Bedtijd voor insecten

Net als mensen hebben veel insecten een vaste bedtijd. Nadat de zon is ondergegaan, daalt de temperatuur, wat voor de meeste insecten, koudbloedig als ze zijn, betekent dat ze dan te veel afkoelen om te bewegen. Natuurlijk zijn er ook insecten die wel ’s nachts vliegen, zoals veel nachtvlinders, die met hun vleugels gaan trillen om genoeg op te warmen om te kunnen vliegen, maar daar gaat dit bericht niet over. Fotograferen bij zonsondergang heeft voor mij als fotograaf twee belangrijke voordelen: de insecten worden rustig en laten zich makkelijker op de foto zetten dan overdag en bovendien is het licht fantastisch (als het niet bewolkt is natuurlijk). Daarom heb ik een paar dagen geleden de “ruige wildernis” opgezocht achter het gemeentehuis van Dalfsen. Dat is een mooi gebiedje waar ’s zomers altijd veel libellen vliegen. Toen ik arriveerde vlogen de laatste vlinders nog rond, maar de meeste hadden al een mooi slaapplekje opgezocht, zoals dit bruin zandoogje.

Bruin zandoogje bij zonsondergang (vleugels dicht)
Bruin zandoogje tegen de laagstaande zon

Toch bleek dit vlindertje nog actiever dan ik had verwacht, want nadat ik deze foto had gemaakt vloog hij weg. Een paar meter verderop streek hij weer neer om nog even van het laatste zonlicht te genieten. Tegenlicht doet het altijd erg goed in dit soort situaties.

Bruin zandoogje bij zonsondergang (vleugels open)
Dezelfde vlinder, nu met zijn vleugels open

Daarna ben ik op zoek gegaan naar mijn andere lievelingetjes, de libellen. Al vrij snel vond ik een lantaarntje, dat precies in één lijn ging zitten met een rietblad. Door mijn camera een beetje schuin te houden heb ik een foto met een leuk lijnenspel gemaakt: de waterjuffer en het blad heb ik horizontaal geplaatst, De horizon van linksboven naar rechtsonder en de rietstengel van linksonder naar rechtsboven. Een beetje lastig om uit te leggen, kijk zelf maar wat ik bedoel!

Kunstzinnig lantaarntje in Dalfsen
Lantaarntje met een kunstzinnig lijnenspel

Iets verderop kwam ik voor het eerst sinds weken weer eens een weidebeekjuffer tegen, het lijkt wel of ze mooier worden elke keer dat ik ze zie… Deze libel zat me aan te staren vanaf een rietblad en begon te zwaaien toen ik een foto maakte!

Weidebeekjuffer rustend op rietstengel
Goedenavond meneer weidebeekjuffer!

Toen ik vervolgens opstond, schrok deze weidebeekjuffer van mijn onverwachte beweging. Hij vloog op en ging een meter verderop met zijn vleugels open zitten tussen het riet. De zon was inmiddels ondergegaan en de blauwe lucht versterkte de geweldige kleuren van deze libel.

Weidebeekjuffer rustend op rietstengel 2
De prachtige kleuren van de weidebeekjuffer

Op dat moment kreeg ik wederom een creatieve ingeving. O jee… Ik heb op een van de vleugelpunten scherpgesteld en heb ervoor gekozen om de rest van de libel in de achtergrond te laten vervagen. Misschien ben ik deze keer iets té creatief geweest, maar persoonlijk vind ik het resultaat erg bijzonder geworden!

Kunstzinnige weidebeekjuffer in Dalfsen
Volledig mislukt of toch kunst?

Daarna werd het helaas te donker om nog verder te gaan… Welterusten allemaal!

2 thoughts on “Bedtijd voor insecten

 • 14 juli 2016 at 15:20
  Permalink

  Hoi Quinten,

  Ik ben nu weer bij met het lezen van je laatste bericht. Ziet er wederom heel mooi uit en met hele mooie foto’s.
  Groetjes Opa.

  Reply
 • 6 augustus 2016 at 22:59
  Permalink

  Blijft leuk om te lezen en vooral ook naar te kijken.
  Karel en Greet

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.