 juni 2018 at 21:20
  Permalink

  Prachtige creatieve originele foto’s weer Quinten! Bijzondere foto’s van bijzondere beesten waar ik als ‘gewone’ burger zomaar aan voorbij loop omdat ik er ‘geen oog voor heb’. In de hoop er een nog breder publiek op te attenderen, heb ik je pagina gelinkt op mijn pagina van buurtschap Eerde: https://www.plaatsengids.nl/eerde-ommen

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.